Читај ми!

Коронавирус се убрзано шири – пре само месец дана број новозаражених био је 65, данас 20 пута већи

Према најновијем пресеку, коронавирусом у Србији заражене су још 1.384 особе. Преминуло је шест пацијената.

Кон: Полицијски час би био пораз

Eпидемиолог Предраг Кон рекао је за Б92 да за сада опција полицијског часа није на дневном реду.

Како је рекао, болнице још увек нису толико попуњене, да би дошло до увођења ове мере.

"У Београду из дана у дан имамо повећање, и то не мало, али у остатку Србије, осим у Крагујевцу, то није тако. Можда ће прво доћи до одређених рестрикција за Београд", рекао је др Кон.

Како каже, мора се размишљати о томе шта мере све доносе, ко ће имати проблема, али да без обзира на економске разлоге, постоје неке границе које никако не смеју да се пређу.

"Имамо преко 120 хоспитализованих за један дан, ако тако наставимо, то ће већ бити озбиљан проблем", рекао је Кон.

Истакао је да би увођење полицијског часа био пораз.

"Полицијски час је пораз, то значи да немамо свести да сами зауставимо вирус. Пораз у смислу да нисмо успели да се солидаришемо око вируса, да нисмо успели да уведемо нешто што сви поштују, да појединци уништавају колективни сад, и то често врло свесно", навео је епидемиолог и члан Кризног штаба.

Додао је да се залаже да се уведе ношење маски и у пешачким зонама, због великог броја људи на таквим местима.

Додаје да би закон о епидемији требало да буде усвојен и да ће се након тога многе ствари боље дефинисати, а самим тим и боље спроводити.

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Отказане представе у Народном позоришту због пандемије

У Народном позоришту у Београду данас су отказане две најављене представе из епидемиолошких разлога, потврђено је из позоришта.

Отказана је представа "Балкански шпијун", а на сајту позоришта је наведено да је отказано и концертно извођење Пучинијеве опере "Тоска", заказано за петак.

Сличних информација нема за представе најављене за новембар.

Последња балетска представа - "Евгеније Оњегин" Петра Иљича Чајковског одиграна је синоћ као омаж балерини тог позоришта Лидији Пилипенко, којој је то била последња представа у улози кореографа.

У ковид амбулантама у Београду за 24 сата 2.569 прегледа

У ковид амбулантама домова здравља у Београду за 24 сата било је 2.569 прегледа. Повећава се број првих прегледа.

У амбулантама које раде 24 сата - на Палилули, у улици Чарлија Чаплина и у Улици Цара Душана у Земуну за ноћ је било 95 прегледа. 

Репортер РТС-а јавља да је 20 пацијената испред Инфективне клинике. Ту се се шаљу пацијенти из ковид амбуланте и они заправо праве тријажу, односно, не могу пацијенти само доћи овде.

Ковид болнице су постале "Бежанијска коса", "Драгиша Мишовић, Земунска болница, а следећа је "Звездара".

Извештај Сање Беловић

Зрењанин други по броју заражених у Војводини, ситуација забрињава

На епидемијској мапи Војводине Зрењанин заузима друго место по броју новозаражених. Стање са коронавирусом у овом граду се означава као неповољно са тенденцијом погоршања.

Један од разлога што се повећава број заражених може бити дужи боравак у затвореном простору, где се окупља више људи.

У установи колективног становања као што је Дом ученика спроводе се додатне мере заштите. Овде је смештено 148 ученика, дупло мање од капацитета, а заражених нема.

"Ми имамо медицинског радника, медицинску сестру која је у служби да здравље и безбедност деце буде на највишем могућем нивоу. Деца су у обавези два пута дневно да мере температуру", наводи Добрица Брдарић, директор Дома ученика.

У Заводу за јавно здравље Зрењанин су забринути тренутном ситуацијом, што потврђују и најновији дневни подаци.

"У Зрењанину имамо 70 активних случајева, дакле новозаражених, што кад се преводи на епидемиолошки речник преваленце, говори о 60,5 посто, што је забрињавајући податак. Нешто значајнији пораст, а са аспекта пропорције броја становника са преваленцом од 35,8 имамо у Новом Бечеју где региструјемо у апсолутном износу осам новозаражених активних случајева", указује др Здравко Ждрале, директор Завода за јавно здравље Зрењанин.

У општинама Сечањ, Житиште и Нова Црња забележена су по два нова случаја и тамо је стање, по статистичким показатељима у односу на број становника, засад повољно.

Извештај Милета Новаковића

Нагли скок броја заражених у Браничевском округу

Браничевски округ дуго је одолевао трећем таласу епидемије короне, уз спорадичне случајеве заражавања. Међутим, у само једном дану дошло је до наглог скока броја заражених на 39 у округу, од којих је 29 у Пожаревцу.

"Ово се оправдава и тиме што је уочено да је у установама и фирмама повећани број позитивних контаката. То уствари упућује да се људи или не придржавају заштитних мера, или да контрола придржавања заштитних мера можда није била адекватна", наводи др Ана Јовановић, директорка Завода за јавно здравље Пожаревац.

На инфективном одељењу пожаревачке Опште болнице су 44 пацијента са симптомима ковида 19. Међу њима је и пет здравствених радника.

"Тренутно на Инфективном одељењу са продуженом негом имамо 70 лежећих места. Имамо шест респиратора који су тамо премештени за случај да се појаве пацијенти којима је то потребно, али ових дана и преко викенда видећемо да ослободимо што више простора, да поново преместимо пацијенте с једног на друго одељење и тако створимо услов за пријем већег броја пацијената", истиче др Данко Николић, директор Опште болнице Пожаревац.

Према подацима Завода за јавно здравље, међу лицима позитивним на ковид-19 у Пожаревцу су и три просветна радника и један средњошколац. Сви су на кућном лечењу.

Извештај Новице Савића

У установама социјалне заштите заражен 61 корисник и 55 запослених

Закључно са данашњим даном, у установама социјалне заштите и Домовима за смештај одраслих и старих потврђено је присуство коронавируса код 61 корисника и 55 запослених.

Укупан број излечених корисника установа социјалне заштите је 1.085, а број излечених особа које су запослене у тим установама 433, наводи се у саопштењу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Корисници у установама социјалне заштите за које постоји процена да могу бити потенцијални преносиоци вируса смештени су у изолацију, док запослени код којих постоји оваква опасност не долазе на посао и налазе се у кућној изолацији.

Ученици три одељења средње школе у Рачи Крагујевачкој у изолацији

У Шумадијском округу нови случајеви заражавања у школама, највише у Рачи Крагујевачкој. У средњој школи "Карађорђе" има 11 одељења, од којих су ученици три одељења у самоизолацији.

Од понедељка је седам ђака гимназије у самоизолацији јер су заражени короном. Ђаци су из три одељења, па је у сарадњи са институтом за јавно здравље договорено да три одељења буду у самоизолацији 14 дана, рекао је за РТС председник општине Ненад Савковић.

Док ће ова три одељења похађати онлајн наставу, осталих осам ће нормално ићи у школу и школа неће бити затворена, како су претходно пренели неки медији.

Извештај Бојане Делибашић

У Сомбору потврђен вирус код још четири пацијента

У последња 24 сата у респираторној амбуланти Опште болнице "Др Радивој Симоновић" у Сомбору прегледано је 12 пацијената са температуром и респираторним симптомима.

Деветнаест пацијената је тестирано на коронавирус. Од тог броја код 4 пацијента потврђено је присуство вируса.

Од пи-си-ар позитивних, 2 пацијента су примљена на ковид одељење, а 2 пацијента су послата у кућну самоизолацију.

На болничком лечењу на Одељењу за инфективне болести Опште болнице "Др Радивој Симоновић" налази се 5 пацијената код којих је потврђен коронавирус.

У Златиборском округу ковид-19 потврђен код 31 особе

По најновијем извештају Завода за јавно здравље Ужице, у протекла 24 сата у Златиборском округу ковид-19 потврђен је код 31 особе, највише у Пријепољу 11, у Ужицу и Косјерићу по 5, у Новој Вароши 4, Сјеници 2, Бајиној Башти, Пожеги, Прибоју и Чајетини по једна.

Од почетка епидемије у 9 општина и граду Ужицу забележено је укупно 2.874 позитивна на ковид, највише у Ужицу 885, Пожеги 349 и Пријепољу 317.

У ужичку болницу смештено је 5 пацијената са сумњом на ковид, од тога 2 на респиратору а у новој ковид болници је 66 пацијената.

Нови негативни рекорд – 1.384 заражена

Према најновијим подацима, од 9.457 тестираних узорака, позитивно на коронавирус било је 1.384.

Преминуло је још шесторо оболелих.

На респираторима су 44 пацијента.

Иако је епидемијска ситација забрињавајућа, стручњаци кажу да потпуно затварање није опција.

Епидемиолог Предраг Кон каже да је за нешто рестриктивније мере, али да сматра да би ситуација била превладана и уз поштовање оних које су већ на снази.

Кон истиче да је за ношење маски и на отвореном и додаје да Кризни штаб инсистира на спровођењу мера које би биле довољне да се ситуација колико-толико држи под контролом.

Начелник стационарног одељења КБЦ "Драгиша Мишовић", др Предраг Савић, наводи за РТС да се у тој установи тренутно налази 158 оболелих од ковида, од којих је 30 на интензивној нези, а 12 на респиратору.

Како је истакао, сви капацитети Интерне клинике, Урологије и Оториноларингологије потпуно су заузети.

Земунска болница је по трећи пут ушла у ковид систем.

Према подацима ужичког Завода за јавно здравље, у последњих седам дана на подручју Златиборског округа бележи се сталан раст броја оболелих од ковида, док је у Ваљеву ситуација претећа - за један дан број заражених у том граду повећао се за 34.

Повећава се број оболелих у Мачванском округу, Шабац близу увођења ванредне ситуације

Расте број оболелих од ковида-19 и у Мачванском округу. Од 49 заражених за претходна 24 сата, 28 је у Шапцу, што је највише од почетка новог таласа.

Од 98 брисева који су из Расинског округа током јучерашњег дана послати на анализу 21 је позитиван на коронавирус, 31 негативан, а резултати 46 пи-си-ар тестова се тек очекују.

И епидемијска ситуација у Бору се погоршава – у последња два дана у том граду регистровано је 25 нових случајева вирусне инфекције.