Читај ми!

Др Удовичић: Већина пацијената не зна где се заразила

Иво Удовичић, командант војне болнице на Карабурми рекао је за РТС да је у тој установи 80 пацијената, а њих 11 је у јединици интензивне неге. Др Удовичић каже да није очекивао нове мере јер се ни ове постојеће не спроводе.

Гостујући у Београдској хроници, др Иво Удовичић, командант војне болнице на Карабурми рекао је да га брине и пораст оболелих и драматичан број умрлих у региону, као и све запослене који већ седам месеци непрекидно раде и боре се против ковида.

"Врло је забрињавајући број умрлих, а повећан је код нас број пацијената који захтевају интензивну негу", рекао је Удовичић.

Према његовим речима, пацијенти углавном не знају где су се заразили, прокуженост вирусом је велика.

Каже да има довољно запослених лекара да покрију доњу болницу, где има 80 пацијената, њих 11 је у јединици интензивне неге.

"Брине ме тај број. Имали смо два преминула у овом периоду, једног само транспортовали за Турску јер је турски држављанин", указао је др Удовичић.

Др Удовичић каже да имају довољно респиратора и опреме, а да су пацијенти у веома тешком стању.

Лечење захтева велики напор запослених

"Лечење ових пацијената захтева велики напор запослених и велики број особља, за једног пацијента у интензивној нези и за лечење потребни су доктор и сестра који морају бити 24 сата уз њега", подвлачи Удовичић.

Истиче да га брине недостатак здравственог особља специјализованих за негу оваквих пацијената.

Непридржавање прописаних мера и разбуктавање епидемије није проблем за ковид пацијенте, односно за заражавање, већ и за људе који месецима чекају лечење. Рекао је и да је 95 одсто особља са ВМА.

Непридржавањем мера угрожавамо пацијенте који чекају на хирургију као и хематолошке пацијенте, наглашава доктор.

Примена постојећих мера

Др Удовичић каже да није очекивао нове мере јер се ни ове постојеће не спроводе, држава мора да нађе механизме да снажно споводи прописане мере.

Број заражених од сезонског грипа у неким земљама минималан, преносе медији. Применом противепидимијских мера против короне, још се више штитимо и до сезонског грипа.

Удовичић каже да се највећи број грађана који примењује мере штити од сезонског грипа, и од њега нам не прети велика опасност.

Коронавирус се боље прилагодио средини и људима, боља је одбрана од сезонског грипа, него што се организам бори протв короне, објашњава он.

Према његовим речима, коронавирус се врло добро адаптирао у људском организму и са нама се саживео, наш имуни систем није успео у довољној мери да се оснажи и док не дође вакцина тога неће бити - вирус остаје ту где јесте.