Читај ми!

Вучић: Бројеви забрињавајући, али ситуацију држимо под контролом

Данас ће бити најтежи дан за Србију по броју новозаражених, којих ће, без сумње, бити више од 1.200, рекао је председник Александар Вучић и најавио оштре санкције за оне који не поштују постојеће противпандемијске мере. Истакао је да ситуација у Србији није за панику, али јесте за бригу, јер је све више људи на респиратору и у болницама. Нова ковид болница у Батајници биће отворена до 1. децембра, а у Крушевцу до краја године, каже председник. Директор Инфективне клинике у Београду Горан Стевановић заражен је коронавирусом.

Председник Александар Вучић рекао је после састанка са руководиоцима свих ковид болница у Србији да ће данашњи дан са више од 1.200 заражених – бити најтежи.

Навео је да је до 12 сати број новозаражених био 1.195 особа, од којих је највише у Београду – 602.

Вучић је рекао да на данашњем састанку није говорено о новим мерама, јер ће о њима говорити Кризни штаб. 

"Ми то не желимо да радимо осим ако не будемо доведени до ивице да тако нешто морамо да радимо", нагласио је Вучић и навео пример Француске у којој се уводи полицијски час. 

Истакао је да ће бити оштро санкционисани сви они који не поштују већ уведене мере у борби против коронавируса.

"Оштро ћемо санкционисати, веома оштро оне који их не поштују и то ћете видети у данима пред нама. Другог избора немамо", рекао је Вучић.

Он је рекао и да многи одбијају да иду у Арену и њима је поручио да онда сами сносе одговорност за своје здравље, али и здравље других. 

Бројеви брину, лекарима веома тешко

"Бројеви брину, али уз то ситуација је и даље боља него у другим деловама Европе. Изражавам посебну захвалност лекарима, разговарали смо како да укажемо поштовање тим људима, донели смо одлуку да до краја године сви здравствени радници добију једнократну подршку од 10.000 динара", рекао је Вучић. 

Према његовим речима, посебно је тешко у Београду и Крагујевцу.

"Већ данас отварамо нових 30 лежајева у 'Драгиши Мишовићу', отварамо још капацитета у Земунској болници, слично ћемо и са болницом у Панчеву, следећа је Градска болница Звездара", рекао је Вучић.

Председник је додао и да је лекарима јако тешко, наводећи да је и директор Инфективне клинике у Београду, Горан Стевановић, заражен коронавирусом и да је у изолацији.

"Спремни смо да градимо нове, брзе привремене болнице, једино не знам где ћемо пронаћи лекаре и медицинско особље", навео је Вучић.

Вучић је истакао да је све више људи на респираторима и у болници и да то расте геометријском прогресијом. "Ситуација је забрињавајућа, али ми нисмо успаничени и ствари држимо под контролом", рекао је председник.

Важно да се сви заједно супротставимо нарастајућој зарази  

Указао је да је важно да се сви заједно супротставимо забрињавајућим бројевима и нарастајућој зарази и да се обезбеди функционисање здравственог система. 

У магацину има 955 стабилних клиничких респиратора, 114 мобилних, ми смо спремни, имамо лекова, додао је председник.

Србија је у пет најбољих земаља Европе према броју тестираних, заражених и преминулих, али то се за дан промени неодговорним поступцима и зато молим људе да сачувамо животе, поручио је Вучић.

Хајде да избегавамо догађаје са 300 људи у затвореном простору, истакао је он. 

Свеједно где купујемо вакцину, важно да је добра 

На састанку је било речи и о томе како да се реагује приликом избора вакцине против ковида 19, као и при обезбеђивању додатне количине вакцина против грипа. 

Вакцина за коронавирус је велики проблем у свету, велика је трка у свету, људи морају да разумеју да је месец дана предности у добијеној вакцини спас за државу, навео је Вучић.

"Договорили смо се о набавци вакцине 'Астра-Зенеке', преко Пољака иде, минималне количине до Нове године, па још до марта, али то је недовољно, шта год можемо да набавимо, ми ћемо купити, најважније је да вакцинишемо здравствене раднике, полицију, војску, па онда угрожене категорије", рекао је председник додајући да је Србији свеједно где купује вакцину, важно је само да је добра.

Вакцина ће, каже, бити бесплатна.

Вучић је рекао да се разговарало о бризи за оне који су оболели од неких других болести, не од ковида.

Циљ да у здравству будемо међу првих десет у Европи

Председник је навео да је циљ да Србија буде међу првих десет у Европи по функционисању здравственог система и додао да имамо веома амбициозне планове да наш здравствени систем буде међу најбољима у Европи.

Указао је да је Србија већ претекла 14 земаља ЕУ, и да је циљ да буде међу првих десет на овом континенту.

"Улагаћемо још више, а за остварење циља потребна је подршка људи", рекао је председник и напоменуо да ће наредних дана и недеља бити отварања болница.

"Не знам да ли је то за радост или не, али је свакако добро за наш народ", рекао је Вучић.