Читај ми!

Кон: Експоненцијални раст у Београду, места где долази до заражавања да се забране

Епидемиолог Градског завода за јавно здравље и члан Кризног штаба Предраг Кон рекао је за РТС да се епидемија коронавируса убрзава и да се налазимо у трећем таласу. Истиче да је ограничавање кретања на последњем месту.

Предраг Кон је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да се Србија налази у успону трећег таласа, те да је у Београду дошло до експоненцијалног раста.

"Не можемо да очекујемо ни заравњење ни успоравање. Ово се убрзава и тек добија свој прави замах и снагу у Београду. Полако се појављују и други градови и шири се по целој Србији", наглашава епидемиолог.

Истиче да је ограничавање кретања на последњем месту.

"Пре тога, треба обезбедити да се контакти не дешавају и да се оно где су места заражавања забране, директно или индиректно", нагласио је Кон додајући да увођење било каквих рестриктивних мера мора бити у складу са ситуацијом.

За сада је, каже, најважније да грађани знају да, посебно у Београду, избегавају места која су дефинисана као места заражавања.

"Да носе баријеру, маску, не носимо маске да бисмо неког малтретирали, већ је то баријера за вирус – штитимо и друге и себе. Једни другима помажемо. Нема тренутно паметнијег начина да успоримо вирус, све друго је рестриктивно, удариће на економију и на низ других проблема", наглашава члан Кризног штаба.

Према његовим речима, ако ситуација буде толико лоша, без обзира на то да ли ће бити економских проблема, мораће да се уводе озбиљне рестрикције.

Кон указује да се ипак испољава неки сезонски карактер вируса, али да још не може да се тврди да ли ће вирус остати трајно на овим просторима.

Епидемију би могла да успори колективна свест, која, каже, може да нас заштити док не буде вакцине.

Члан Кризног штаба је демантовао информације да се не ради праћење контаката заражених.

"Нико не види сатирање од посла читаве епидемијске службе у Србији, постоје четири смене, ради се непрекидно. Са сваким од 100 контаката треба да се исприча где је био. Прича о томе да се сви тестирају је нешто што није спроводиво. Тестирају се они који имају симптоме, а да су контакти. Да се испитују сви контакти, лабораторијски, било би идеално, али не може да се очекује да се оствари", наглашава Кон.