Читај ми!

Гојковић: Зауздавање епидемије зависи искључиво од грађана

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић напомиње да зауздавање епидемије зависи искључиво од грађана, указујући да сваки заражени може да пренесе инфекцију на две до три особе.

Поред Београда, који је највеће жариште у Србији, и у Војводини расте број инифицираних.

Нови подаци за покрајину кажу да је у последња 24 часа регистровано преко 130 заражених, што је за једну трећину више у односу на претходни дан. Највише инфицираних је Новом Саду – 73, за којим следе Зрењанин и Панчево.

У Клиничком центру Војводине лечи се 30 пацијената и нико од њих није прикључен на респиратор. 

Покрајнски секретар за здравство Зоран Гојковић упозорава да епидемијска ситуација у Србији из неповољне прелази у изузетно неповољну.

"Иако се болнице се пуне споријим темпом него у претходном периоду, треба да будемо озбиљно забринути", каже Гојковић за РТС.

"Ситуција у окружењу и Европи потпуно је ван контроле, морамо се маскимално трудити да поштујемо оно што смо научили у протеклих шест месеци", напомиње Гојковић.

Како наглашава Гојковић, вирус улази у период који му омогућава да се брже шири.

Кућна окупљања највећи кривац за раст инфекција

Гојковић истиче да највише заражених долази са кућних прослава.

"Очекује се даљи експоненцијални раст, а то може ићи у недолгед, ако се не заустави. Још није почела сезона грипа, а кад се то деси, створиће велике муке здравственом систему", упозорава Гојковић.

"Немамо толико регистровано заражених из радног колектива, нема већег преноса вируса на радном месту. Радно активно становништво су циљна група која треба да сведе своје активности на најмању могућу меру", наводи Гојковић.

Говорећи о на новим мерама, Гојковић је навео да ће их Кризни штаб разматрати после састанка председника Александра Вучића са директорима свих ковид болница у Београду.

"Не желимо слике из Европе, где се чак и уз полицијакси час, ситуација полако отима контроли", додаје Гојковић.

"Не треба гледати у Кризни штаб, јер он де доноси одлуке због нечијег хира већ на основу епидемијске ситуације. Свако треба да погледа у себе, јер епидемијска ситуација зависи само од грађана и колико се они придржавају мера", истиче Гојковић.

Како је указао, један заражени може да пренесе инфекцију на још две до три особе.