Читај ми!

Најгори дан до сад – више од 1.200 заражених, четворо преминулих

Ситуација са коронавирусом се убрзано погоршава, упозоравају епидемиолози. Према речима Предрага Кона, јучерашњи висок број новозаражених није неочекиван, али је ситуација посебно критична у Београду. Вучић каже да је, према пресеку у 12.00, било више од 1.200 заражених и четворо преминулих.

У Мачванском округу 38 новозаражених, од тога 18 Шапцу

Према подацима Завода за јавно здравље у Шапцу, 18 новоозаражених, укупно 95 оболелих. У болници је био један отпуст и три пријема, хоспитализовано 12 пацијената.

У ковид амбуланти јуче 133 прегледа, од који је 106 са тегобама, 57 тестирано, међу њима и седморо деце. На првом прегледу највише је радно способног становништва - од 20 до 60 година.

Комунална полиција је у протекла 24 сата имала 339 надзора, уочене 20 неправилности у трговинама и угоститељским објектима.

У Шапцу за сада без увођења ванредне ситуације.

У Мачванском округу још 38 позитивних, поред Шапца са 18 новооболелих, Лозница -12, Богатић - 3, Коцељева - 3, Мали Зворник - 2, укупно активно оболелих 201.

Хоспитализовано 18 пацијената у Чачку

Три пацијента примљена су у Општу болницу у Чачку у протекла 24 часа.

На свим ковид одељењима хоспитализовано је укупно 18 пацијената.

Од данас грудно одељење поново је у ковид систему.

Вучић: Добра ситуација у Нишу, лоша у Крагујевцу

Вучић: У новим болницама у Крушевцу и Батајници радиће део људи из клиничког центра, запослићемо нове људе, аутсорсоваћемо неке ствари - храну, постељину.

"Коштаће око 80-90 милиона евра. Да не отварамо ту болницу, пред вама бисмо се тресли од страха, овако нам то даје мало већи простор", наводи Вучић.

Додаје да је у КЦ Ниш ситуација добра, док је у КЦ Крагујевац лоша.

"Тешка ситуација у Шумадији", каже Вучић. 

Милошевић: Драматичан скок броја хоспитализованих

Милошевић: У Инфективну клнику примљено је 10 болесника, прегледано је 179 пацијената.

Додаје да је девет особа респиртору, осам интубирано и један на неинвазивној вентилацији.

"То је драматичан скок броја хоспитализованих", напомиње Милошевићева.

Пелемиш: Вирус опасан за све, умиру и млади

Мијомир Пелемиш: Не требају нам нове мере, пооштравање, полицијски час, нема разлога, нама треба да се придржавамо постојећих мера и да апелујемо на све нас који то не спроводе.

"Наш главни циљ је да спасе што више живота, а да би то успели, мора што мање људи да се зарази. Ниједан нормалан стручњак не тврди да треба што више људи да се заразе. Вирус је опасан за све узрасте, сви су угрожени", истиче некадашњи директор Инфективне клинике.

Додаје да од коронавируса умиру и млади и напомиње да је у Србији још увек добра ситуација што се тога тиче. 

Милошевић: Носите маске

Заменица директора Инфективне клинике Ивана Милошевић поручила је грађанима да носе маске и да се не излажу ризику.

Председник: Нема панике, ствари држимо под контролом

Вучић: Све више људи на респираторима и у болници и то расте геометријском прогресијом, ситуација је забрињавајућа, али ми нисмо успаничени и ствари држимо под контролом.

"То није под апсолутном контролом, али неупоредиво више него друге земље света, Европе и региона", каже Вучић. 

Вучић: Вакцина против коронавируса ће бити бесплатна

Вакцина за коронавирус је велики проблем у свету, велика је трка у свету, људи морају да разумеју да је месец дана предности у добијеној вакцини спас за државу, наводи Вучић.

"Преко Пољака иде, минималне количине до Нове године, па још до марта, али то је недовољно, шта год можемо да набавимо, ми ћемо да купимо, најважније да вакцинишемо здравствене раднике, полицију, војску, па онда угрожене категорије", рекао је председник додајући да је Србији свеједно где купује вакцину, само да је добра.

Вакцина ће, каже, бити бесплатна. 

Вучић: Стиже још вакцина против грипа

Председник: Из Немачке нам стиже још вакцина против грипа, пропорционално броју становника имаћемо највише вакцина.

"Боримо се да пронађемо, хвала мађарским и немачким пријатељима, свих 365.000 четворовалентних су подељене, тиме део опасности за нас смањујемо", напомиње Вучић.

Отвара се још капацитета за смештај болесних, Стевановић заражен

Вучић: Посебно тешко у Београду и Крагујевцу, већ данас отварамо нових 30 лежајева у "Драгиши Мишовићу", отварамо још капацитета у Земунској болници, слично ћемо и са болницом у Панчеву, следећа је Градска болница Звездара.

Председник је додао и да је лекарима јако тешко, наводећи да је и директор Инфективне клинике у Београду Горан Стевановић заражен коронавирусом, у изолацији је.

"Спремни смо да градимо нове, брзе привремене болнице, једино не знам где ћемо да пронађемо лекаре и медицинско особље", навео је Вучић. 

Нема нових мера, оштре санкције за непоштовање постојећих

Председник каже да се није говорило о новим мерама, додајући да је то остављено штабу стручних људи да одлучи..

"Веома оштро санкционисати оне који не поштују уведене мере и то ћете већ у данима који су пред нама моћи да видите. Други избор немамо. Не можемо да затворимо економију, живот, али оно што је апсолутно минимално ће морати да се поштује", рекао је Вучић. 

Вучић: Више од 1.200 заражених

Председник Александар Вучић на конференцији за медије: По броју заражених данас најтежи дан за Републику Србију, преко 1.200 заражених, у 12.00 било 1.195 лица, од тога 602 на територији Града Београда, више од 50 одсто.

"Бројке брину, али уз то ситуација је и даље боља него у другим деловама Европе. Изражавам посебну захвалност лекарима, разговарали смо како да укажемо поштовање тим људима, донели смо одлуку да до краја године сви здравствени радници добију једнократну подршку од 10.000 динара", рекао је Вучић. 

Вучић са руководиоцима ковид болница

Председник Александар Вучић састао се са руководиоцима свих ковид болница у земљи.

Након састанка председник ће се обратити грађанима поводом погоршања епидемијске ситуације у Србији.

Обраћање председника Србије РТС преноси на Првом програму.

Појачан инспекцијски надзор у Крагујевцу

Колико се поштују противепидемијске мере ради спречавања ширења заразе коронавирусом проверавали смо у Крагујевцу где је од 27. јуна на снази ванредна ситуација. Радно време угоститељских објеката ограничено је до 21 сат у затвореном простору, а два сата дуже, раде баште.

Контролише се све - радно време, број људи у објекту, ношење маски. Нико није поштеђен, ни гости ни власници локала, који указују и на одређене проблеме.

"Сви у Крагујевцу се максимално трудимо да испоштујемо све предвиђене мере и што се тиче радног времена и што се тиче дистанци и самих дезобаријера", каже Миодраг Петровић из ресторана "Мустанг".

"Ми поштујемо те мере, али шта се дешава? Сва омладина сви наши гости од 21 час иду у околне градове. Ту нам је близу Врњачка Бања, ту је Златибор, Параћин, Јагодина и сви ти локали раде од 11 до један, два", каже Бориша Кисић из таверне "Порта".

Веселин Јакшић, координатор инспекцијског надзора Крагујевца каже да се велика већина, 90 одто људи који се баве угоститељством придржавају законских обавеза. 

Појачан инспекцијски надзор у Крагујевцу се спроводи од почетка септембра. У фокусу су места где се окупљају млади.

А, ширење заразе најчешће креће управо од забава, скупова и прослова. Зато су и инспектори ригорозни.

"Издато је 56 прекршајних налога против власника угоститељских објеката који су били у прекорачењу радног времена, а санитарни инспектор, подносио је захтеве за покретање прекршајног поступка против оних угоститеља који се нису придржавали противепидемијских мера", каже Мирослава Петровић из Секретеријата за инспекцијске послове Крагујевц.

Свакодневне вишемесечне редовне и ванредне контроле дају резултате. Поред прописаних мера, у борби са ковидом 19, пресудна је лична одговорност.

Припремила Невенка Ђелић

За 24 сата у Златиборском округу 31 новозаражени

У претходна 24 часа, према подацима Завода за јавно здравље Ужице, у Златиборском округу потврђен је још 31 случај позитивних на вирус корона.

У Пријепољу је регистровано још 14 позитивних, Пожеги шест, Косјерићу три, колико и у Ужицу, Ариљу и прибоју по два и Чајетини један.

Од почетка епидемије до данас, у Златиборском округу, укупно је потврђено 2.843 случајева инфекције вирусом корона.

У Ужицу је од почетка епидемије регистровано 885, Пожеги 349, Пријепољу 317, Прибоју 289, Ариљу 209, Бајиној Башти 196, Новој Вароши 187, Сјеници 171, Чајетини 165 и Косјерићу 75.

Инспектори обавили 1.579 надзора, донето 146 решења због неправилности

Од почетка примене Правилника за послодавце и запослене са превентивним мерама за спречавање ширења епидемије коронавируса, инспектори рада обавили су 1. 578 ванредних појачаних инспекцијских надзора у предузећима и јавним институцијама и донели 146 решења због уочених неправилости и два захтева за покретање прекршајног поступка.

Директор Инспектората за рад Стеван Ђуровић рекао је да драстичних пропуста није било и да се углавном односе на то да се не спроводе потребне превентивне мере попут мерења температуре, коришћење средстава за хигијену, или да се у производњу не држи одговарајућа физичка дистанца.

У почетној фази, 90 одсто послодаваца поштовало је све што је наложено у плану превентивних мера, каже Ђуровић за Танјуг, а поред предузећа инспектори су контролисли и јавне институције- центре за социјални рад, филијале ПИО фонда, НСЗ, школе, вртиће, општинске управе, јавне инстититуције, угоститељске објекте...

Кон: Експоненцијални раст у Београду

Епидемиолог Градског завода за јавно здравље и члан Кризног штаба Предраг Кон рекао је за РТС да се епидемија коронавируса убрзава и да се налазимо у трећем таласу.

Истиче да је ограничавање кретања на последњем месту, те да треба забранити места где долази до заражавања.

У ужичкој болници двоје критично, више пацијената у Крчагову

У ужичкој болници хоспитализовано је четворо пацијената позитивних и суспектних на ковид 19, од којих је двоје на респираторима, саопштила је пи-ар Здравственог центра Ужице Данијела Васиљевић.

У току јучерашњег дана у ужичкој болници је било хоспитализовано петоро пацијената позитивних и суспектних на ковид 19.

Гојковић: Зауздавање епидемије зависи искључиво од грађана

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић напомиње да зауздавање епидемије искључиво од грађана, указујући да сваки заражени може да пренесе инфекцију на две до три особе.

У Расинском округу заражено 7 ученика, 5 у Трстенику

У Трстенику и Александровцу на снази је ванредна ситуација, а од јуче не раде вртићи. 

Разлог за увођење ванредне ситуације у ове две општине није био само пораст броја оболелелих него трансмисија коронавируса међу младима у кафићима, ресторанима, рекао је за РТС доктор Предаг Павловић, епидемиолог Завода за јавно здравље Крушевац. 

"Ванредна ситуација у Трстенику уведена је почетком месеца и већ сада можемо да кажемо да се она смирује, смањује се број заражених", рекао је Павловић. 

Према његовим речима, у Александровцу је половина оболелих била из једне фабрике која има 500 запослених.

"Морали смо да предложимо да се производња заустави на неколико дана", рекао је Павловић.

Навео је да је у Расинском округу заражено 7 ученика, од којих је 5 у Трстенику и истакао да се заражавање није десило у школама него у кафићима и продицима.

Истакао је да је ношење маски главна противепидемијска мера.

Навео је као позитиван пример наставника који је недељу дана радио у периоду велике заразности, како је рекао, не својом кривицом него због проблема са дијагностиком.

"Он је предавао у две школе и остварио велики број контаката и са ученицаима и са наставницима, али је он непрекидно носио маску и захтевао је од својих ученика да и они носе маске. Мисмо после тога очекивали велики број оболелих, али нисмо имали ниједан случај заражавања у ове две школе", рекао је Павловић. 

Први пут од почетка епидемије, Србија бележи више од хиљаду заражених у једном дану– 1.053. Вирус је однео још пет живота, укупно 798.

Корона бројеви кренули су убрзано да расту, и прети нам експоненцијални раст, упозорава имунолог Срђа Јанковић.

У болницама се тренутно лечи 823 пацијента, а њих 38 је на респиратору.

Највише заражених 590 је у Београду. 

Број позитивних је удвостручен у Војводини, а нагло расте и у Ужицу, Крагујевцу и Шапцу.

Председник Александар Вучић обратиће се у 13 сати грађанима поводом најновијих мера за сузбијање епидемије коронавируса у Србији.

Пре тога Вучић ће се састати с директорима ковид болница у земљи.

Епидемиологија нас учи и да у односу на број потврђених случајева, број оболелих може да буде и пет па чак и 10 пута већи.

Носилац коронавируса често нема никакве симптоме, а вирус преноси и шири, и свако може да буде угрожен, и млади и стари, и они са јаким имунитетом и хронични пацијенти.

Зато је најбоља заштита – поштовање превентивних мера.