Читај ми!

Кон очекује да данашњи подаци буду најгори до сада, епидемија букти у Александровцу

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 39.827 особа, а забележена су 793 смртна случаја. До сада је тестирано 1.289.519 узорака. Струка упозорава да мање од трећине ковид пацијената зна где се заразило. Напомињу да је поштовање мера питање личне одговорности.

Још 26 заражених у Расинском округу

Према дневном извештају Завода за јавно здравље у Крушевцу, број новозаражених у Расинском округу за протекла 24 сата је 26.

Највише позитивних на ковид-19 је у Крушевцу 10 особа, у Александровцу девет, пет у Трстенику, по једно лице у Варварину и Ћићевцу, док општина Брус нема новозаражених

Број хоспитализованих у Расинском округу смањио се за три и тренутно је у болници 28 особа инфицираних коронавирусом.

Једанаест хоспитализованих у Новом Пазару

Према подацима који су на данашњи дан Штабу за ванредне ситуације доставили Регионални ковид центар Нови Пазар, Дом здравља и ЗЗЈН, укупно је хоспитализовано 11 пацијената на Инфективном одељењу.

На "хај флоу" венталацији су три пацијента, а извршен је и један отпуст.

Укупан број прегледа у ковид амбуланти Дома здравља Нови Пазар је 58 - 33 прва и 25 контролних прегледа.

У Дому здравља урађено је 36 лабораторијских анализа, 17 рентгена, 35 серолошких тестова, од којих је пет позитивних.

Урађен је и 31 пи-си-ар тест.

У ковид амбулантама у Београду за 24 сата 2.553 прегледа

У ковид амбулантама домова здравља у Београду за 24 сата било је 2.553 прегледа, кажу за Танјуг у Минисатрству здравља.

Повећава се број првих прегледа. Од укупног броја прегледа око 60 одсто су били први прегледи - 1.556.

У две ковид амбуланте које раде и током ноћи - на Палилули у Улици Чарли Чаплина 18 и у Земуну Цара Душана 176, ноћас је било 88 прегледа.

За седам дана 117 новозаражених у Златиборском округу

За седам дана у Златиборском округу, према подацима Завода за јавно здравље Ужице, коронавирус потврђен је код још 117 особа, а највише новозаражених је у Пријепољу - 63.

Како је саопштено из Завода, у Ужицу је регистрован још 21 случај, Пожеги 11, Прибоју осам, Косјерићу пет, Ариљу два, колико и у Новој Вароши, Сјеници и Чајетини и један у Бајиној Башти.

Од почетка епидемије до данас на територији Златиборског округа укупно је регистровано 2.812 случајева позитивних на вирус корона.

Од тога у Ужицу 882, Пожеги 343, Пријепољу 303, Прибоју 287, Ариљу 207, Бајиној Башти 196, Новој Вароши 187, Сјеници 171, Чајетини 164, Косјерићу 72.

У Војводини за седам дана удвостручен број позитивних

Број оболелих од ковида-19 на територији АП Војводине је удвостручен у односу на предходну седмицу, па је у овом тренутку 516 активних случајева, а највише их је у Новом Саду 246, што је такође дупло више у односу на предходну седмицу, саопштио је Институт за јавно здравље Војводине.

Тренутно 34 пацијента у Арени, троје пребачено на Инфективну

У привременој ковид болници у Београдској арени тренутно се налази 34 ковид пацијената, а за 24 часа већ су три пацијента због погоршања општег здравственог стања пребачени на Инфективну клинику, изјавио је потпуковник доктор Предраг Богдановић, здравствени координатор те привремене болнице.

Када је реч о стању пацијената који су смештени у Арени, они имају умерено тешку клиничку слику, а старосна структура је промењена у односу на први талас.

Сада су пацијенти старије животне доби, 60, 70, 80, година, казао је др Богдановић и додао да ће они у Арени бити две, до три недеље, када одлазе кућама на даље лечење које траје и по неколико месеци.

Кон: Размишљамо о пооштравању мера

Епидемиолошка ситуација у Србији је неповољна и даље се погоршава, каже епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против ковида 19 Предраг Кон и додаје да се размишља о пооштравању мера.

Навео је да то што је јуче била 341 новозаражена особа, није одраз праве ситуације и да су бројке увек ниже понедељком, а да се већ данас бити вероватно нови рекордни бројеви новозаражених. 

"Очекује се пораст заражених ове и следеће недеље. После тога надамо се да ћемо успети да заравнимо криву. Повећаваће се и број оних који су за хоспитализацију. То важи за целу Србију, најтежа ситуација је у Београду", навео је Кон.

Упитан да ли ће бити пооштравања мера, он је рекао да се о томе размишља и да је јасно да се не може седети "скрштених руку", ако се број заражених буде повећавао.

Наводи да деца нису извор преноса заразе у породицама, да су и даље ретки случајеви тешке форме код деце, посебно у узрасту до десет година.

Уведени су, како је рекао, и антигенски (брзи) тестови, где се резултати добијају за пола сата или сат. То ће посебно значити за домове за негу старих или болнице, како би спречило ширење вируса унутар тако осетљивих група.

Мачвански округ има 100 заражених за седам дана, данас заседа кризни штаб у Шапцу

За седам дана у целом Мачванском округу има 100 новозаражених коронавирусом, предњаче Лозница и Шабац, где је 55 позитивних.

Др Ирена Жикић из ковид амбуланте у Шапцу каже да је током јучерашње смене прегледано 88 пацијената, а стигли су и резултати послатих узорака, од којих су 22 била позитивна. Региструје се, каже, благи пораст броја оболелих.

Највећи број новозаражених је старости од 30 до 50 година, који углавном имају блаже симптоме и клиничке слике, наводи Жикићева.

Ковид амбуланта ради у две смене, до 20 часова. Др Ирена Жикић каже да постоји довољно лекара и сестара, као и медицинске опреме.

У шабачкој болници лежи девет пацијената, нико није на респиратору.

У граду су појачане инспекцијске контроле, а да ли ће бити уведене нове мере, знаће се после данашње седнице Кризног штаба.

Ситуација у Пироту нестабилна, кризни штаб донео нове препоруке

Према најновијим подацима из Завода за јавно здравље у Пироту, од десет узорака четири су позитивна на коронавирус, а јуче је у лабораторију "Ватрено око" у Нишу из Пирота послат још 21 брис.

Кризни штаб у Пироту је донео неке мере, а градоначелник тог града Владан Васић каже да епидемиолози ситуацију оцењују као нестабилну са преласком у неповољну.

"Нема места ни паници, али нема места ни опуштању. Нема великог броја случајева у Пироту, али ми смо хтели да идемо у сусрет догађају, долазе славе и сезонски грип", каже Васић.

Када је реч о новим мерама, стручне службе имају задатак да обилазе угоститељске објекте и да контролишу не само радно време, него и услове у којима они раде, удаљеност столова и број гостију.

Донели смо и долуку да здравствени радници обиђу основне и средње школе и да ђацима представе проблем коронавируса и како се заштити, додао је Васић.

"Апелујемо на људе да поштују мере. Иде период слава, да их славе код куће у породичном мабијенту без много гостију", додаје Васић.

Извештај Маје Мијалковић

Јанковић: Прети нам експоненцијални раст броја заражених

Имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић каже за РТС Србији прети експоненцијални раст броја заражених коронавирусом, истичући да морамо да учинимо све да не дође до тога.

Срђа Јанковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да забрињава сваки пораст бројки - и заражених и преминулих и пацијената на респиратору. 

Вртић у Александровцу од данас не ради

Дечја установа "Наша радост" у Александровцу од данас неће радити, јер је једна радница запослена у кухињи позитивна на коронавирус.

Сва деца су за сада добро, а препорука Завода за јавно здравље Крушевац донета је из предострожности.

До даљег се обуставља пријем деце у обданишта у ужем језгру општине, где је смештено 425 малишана.

У истуреним сеоским одељењима, где је још око 180 деце, вртићи раде.

У протеклих 15 дана у Александровцу је регистровано 70 новозаражених.

Јовановићева за РТС: Мисија целог друштва да се одржава превенција

Директорка "Батута" Верица Јовановић рекла је за РТС да ће Кризни штаб и надаље предлагати најургентније мере у складу са епидемијском ситуацијом.

"Координираћемо активностима које сваки сектор треба да пружи да не дође до контаката међу људима у циљу превенције преношења вируса. Имамо прилику да видимо у региону примере наглог скока броја заражених, пораста смртности. То упозорава да је и даље кључна мисија целог друштва да се одржава превенција и да се пресеком комуникације пресече пренос вируса", истакла је Јовановићева.

Овај вирус, напомиње, опстаје само у хуманој популацији и ако не примењујемо мере, нећемо моћи да зауставимо пренос вируса.

"Наша мисија је заједничка и сви на томе треба да радимо", нагласила је директорка "Батута".

Из дана у дан се све више и међу младима и међу радно активним становницима прихвата маска, када држимо маску и држимо дистанцу, то значи да верујемо у начин сузбијања ширења ковида 19.

Указала је да мере у школи дају добре резултате, те додала да за сада није планирано затварање школа. "Уколико дође до погоршања, све мере ће бити примењене", додала је Јовановићева.

Навела је да се око 15 одсто пацијената лечи у болницама, указујући да ће нове ковид болнице у Батајници и Крушевцу за три пута повећати капацитете за лечење ковид позитивних.

На респиратору 39 пацијената

Према последњим информацијама, у Србији је хоспитализовано 768 особа, а на респиратору је 39 пацијената.

Према последњем пресеку, у Србији је од последица ковида 19 преминула још једна особа, а потврђен је 341 нови случај заразе

Министар здравља у техничкој влади Златибор Лончар наводи да епидемијска ситуација није добра и да се то види по бројевима.

Истиче да је привремена болница у "Штарк арени" примила прве пацијенте и напомиње да је поштовање мера питање личне одговорности. 

Директор Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша наводи да се у Србији бележи велики број оболелих и да је ситуација озбиљна. Поручује да таква погоршања треба зауставити што је пре могуће, јер земље које то нису успеле пред собом имају велике изазове. 

Др Богдан Црнокрак, помоћник директора за медицинска питања КБЦ "Бежанијска коса", каже да се број прегледа у тој установи утростручио. Упозорава да је "број некритичних контаката огроман, мање од трећине зна где се заразило".

Члан Кризног штаба, епидемиолог Предраг Кон још једном је упозорио грађане колико је важно поштовање мера и ношење маски како не би дошло до наглог ширења коронавируса.