Читај ми!

Лончар за РТС: Спремамо се за најгори сценарио

Министар здравља у техничкој влади Златибор Лончар изјавио је након састанка са директорима ковид болница да се у тим здравственим установама налази 727 пацијената. Наводи да је привремена болница у београдској Арени примила прве пацијенте и напомиње да је поштовање мера питање личне одговорности.

Златибор Лончар је рекао за РТС да се у ковид болницама лечи 727 пацијената, а пре нешто мање од десет дана имали смо 275 пацијената.

"И даље има места, али смо се определили за стратегију да када дођемо у ковид систему до 60-70 процената попуњености, прелазимо на капацитете привремених болница. Јуче смо отворили привремену болницу у Београду. У њој има 14-15 пацијената. Нећемо ићи да попунимо све ковид капацитете. Увек се спремамо за најгори сценарио који може да се деси", навео је Лончар.

Истиче да Београд мора да буде спреман ако се нагло повећа број пацијената из унутрашњости Србије.

Наводи да они који имају лакшу слику иду у привремене болнице, а они са средњом или тешком сликом остаће на болничком лечењу, и да то важи за целу Србију.

"Постојаће сатна веза свих који раде у целој Србији, и око лечења и упућивања пацијената и око даље организације", истакао је Лончар.

Наводи да радови на изградњи две ковид болнице, у Батајници и Крушевцу, напредују добро.

"Треба организовати рад, набавити лекове, опрему, организовати исхрану. Огроман посао на томе радимо да би то профункционисало 1. односно 15. децембра у Крушевцу", навео је Лончар

Према Лончаровим речима, "Торлакове" вакцине против сезонског грипа има, а додатне испоруке вакцине биће у четвртак – 25.000 доза у свим домовима здравља, а крајем недеље 50.000.

"Никад већи обухват вакцинације нисмо имали, али то је добро да се не сударе корона и вирусне инфекције", навео је Лончар.

За епидемијску ситуацију наводи да није добра, и да се то види по бројевима.

"Имали смо исте или сличне мере када смо имали добре резултате. То значи да смо се опустили. Не желимо ником да претимо и да се играмо мачке и миша. Ово је лична одговорност. Да покажемо да се нећемо грлити и љубити ни с ким ко може да нам пренесе вирус.

Ако смо могли да будемо међу првима у Европи и убедљиво први у региону, мислим да та слика треба да оде из Србије, да су грађани Србије такви, а не да стално тражимо да заобиђемо све мере, да изварамо Кризни штаб. Посветићемо се овој већини која треба да утиче на мањину", закључио је Лончар.