Читај ми!

Преминула још 1 особа, коронавирусом заражена још 341

Према последњим подацима, у Србији је од ковида-19 преминула још једна особа. Потврђен је 341 нови случај заразе коронавирусом. Тестиране су 6.503 особе.

Кон: Немамо времена за уверавања, носите маске

Члан Кризног штаба, епидемиолог Предраг Кон још једном је упозорио грађане колико је важно поштовање мера и ношење маски како не би дошло до наглог ширења коронавируса.

"Немамо времена за уверавања. Носите маске!", написао је Кон на Фејсбуку.

У ковид болници у "Штарк арени" петнаестак пацијената

У привременој ковид болници у "Штарк арени", која је јуче отворена, тренутно се лечи петнаестак пацијената са лакшом клиничком сликом.

Наредних дана ће пацијенти из КБЦ "Драгиша Мишовић", "Бежанијска коса", ВМЦ Карабурма и Инфективне клинике бити пребачени у "Штарк арену", а у болницама ће остати само они са средње тешком и тешком клиничком сликом. 

О пацијентима брине 10 лекара и 20 медицинских сестара, а у зависности од потреба број медицинског особља ће се мењати.

Привремена болница у "Штарк арени" има 510 кревета, а опремљена је и за лабораторијске анализе и снимање плућа.

У Крагујевцу апелују на одговорност и солидарност

За протеклих недељу дана готово дупло више тестираних и дупло више заражених коронавирусом у Крагујевцу. Раст новоинфицираних бележи се од половине октобра, па зато надлежни апелују на одговорност, опрез и солидарност.

У Геронтолошком центру у Крагујевцу, у којем је прошле недеље коронавирус потврђен код 17 корисника и запослених, ситација је под контролом и нема новозаражених.

Појачана контрола спровођења наложених мера и праћење контаката заражених, од којих је у Крагујевцу око 500 у кућној изолацији, дају добре резултате.

"Све време од почетка епидемије до данас Институт за јавно здравље Крагујевац то поставља као примарно у свом раду, јер једино праћењем контаката и држањем контаката под контролом, односно праћењем њиховог кретања, можемо да држимо епидемију под контролом", каже Предраг Делић из Инстита за јавно здравље у Крагујевцу.

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић истакао је да није добра ситуација, али је боља него у јуну. "Са друге стране, те инспекције и контроле које раде заједно и републичке и градске службе, сматрам да имају велику улогу у целој тој причи. Очекујемо тек да видимо њихове резултате", рекао је Дашић.

Ванредна ситуција у Рековцу

На данашњој седници Штаба за ванредне ситуације, донет је закључак да председник Општине донесе одлуку о проглашењу ванредне ситуације на територији општине Рековац.

У последња три дана повећан је број позитивних на коронавирус, од 6. октобра до суботе је укупно 16 позитивних особа, а повећан је број прегледа у Дому здравља.

Ограничен је рад угоститељских објеката до 21 час.

Забрањена су сва већа окупљања, на отвореном је дозвољено максимално 20 особа а у затвореном једна особа на четири квадратна метра.

Седамдесет одсто новозаражених из Београда

Од 341 случаја коронавируса потврђеног у последња 24 сата из Београда је 70 одсто – 237 оболелих.

Следе Нови Сад са 25 случајева, Крагујевац 19, Ваљево 15, Кикинда 3, а остали градови и места имају мање од 3 потврђена случаја.

Хоспитализовано 768 људи, на респиратору 39 пацијената

У Србији су у последња 24 сата тестиране 6.503, а коронавирус је потврђен код 341 особе.

Борбу са ковидом-19 изгубила је још 1 особа. Од почетка епидемије од последица заразе умрле су 793 особе.

Хоспитализовано је 768 људи. Нових пријема је било 107, а 8 пацијената је отпуштено из болнице. На респиратору је 39 пацијената.

Ситуација у Србији је озбиљна, очекује се раст новозаражених и преко хиљаду дневно

Привремена болница у Арени од јуче, од поднева, ради поново. "Тамо већ имамо 14-15 пацијената. Попуњеност ковид болница у Београду је прешла 60-70 процената", казао је министар здравља Златибор Лончар. 

"Спремамо се за најгори сценарио. Гледамо шта се дешава у Европи и региону. Мислим да смо се опустили више него што је требало. Имали смо и имамо и један добар резултат, али то може да се поништи ако наставимо даље овако", изјавио је Лончар, након састанка са директорима ковид болница. 

Директор Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша рекао је за РТС да се у Србији бележи велики број новооболелих.

Поручује да таква погоршања треба зауставити што је пре могуће, јер се види како земље које то нису успеле пред собом имају велике изазове. 

Др Оливера Остојић, руководилац Дечје клинике КБЦ "Др Драгиша Мишовић" истиче за РТС да су деца која се налазе на лечењу у тој установи у добром стању и да се број не повећава драстично.

"Тренутно је у нашој болници седморо пацијената. За викенд је било деветоро. Нема пуно деце. Имамо дете од пет месеци које је високо фебрилно које није лошег општег стања, али је ковид позитивно и примљено је у болницу да се испрати његово стање", истакла је Остојићева. 

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић изјавио је да већину новооболелих у Србији чине млади од 20 до 40 година старости, који болест подносе добро, али да они представљају ризик за све старије у свом окружењу.

Како је рекао, на респиратору и са тешким облицима болести су старији и хронични болесници.