Читај ми!

"Број некритичних контаката огроман, мање од трећине зна где се заразило"

Др Богдан Црнокрак, помоћник директора за медицинска питања КБЦ "Бежанијска коса" каже за РТС да се у тој болници налази 236 пацијената и да се број прегледа утростручио. Др Оливера Остојић, руководилац Дечје клинике КБЦ "Др Драгиша Мишовић наводи да су деца која се лече у тој болници у добром стању и да се број не повећава драстично, али указује и да је на лечењу петомесечна беба која је позитивна на коронавирус.

Др Богдан Црнокрак, помоћник директора за медицинска питања КБЦ "Бежанијска коса" каже за РТС дада се преглед у тој установи утростручио.

"У стабилној фази која је била до пре две недеље било је 30-40 прегледа у 24 сата, сада их је преко стотину. Што се тиче броја хоспитализација оне су драстично порасле. У просеку је било пет до седам пацијената, сада их јеу петак и суботу било преко 40 за 24 сата Тренутан број пацијената је 236, што је четири петине наших укупних капацитета", казао је Црнокрак.

На интензивној нези је, додаје, 28 пацијената и то је пун капацитет те јединице. 

Др Оливера Остојић, руководилац Дечје клинике КБЦ "Др Драгиша Мишовић истиче за РТС да су деца у добром стању и да се број не повећава драстично.

"Тренутно је у нашој болници седморо пацијената. За викенд је било деветоро. Нема пуно деце. Имамо дете од пет месеци које је високо фебрилно које није лошег општег стања, али је ковид позитивно и примљено је у болницу да се испрати његово стање", истакла је Остојићева.

На лечењу су, наводи, деца од пет месеци до 18 година.

Напомиње да се симптоми нису променили - симптоми респираторне инфекције, повишена температура, дигестивни поремећаји, али у доста благом облику.

Црнокрак истиче да је доста озбиљан проблем то што пацијенти најчешће немају појма где су се заразили.

Најстарији пацијент у КБЦ "Бежанијска коса" има 89 година, најмлађи 20 

Пацијенти најчешће "немају појма где су се заразили, тако да је број некритичних контаката огроман".

"Људи не знају где иду и са ким комуницирају. Они који знају где су се заразили, мање од трећине, то су обично породична славља. То значи да број у некој јединици није пресудан, да ли ће се људи заразити или неће", наводи Црнокрак.

Др Оливера Остојић истиче да су се деца заражавала у породичном окружењу, а да има и "школске деце и децу из вртића, али није било ширег заражавања у школама и вртићима у којима су се заразили.

"Мислим да је то сјајно организовано и у вртићима и школама - хигијена, маске и немамо неки врећи број деце у одређеној установи која би биола позитивна", навела је Остојићева.

Црнкрак истиче да најстарији пацијент у КБЦ "Бежанијска коса" има 89 година, а да најмлађи једва 20.

"Ми сад у овом трећем налету који чекамо, знаћемо колико је пацијената добило неку компликацију. Ово што се сада види је врло слично као у претходна два пика. Забринути смо зато што се у окружењу догађају ствари које се нису смеле догодити. Брине ме да ли то чека и нас", наводи Црнкорак.

Истиче да је лична одговорност пресудна у спречавању тога.

Др Остојић наводи да дечја полулација није толико заступљена.

"Од 400 пријема колико смо имали сви су излечени, немају компликације за сада. Десеторо деце је било озбиљно болесно у једном тренутку, они су одлично реаговали на терапијју. Ја сам оптимиста што се тиче дечје популације. Други налет је био са највећим бројем пријем код нас", казала је Остојићева.

Кондиција се тешко враћа

Кондиција се код одређеног броја пацијената врло тешко враћа, и код оних пацијената који раније нису имали одређене болести.

"Не могу да се врате оним радним активностима који су радили раније", каже Црнокрак.

У КБЦ "Бежанијска коса" су, наводи, имали и пацијенте који су два пута прележали корону.

"Проблем је ту мало дубљи. Ми не знамо да ли су ти пацијенти имали погоршање једне исте инфекције или нову инфекцију и то је оно на шта наука треба да одговори, када је пацијент изулечен у потпуности. То је оно што ми не знамо", казао је Црнокрак.

Др Остојић наводи да би родитељ требало да одведе дете лекару када има два до три дана има повишену температуру са општом малаксалошћу код веће деце, а код мање одбијање хране, нерапсоложеност, малаксалост са темепратуром од три дана.

"Требало би да оду код лекара да се направи основна лабораторија, да се можемо оријентисати да ли то иде ка корона инфекцији или су то уобичајени вируси", навела је Остојићева.

Црнокрак наводи да је веома важно да се пацијенти јаве у ковид амбулатну када се појаве симптоми.

"Ако има удружену болест треба одмах да иде у амбуланту. Нема чекања, неће ништа да се промени", казао је Црнкорак.