Читај ми!

Више примљених него отпуштених из болнице, мере су ефикасне ако се поштују

У Србији је регистровано укупно 38.115 потврђених случајева ковида 19, а преминуло је укупно 786 пацијената. Тестирано је 1.271.455 особа.

У установама социјалне заштитe заражено 20 корисника и 20 запослених

Закључно са данашњим даном у установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих потврђено је присуство коронавируса код 20 корисника и 20 запослених.

У Мачванском округу 21 нови случај заразе

Према последњем дневном извештају Завода за јавно здравље на територији Мачванског округа потврђен је 21 позитиван узорак на коронавирус. Од тога у Шапцу 7 случајева, Лозници 9, Богатићу 2, Владимирцима 1 и Малом Зворнику 2 случаја. 

У српским срединама на КиМ 20 новооболелих

У српским срединама на КиМ регистровано је 20 нових случајева инфекције коронавирусом, саопштено је из Кризног штаба у Косовској Митровици.

Инфициране особе су из Косовске Митровице – седам, Звечана – четири, Лепосавића и Гњилана по један, Зубиног Потока – три, Косовске Каменице и Грачанице по два.

Од почетка епидемије средином марта, тестирана је 5.691 особа, међу којима је код 1.092 потврђено присуство вируса.

Активна су 82 случаја, док је 970 особа излечено. У српским срединама на КиМ преминуло је 37 особа оболелих од ковида 19.

Ужице, на лечењу у болницама 25 пацијената

Према подацима ужичког кризног штаба, од почетка октобра коронавирусом су заражене 23 особе, на лечењу у болницама је 25 пацијената, троје је на интензивној нези.

Кризни штаб епидемијску ситуацију оцењује као повољну, уз упозорење да врло лако и врло брзо може бити погоршана.

Градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић поручује да је спровођење свих противепидемијских мера у овом тренутку једини начин да се спрече све компликације ковида 19.

Апелује на све суграђане да предузму додатни напор да заштите пре свега себе, јер штитеће себе штите и све суграђане.

Извештај Јелене Божовић

Стаменковић: Контролисано 40 објеката у Београду, најчешћи прекршаји у ноћним клубовима

Помоћник министра здравља за инспекцијске послове, др Горан Стаменковић, каже за РТС да је током претходне ноћи у првом заједничком инспекцијском надзору контролисано 40 објеката у Београду и поднето 15 захтева за покретање прекршајних поступака.

Најчешћи прекршаји су у угоститељским објектима, а највише у ноћним клубовима, нагласио је Стаменковић и додао да су прошле недеље два објекта уз помоћ интервентне полицијске јединице испражњени због непоштовања мера.

У Лозници девет хоспитализованих пацијената

Према подацима Завода за јавно здравље Шабац, у осам општина Мачванског округа 80 је оболелих, највише у Лозници – 38 и у Шапцу, где је вирус потврђен код 28 особа.

Милорад Тадић, начелник ургентног пријема лозничке болнице, наводи да је тренутно девет хоспитализованих пацијената оболелих од ковида 19, са средње тешком клиничком сликом.

Додаје да нема пацијената на механичкој вентилацији.

Извештај Славице Џиновић

Дом здравља Палилула: Већи број првих контролних прегледа

Директор Дома здравља Палилула Александар Стојановић наводи да је у претходна три-четири дана повећан број људи који долазе у ковид амбуланте.

"Јуче смо имали око 180 људи који су дошли у ковид амбуланту. Не значи да су сви били пацијенти, али су дошли са симптомима, због предострожности. Добар показатељ је да је после дужег времена први пут већи број првих контролних прегледа од других, што значи да ти пацијенти долазе први пут са симптомима ковида", истиче Стојановић.

Додаје да већина људи има блажу клиничку слику са мањим симптомима, али да то не значи да се неће десити и тежи симптоми.

Апелује на све грађане да држе дистанцу и поштују мере Кризног штаба.

Изјава Александра Стојановића

Нови Пазар, шест нових случајева за два дана

У Новом Пазару је само у претходна два дана откривено шест новоинфицираних особа. Расте и проценат првих прегледа у односу на укупан број прегледа.

Према подацима Кризног штаба, у болници у Новом Пазару тренутно се лечи осам пацијената оболелих од ковида 19.

Нове ковид амбуланте почеле су са радом. Појачан је и инспекцијски надзор угоститељских објеката.

Породицама чији је члан домаћинства преминуо од последица пандемије, одлуком Градског штаба за ванредне ситуације биће рефундирани трошкови настали према ЈП "Градска чистоћа", пре 4. јула текуће године.

Мере се не поштују довољно, па зато Кризни штаб, инспекције и верске институције упозоравају да је крајње време да се сви уозбиље.

Извештај Лидије Дестановић

Нове мере у Прокупљу, четворо новозаражених

Према речима епидемиолога, у Прокупљу је неповољна епидемијска ситуација. Током јучерашњег дана, тестирано је 16 особа, а код четворо њих је потврђено присуство коронавируса.

На инфективном одељењу прокупачке болнице хоспитализовано је осам пацијената, код шест је потврђено присуство ковида 19, а на кисеоничкој потпори су четири пацијента.

Скупштина града је јуче ограничила рад кафића и трговинских радњи, који могу да раде од 6 до 21 час. Одлучено је и да ће бити појачана санитарна контрола, па ће у складу са тим бити повећане казне. За непоштовање одредбе уместо 30.000, казне за угоститеље биће 300.000 динара.

Градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић позвао је грађане да максимално поштују мере и носе заштитну опрему.

Извештај Биљане Поповић

Према последњем пресеку, у Србији је потврђено 579 нових случајева коронавируса, што је рекордан дневни биланс од почетка епидемије. Преминуле су још три особе оболеле од ковида 19.

У претходних недељу дана 85 одсто свих потврђених случајева коронавируса је у узрасној групи до 65 година, речено је на седници Кризног штаба. 

Директорка Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут", докторка Верица Јовановић, каже за РТС да на седници Кризног штаба нису разматрали опцију забране кретања и истакла да уколико се поштују постојеће мере, оне су веома ефикасне.

"Ми смо сведоци једног замора материјала, али само поштовање мера није једнако заступљено у свим узрастима", рекла је Јовановићева и додала да старија популација више поштује мере, као и школска деца. 

Епидемиолог Дарија Кисић рекла је да од укупног броја потврђених лабораторијских случајева коронавируса, 15 одсто захтева хоспитализацију.

"Дневно смо сваки дан у плусу за 20 до 40 болничких кревета. Сваки дан у последњих 10 дана, више пацијента је примљено него отпуштено из болнице", рекла је Кисићева.

"У наредном периоду имамо само једну важну утакмицу – борбу с коронавирусом", истакла је др Дарија Кисић.