Читај ми!

Епидемијска ситуација претећа, апел за ригорозно спровођење мера

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 37.536 особа, а забележена су 783 смртна случаја, показују подаци са сајта covid19.rs.

Конференција Кризног штаба у 15 часова, пренос на РТС 1 и сајту РТС-а

Конференција за новинаре Кризног штаба за заштиту здравља становништва Републике Србије од заразне болести ковид-19 биће одржана у 15.00 часова у Палати Србије.

Пренос конференције можете пратити уживо на РТС 1 и на интернет порталу РТС-а.

У борбу против ковида 19 укључују се и инспекције које нису имале надлежност контроле примена мера

На седници владине Координационе комисије за инспекцијски надзор, формирана је радна група ради координације републичких инспекција приликом контроле мера за спречавање ширења ковида-19.

То значи да се од данас у борбу против ковида-19 укључују инспекције које до сада нису имале надлежност да контролишу примену и поштовање мера превенције ширења вируса - ветеринска, тржишна, инспекција рада, пореска, али и све остале, по броју мање инспекције.

Један новоинфицирани у Подунавском округу

Према данашњим подацима Завода за јавно здравље Пожаревац, у Подунавском округу је регистрован један новооболели од ковида-19, и то у Смедеревској Паланци.

У Смедереву и Великој плани, нема нових случајева инфекције.

У Расинском округу још 27 случајева инфекције коронавирусом

У Расинском округу према најновијим подацима ЗЗЈЗ ковид 19 потврђен је код 27 особа. У Трстенику 12, Александровцу осам, четири на територији Крушевца, два у општини Брус и један новоинфицирани је са територије општине Варварин.

Под здравственим надзором је 87 особа више у односу на јучерашњи дан.

На инфективном одељењу крушевачке Опште болнице хоспитализовано је 29 пацијената.

На анализу је данас послат 151 брис.

У Расинском округу од почетка епидемије у марту ове године до данас инфицирано је 1.670 особа, највише у Крушевцу - 951, Александровцу 305, Трстенику 170, Брусу 118, Варварину 70 и Ћићевцу 56. Под здравственим надзором је 4.811 особа, а излечено 1.458.

Од ковида 19 или са ковидом 19 преминуло је 55 особа.

У Ваљеву 13 новооболелих

У Ваљеву, данас 13 новооболелих од коронавируса, потврђено је РТС-у у Заводу за јавно здравље.

Јуче је у том граду било 19 нових случајева вируса. 

Ђорђевић: Нико није аболиран у случају кршења мера

Инспекторат за рад већ кажњава послодавце код којих се утврде неправилности у примени превентивних мера за спречавање ширења коронавируса на радном месту, каже министар Зоран Ђорђевић.

Ђорђевић је новинарима, после форума "Ковид 19 - безбедност и здравље на радном месту у време пандемије", рекао да се све неправилности могу пријавити Инспекцији рада, бесплатно, на број телефона 0800 300 307.

Ђорђевић је, одговорајући на питање да ли ће кажњавати послодавци који не воде рачуна о примени превентивних мера, рекао да нико није аболиран у случају да се утврде неправилности.

Упитан о ноћним клубовима који крше превентивне мере и радно време, наводи да то није у надлежности Инспектората за рад, за који наводи да контролише поштовање радног права и безбедност и здравље на раду, а да је све друго у надлежности других инспекција.

(Танјуг

Ђерлек: На болничком лечењу осам пацијената у Новом Пазару

На инфективном одељењу Опште болнице у Новом Пазару смештено је осам ковид пацијената, каже државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек и додаје да забрињава све већи број пацијената у ковид амбулантама у Новом Пазару, Сјеници и Тутину.

Ђерлек је за Танјуг навео да се разговара са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања да се Новопазарска бања претвори у привремену ковид болницу која би имала 200 до 250 места.

"Оно што нам представља проблем, што ту постоји 20 особа са неуромишићним болестима које морамо привремено да изместимо у Дољевац или неку другу здравствену установу која се бави тим пацијентима, како их не бисмо угрозили", рекао је Ђерлек.

На тај начин би се само део Опште болнице у Новом Пазару користио за дијагностику и лечење ковид пацијената, а остатак болнице био би на располагању пацијентима који нису ковид позитивни - за лечење кардиоваскуларних, цереброваскуларних и малигних обољења, за гинекологију и хирургију.

У Новом Пазару за трећи пик коронавируса Ђерлек каже да настоје да обезбеде око 400 места за ковид пацијенте и то 150 у Општој болници и око 250 у Новопазарској бањи.

"Надамо се да ће то бити довољно за било коју јачину таласа", навео је Ђерлек.

За Нови Пазар, Сјеницу и Тутин каже да су специфичне средине, да још немају прави увид колико је људи заражено јер се многи лече код куће и не јављају се у ковид амбуланте.

У Београду 101 пријава за непоштовање мера

Због кршења прописа којима је предвиђено обавезно ношење маски и скраћено радно време угоститељских објеката, Прекршајном суду у Београду поднет је укупно 101 предмет, али они још нису решени, јер су у суд стигли тек овог месеца.

Случајеви кршења тичу се непоштовања Уредбе о ванредној ситуацији у Београду и сви су почињени у јулу ове године, али су предмети стигли у суд тек овог месеца, прецизирала је за Танјуг председница Прекршајног суда у Београду Оливера Ристановић.

Пошто су у редовном поступку и пошто су касно стигли у суд, предмети нису још решени и поступање је у току, навела је Ристановићева.

Када су у питању најављене измене Закона о прекршајима, Ристановићева очекује да он буде уподобљен такође најављеним изменама Закона о заштити становнишва од заразних болести у смислу прописивања висине запрећених казни.

У Мачванском округу 19 новооболелих

У Мачванском округу 19 новооболелих, 10 у Шапцу, 5 у Лозници, по два у Богатићу и Малом Зворнику.

Према подацима Завода за јавно здравље Шабац у осам општина у округу укупно је 80 оболелих - у Лозници 38, Шапцу 28, Богатићу 7, Малом Зворнику 6, Владимирцима 1.

У ужичкој болници 4 пацијента, један од њих на респиратору

У ужичкој болници смештена су 4 пацијента под сумњом на ковид-19, а један од њих је на респиратору.

У новој ковид болници смештен је још 21 пацијент са подручја Златиборског округа.

Пооштравање мера уколико ситуација настави да се погоршава

Пооштравање мера јесте разматрано на последњој седници Кризног штаба, каже имунолог Срђа Јанковић, и додаје да је за сада акценат на бољој примени мера које су већ на снази.

Он је за ТВ Пинк навео да ће мере бити пооштрене уколико епидемиолошка ситуација настави да се погоршава.

"Желели смо да пошаљемо јаку поруку да ми већ имамо мере на снази, али да то изгледа није озбиљно схваћено. На снази су противепидемијске мере које би већ ублажиле ситуацију да су доследно и ригорозно спроведене", рекао је Јанковић.

Како каже, чланови Кризног штаба разговарали су о правном оквиру и да ли се може законском снагом деловати да се мере спроведу.

Он је нагласио да је у овом моменту најважнија лична одговорност и да то мора бити испред силе закона.

Врање, од 62 узорка 17 позитивних на коронавирус

Према подацима Завода за јавно здравље у Врању, од 62 узорка, 17 је позитивно на коронавирус, од којих пет из Врања, девет из Прешева и по једна особа из Бујановца, Владичиног Хана и Босилеграда.

У ковид амбуланти у Врању током јучерашњег дана обављен је 101 преглед, а укупан број првих прегледа је 43, подаци су градског Кризног штаба. Узоркована је крв 67 пацијената и урађено 56 рендгенских снимака плућа.

Такође, урађено је 19 пи-си-ар тестова и 54 брза теста, а бронхопнеумонија је дијагностикована код 14 пацијената. У ковид болници у Врању хоспитализовано је 29 пацијената, од којих је 15 позитивно на коронавирус. 

Са бронхопнеумонијом је 21 пацијент, на кисеонику седам. Примљен је један пацијент, отпуштена три, од којих је један транспортован у Београд. Међу хоспитализованима нема деце, а тренутно је слободна 151 постеља.

Општа болница у Новом Пазару централизовала ковид амбуланте

Општа болница у Новом Пазару централизовала је ковид амбуланте, па више неће бити непотребних прелазака пацијената из црвених у зелене ковид зоне. Истовремено град је донео одлуку о низу препорука којима ће бити ублажени ризици од ширења пандемије.

Сада знатно простије функционише пријем пацијената него у марту и јулу. У амбуланти један ће се након основног прегледа бити одлучено да ли пацијент иде у амбуланту два или иде на кућно лечење. Повећани су капацитети ковид амбуланте са 22 на 60 кревета.

Читава болница за пар сати може да буде да буде претворена из нон ковид у ковид болницу јер је централни кисеоник доведен у све павиљоне болнице.

Др Мехо Махмутовић, директор Опште болнице Нови Пазар каже за РТС да је ту ковид један са четири амбуланте и повезано је са рендгеном и скенером.

"Одатле прелазе у просторије инфективног одељења где се налази издвојени простор за ковид два амбуланте. Оно што треба рећи и чега се највише бојимо је велики број пацијената. Кад видимо да људи и даље праве свадбе и окупљања. Ми смо неко код кога се на крају долази, имамо узрок и последицу", казао је Махмутовић.

Новопазарски оперативни штаб донео је препоруке упућене верским заједницама. Препоручена је обавезна употреба маски и физичка дистанца током молитви. Наложен је појачан инспекцијски надзор свих мера.

На сајту града објављена је одлука о рефундирању погребних трошкова породицама особа које су преминуле од ковида 19 пре 4. јула.

У Општој болници је тренутно смештено седам пацијената.

Повећан број прегеда у ковид амбулантама у Београду

У последњих десетак дана повећао се број прегледа у ковид амбулантама у Београду, за око 30 одсто.

Александар Стефовски, државни секретар Министарства здравља рекао је за РТС да је у току јучерашњег дана 1.500 људи потражило помоћ, од који је више од 1.000 било првих прегледа.

Пацијенти су се, каже, жалили на кашаљ, повишену температуру, слабост и малаксалост, а подједнако су била заступљена оба пола.

Према његовим речима, ово је период када се више борави у затвореном простору и ближа комуниакација доводи до бржег заражавања.

Поново је апеловао на грађане да поштију све мере које је прописао Кризни штаб.

У Србији 515 хоспитализованих

У земљи је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 515 хоспитализованих пацијената, док се 24 особе налазе на респираторима.

Према последњем пресеку, још два пацијента преминула су од ковида 19 у Србији, а коронавирус је регистрован код још 416 особа.

Имунолог др Срђа Јанковић рекао је након седнице Кризног штаба да се не уводе нове мере, већ оне које су већ на снази морају да се спроводе ригорозно и доследно. 

Оцењује епидемиолошку ситуацију као претећу и нада се да ће она моћи да се заустави поштовањем мера.

Епидемиолог Радмило Петровић изјавио је за РТС да мере које су тренутно на снази нису лоше, али је лоше њихово спровођење.

"Ми смо јако недисциплинован народ", оценио је доктор Петровић.