Читај ми!

Мере против ковида-19 које су тренутно на снази у Србији

Кризни штаб за сузбијање ширења коронавируса заседао је данас, дан након што је у Србији достигнут рекордан број новозаражених – 512. Иако се очекивало, нове, строже мере нису донете, а акценат је стављен на ригорозну примену постојећих. Ове мере су тренутно на снази у Србији.

Обавезно ношење маски у затвореном, на отвореном препоручено

Ношење маски је обавезно у затвореним просторима и градском превозу, док се грађанима препоручује да маске носе и на отвореном.

Тамо где, на отвореном, није могуће одржати физичку дистанцу, на пример у редовима, ношење маске је обавезно.

Казна за неношење маске у градском превозу је 5.000 динара, а контролу спроводи санитарна инспекција Министарства здравља. 

Држање физичке дистанце

У затвореном и на отвореном треба држати физичку дистанцу од најмање 1,5 до 2 метра.

Физичку дистанцу мора држати и публика на културним и другим манифестацијама и представама, као што су биоскопи и позоришта. 

Забрањено окупљање више од 30 особа

Локалним самоуправама забрањено је да дају специјалне дозволе за организацију различитих окупљања.

Забрањена су јавна окупљања више од 30 особа на целој територији Републике Србије, на јавним местима у затвореном и отвореном простору. Растојање између присутних мора бити најмање 1,5 метара, односно на свака четири квадрата може бити присутна једна особа.  

Журке, свадбе и друге приватне прославе апострофиране су као најопаснија места за преношење заразе. Препоручено је да се и предстојеће славе обележавају у кругу породице и уз придржавање епидемијских мера. 

Ограничено радно време

Угоститељски и трговински објекти не смеју да раде после 23 сата. До недавно је угоститељским објектима који имају башту био дозвољен рад до један сат после поноћи. 

У кафић се мора ући са маском, која се може скинуди када се седи за столом. Ако се иде у тоалет или се објекат напушта, маске поново мора да се стави.

После 23 сата могу радити апотеке и поједине пумпе. 

Обавезан негативан тест за грађане који долазе из региона 

Странци који долазе из Хрватске, Бугарске, Румуније и Северне Македоније морају имати обавезан пи-си-ар тест приликом уласка у Србију, и то не старији од 48 сати.

Надзор за путнике повратнике

Сви грађани Србије који се по путовању враћају у земљу налазе се под здравственим надзором. На порталу е-Здравље треба да се пријаве, ураде тест самопроцене и воде рачуна о променама здравственог стања током десет дана.

Уколико добију симптоме ковида-19, треба да се јаве у ковид абуланту.

У среду највећи број заражених од почетка епидемије 

Јуче је у Србији забележено 512 нових случајева коронавируса, што је рекорд од почетка епидемије у марту ове године.

На болничком лечењу је 490 особа, а стручни штаб страхује да би могло да дође до убрзаног ширења коронавируса у Србији.

Кризни штаб је данас заседао и, иако је јавност очекивала усвајање строжих мера, до тога није дошло.

Једина новост након данашње седнице јесте доношење одлуке о увођењу брзих антигенских тестова, тамо где је то одговарајући индиковани тест.

Надлежни су више пута до сада апеловали да је неопходно да се сви грађани придржавају мера, а да је на локалним самоуправа да надзиру и контролишу њихово спровођење, и, ако треба, кажњавати прекршиоце.

Предраг Кон недавно је за РТС рекао да је фрустриран због тога што многи крше мере и што контрола није адекватна.

Имунолог Срђа Јанковић епидемијску ситуацију у Србији оцењује као претећу.