Читај ми!

У Србији још 512 особа позитивно, највише до сада – сутра седница Кризног штаба

У Србији је у последња 24 часа потврђено 512 нових случајева коронавируса. Преминула је једна особа. Тестирано је 7.425 узорака. Ово је највећи број случајева који је потврђен у једном дану од почетка епидемије у Србији. Због новонастале ситуације са коронавирусом и све већег броја заражених, сутра ће се одржати седница Кризног штаба.

Кон: Број новозаражених узнемирујући, пи-си-ар тест за улазак у Србију

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да је број новозаражених у земљи узнемирујући и да је сутрашњи састанак Кризног штаба непходан како би се утврдиле даље мере у борби са коронавирусом.

"Јасно је да мере могу бити само рестриктивније, а такође и контрола исто мора да се појача, не због санкција грађана, већ да би се ангажовао сваки део сваке институције и установе", рекао је Кон.

Нагласио је да је важно да се сви укључе у бробу против коронавируса и поштују мере и препоруке. "Даље рестрикције се не смеју искључивати, и то није немогуће, али још нису у опцији", рекао је Кон.

Увођење обавезних пи-си-ар тестова за све оне који улазе у Србију је извесно и овог пута, каже Кон, неће бити изузетака. "То већ постоји као мера, само треба да почне да се примењује за све. Биће како за наше држављање, тако и за странце. Ту морамо да пооштримо надзор и контролу на границама", истакао је Кон.

"Драгиша Мишовић": Седморо на механичкој вентилацији

КБЦ "Др Драгиша Мишовић" већ неко време ради у режиму "пола-пола" – брине се и о оболелима од ковида, и о онима који се ту редовно лече.

Зоран Влаховић, помоћник директора КБЦ "Др Драгиша Мишовић", наводи да се у тој установи лечи петоро деце, са лакшим симптомима, док одрасли пацијенти имају тешке и врло тешке клиничке слике.

На интензивном лечењу је 12 пацијената, док је седам пацијената на механичкој вентилацији, наводи Влаховић.

Извештај Соње Стричевић

КЦ Ниш: Преминуо још један пацијент

У последња 24 сата у нишком Клиничком центру преминуо је један пацијент оболео од ковида 19, што је други случај у последња два дана.

У ковид објектима КЦ Ниш хоспитализована су укупно 43 пацијента, четворо више него јуче, од којих је код 29 пацијената, међу којима нема деце, потврђен ковид 19, наведено је на сајту те здравствене установе.

У току јучерашњег дана било је смештено 24 пацијента оболела од ковид, петоро мање него данас.

Од укупног броја хоспитализованих, један је прикључен на апарат за вештачку вентилацију и налази се у јако тешком општем стању.

У Здравственом центру Лесковац у ковид болници тренутно је хоспитализовано троје пацијената, а код једног је потврђен ковид 19. У три ковид болнице у Здравственом центру Врање укупно су хоспитализована 33 пацијента, од којих је код 16 пацијената, међу којима нема деце, потврђен вирус.

У Краљеву шест нових случајева заразе

У Краљеву је у последња 24 часа од 30 узорака бриса потврђено шест нових случајева заразе, подаци су Завода за јавно здравље Краљево, објављено је на сајту града.

Укупан број регистрованих на коронавирус од почетка епидемије у том граду је 1.484.

Од последњег извештаја са територије града Краљева, у Општој болници "Студеница" није било преминулих.

Тиодоровић за РТС: Разматраће се нове мере на седници Кризног штаба

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић рекао је за РТС да ће се сутра на заседању Кризног штаба процењивати мере које би заштитиле Србију од преливања великог броја случајева који се бележи у земљама у окружењу.

Нагласио је да већина грађана примењује све мере, као и да оболевају млађи људи чија је клиничка слика мало лакша. Додао је да има вероватно и доста асимптоматичних случајева који су непотврђени.

"Према томе, можемо очекивати за 10 до 15 дана да ће они практично бити озбиљан извор инфекције за старије и хроничне болеснике и да ћемо тада имати повећање код старијих особа", додао је Тиодоровић.

Проглашена ванредна ситуација у Александровцу

Због пораста броја оболелих, ванредна ситуација од данас је на снази на територији општине Александровац.

Како се наводи у образложењу, одлука је донета због наглог погоршања епидемијске ситуације и пораста броја оболелих.

Наиме, у последњих недељу дана на нивоу Расинског округа потврђено је укупно 75 особа са инфекцијом коронавируса, од којих је 30 са територије општине Александровац.

Највише новозаражених у Београду, следе Крагујевац, Нови Сад и Ваљево

Од 512 случајева коронавируса који су потврђени у последња 24 сата, у Београду је регистровано 240 случајева, Крагујевцу 26, Новом Саду 18, Ваљеву 17, Врању 14, Александровцу 11, Нишу и Прокупљу по 9, Краљеву 8, Крушевцу и Лозници по 6, Зрењанину, Бору, Новом Пазару и Рашкој по 5, док је у осталим местима било мање од 5 потврђених случајева.

Сутра седница Кризног штаба

Имунолог, члан Кризног штаба Срђа Јанковић потврдио је за Танјуг да ће сутра бити одржана седница Кризног штаба и навео да се прати епидемијска ситуација у земљи и да ће се у складу с тим даље реаговати, али да се мере попут ограничења кретања сада не разматрају.

Навео је да је једна од могућности да се уведе обавезан пи-си-ар тест за улазак у Србију, али и истакао да ће се више о томе знати након сутрашњег састанка Кризног штаба.

"У овом тренутку још нису конкретне додатне мере у разматрању, али мере ће пратити ситуацију. Једна од могућности је да се уведе негативан пи-си-ар тест за улазак у Србију, али колико је реална, не могу да кажем пре састанка", рекао је Јанковић.

Тестирано 7.425, позитивно 512

У последња 24 сата, у Србији је тестирано 7.425 људи, а коронавирус је потврђен код њих 512, што је највећи број потврђених случајева у једном дану од почетка епидемије.

Борбу са ковидом 19 изгубила је још 1 особа, а од почетка епидемије од последица заразе преминула је 781 особа.

Хоспитализовано је 490 људи, а на респираторима је 27 пацијената.

Епидемијска ситуација са коронавирусом у Србији се погоршава, само за дан број новозаражених је скоро утростручен. Јуче до 20 часова потврђено је 400 новозаражених.

Највећи број случајева и даље бележи Београд.

Епидемиолог Предраг Кон поново апелује на грађане да носе маске и тврди да та мера, уз одржавање дистанце, пружа заштиту од коронавируса од близу 99 одсто.

Да разлога за забринутост има све више, сведоче и у Градском заводу за плућне болести.

Директорка те установе Љиљана Тимотијевић рекла је за РТС да је дошло до знатног повећања новооболелих и истакла да је јуче од прегледаног 61 пацијента њих седам послато на хоспитализацију.