Читај ми!

Дијагностика ковида – шта то показује скенер што не показује рендген

Начелник дијагностичко-радиолошког центра у КБЦ "Драгиша Мишовић" Ђорђе Лалошевић је рекао да су прегледи скенером важни због праћења ковид пацијената и због одређивања врсте терапије.

Ђорђе Лалошевић је рекао да се на обичном рендгенском снимку неке ствари не виде, и да због тога у КБЦ "Драгиша Мишовић" инсистирају на скенеру.

Објаснио је да се ту непогрешиво види када постоје одређене промене на плућима које су типичне за оболеле од ковида-19 и налазе се на одређеним местима.

Како је рекао, после великог броја пацијената, са великом сигурношћу може да се каже да ли је неко ковид пацијент или има неку другу врсту упале плућа.

Лалошевић је истакао да не постоје два иста човека, али да се на основу прегледа може предвидети којим током ће да иде болест.

Рекао је да је највећи број пацијената који је био на респиратору у тој установи 57.

Каже да промене на плућима остају и после ковида, али не тако често. Како истиче, реч је о малим фиброзним променама које се могу видети после извесног времена, али код одређеног броја пацијената јавља се фиброза плућа.

Говорио је и о вирусу грипа истичући да је то нешто што ће правити велике проблеме. Наводи да се на скенеру може препознати о ком вирусу је реч и да су направљена и стручна предавања која говоре о тим разликама.

Лалошевић је рекао да за сада у Србији ситуација није толико страшна као у региону, али да морамо да водимо рачуна и да правилно носимо маске.

Упозорава да нас чека тежак период и наводи да није битно да ли је вирус изашао из лабораторије или је настао природним путем, већ је битно да је он ту и да морамо да се боримо против њега, а најлакши начин је ношење маске.

"Морамо спречити вирус, јер натрпаћемо све болнице  ковид пацијентима и људи са другим проблеммима неће моћи да се лече", навео је Ђорђе Лалошевић.