Читај ми!

Нове 2 жртве ковида, још 227 заражених коронавирусом

Према последњем пресеку, у Србији су за 24 сата од ковида-19 преминуле две особе. Потврђено је 227 нових случајева заразе коронавирусом.

Раст броја новооболелих у Нишу, нестабилно у Врању

До 12. октобра у просеку је у Нишу било по пет новооболелих, а сада је тај број између 15 и 20. У ковид болницама Врању и Нишу је по 29 пацијената, у Лесковцу четири.

Бележи се већи број првих прегледа у ковид амбулантама, док се ситуација у фабрици "Јура" у Нишу, где је за месец дана оболело 90 радника, смирује.

Данијела Нешић из Дома здравља Ниш наводи да имају исти број прегледа као јуче, али је повећан број оних којих су позитивни на пи-си-ар тесту. "Било је јуче шест, прекјуче пет, а ранијих дана је било између један и три", додаје Нешић.

Мирко Илић из Института за јавно здравље Ниш каже да су у том колективу пре два дана забележили два нова случаја, а јуче један. "Претходних дана, 12 и 13. октобра, имали смо шест односно седам, што је изузетно велики број", додаје Илић.

Епидемиолог Слађан Станковић истиче да је епидемиолошка ситуација на подручју града Врања и у општинама Прешево и Бујановац изразито нестабилна, са елементима претеће епидемиолошке ситуације, и да расте број оболелих посебно последње недеље.

Извештај Дејана Тасића

На КиМ 148 новооболелих, без смртних случајева

На Косову и Метохији је у последња 24 сата, од 1.028 тестираних, регистровано 148 нових случајева коронавируса, а није било преминулих, саопштено је из Института за јавно здравље у Приштини.

Тренутни број активних случајева је 1.485. Од почетка избијања пандемије на Косову је од коронавируса оболело укупно 16.754 особа, преноси Косово онлајн.

У установама социјалне заштите и домовима за старе 14 заражених

У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих, закључно са данашњим даном, коронавирус је потврђен код пет корисника и деветоро запослених, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Тестирано 5.456 особа

У последња 24 сата у Србији су од ковида-19 преминуле још две особе, а заражено је још 227.

Тестирано је 5.456 особа. На респиратору се налазе 22 пацијента, показују подаци са сајта covid19.rs.

У Србији су због ковида-19, према последњем пресеку, хоспитализоване 372 особе.

До сада су укупно тестиране 1.232.793 особе, а укупно је регистровано 35.946 оболелих.

Светска здравствена организација је објавила да се процењује да на подручју Европе око 60 одсто становника поштује меру ношења мески, а уколико би тај број порастао на 95 одсто до краја године било би сачувано 300.000 живота.

Епидемиолог Дарија Кисић каже за РТС да то довољно говори колико ова мера спасава животе.

Објаснила је да се ношење маски на отвореном препоручује у свим ситуацијама где је повећан ризик од контакта са другом особом која је у том моменту можда носилац инфекције, пре свега у пешачким зонама. 

Говорећи о тренутној епидемиолошкој ситуацију у школама, Кисићева каже да имамо интензиван активан надзор над коронавирусом у школској средини.

"До сада од почетка школске године имали смо 135 потврђених случајева инфекције код ученика основних и средњих школа", рекла је Кисићева и додала да се углавном радило о спорадичном заражавању, ван школске средине, али да су била и четири кластера. 

Неопходно је да сви поштујемо обавезне мере за спречавање ширења коронавируса, али и оне које нису обавезујуће и немају законску снагу, попут ношења маски и на отвореном приликом сваког контакта, јер су оне сада подједнако важне у очувању људских живота, каже имунолог Срђа Јанковић.