Читај ми!

Кон за РТС: Више се плашимо казне него смрти

Епидемиолог Предраг Кон каже за РТС да ношење заштитних маски тренутно замењује ванредно стање и полицијски час. Указује да је непријатност због коришћења маски хиљаду пута мања од непријатности оболевања. Нема разлога да се размишља о прекиду школе, рекао је Кон.

Предраг Кон је, у специјалном издању емисије Око посвећеном борби против коронавируса, говорио о епидемиолошкој ситуацији у Србији и новим мерама Кризног штаба.

"Јасно је да имамо погоршање епидемиолошке ситуације. То погоршање се посебно види у Београду, које полако прелази у неповољну ситуацију када је Београд у питању. Када упоредимо са неким периодом који је трајао месец дана, јасно је да је дошло до озбиљног погоршања", напоменуо је Кон.

Каже да је у Београду, у Крагујевцу и Ваљеву "пређен Рубикон".

Коментаришући ситуацију у региону где букти епидемија, Кон објашњава да многе од тих земаља нису имале други талас, као Србија.

"Ово је за њих углавном други талас. Оно што јесте сигурно је да у спровођењу мера не верујем да смо нешто изнад околних земаља, без обзира што смо само мерама успели да сузбијемо други талас. Ипак, имамо ситуацију која јасно указује шта може да нам се догоди", упозорава Кон.

Истиче да се овога пута у Србији неће реаговати ванредним стањем.

"Заштитна маска тренутно замењује ванредно стање и полицијски час", указује Кон.

"Непријатност због маски мања од непријатности оболевања" 

Наводи да је стручни део Кризног штаба недвосмислено био за обавезно коришћење маски на отвореном у свакој ситуацији, али да спровођење те мере није могуће, што је једини разлог зашто је то и даље препоручено.

"Непријатност због коришћења маски је хиљаду пута мања од непријатности оболевања. Да не причам да се ми више плашимо казни него што се плашимо смрти", приметио је Кон.

Рестриктивне мере за сада нису опција, наводи епидемиолог, али понавља да је ношење маски снажна препорука стручњака.