Читај ми!

Расте број заражених, међу оболелима највише младих

Од почетка епидемије коронавирус је у Србији потврђен код 35.006 особа, а од последица заразе преминуло је 767 људи. До сада је тестирано 1.206.976 узорака.

У српским срединама 14 новооболелих

У српским срединама на КиМ регистровано је 14 нових случајева инфекције коронавирусом, саопштено је из Кризног штаба у Косовској Митровици.

Инфициране особе су из Косовске Митровице, Гњилана, Косовске Каменице и Штрпца.

Од почетка епидемије средином марта, тестирано је 5.488 особа, међу којима су 1.044 инфициране.

Активно је 55 случајева, док је 951 излечен.

У српским срединама на КиМ преминуло је 37 особа оболелих од ковида-19.

Један новозаражени у Ваљеву, од почетка месеца 12

У Ваљеву је регистрован један нови случај коронавируса, а од почетка октобра до данас вирус је потврђен код 12 особа, подаци су Кризног штаба у том граду.

Како је наведено на званичној страници сајта града Ваљева, број прегледа сумњивих, вероватних или лабораторијски потврђених новооболелих особа у ковид амбулантама Дома здравља и Пријемно ургентног центра Болнице смањен је у односу на претходни дан.

Није било пријема на болничко лечење, а узето је 50 брисева.

На лечењу у Општој болници је један ковид пацијент, док је у кућној изолацији њих 16.

У самоизолацији налази се 24 особе које су имале контакте са оболелима.

У осталим општинама Колубарског округа - Осечини, Убу, Лајковцу, Мионици и Љигу, у последња 24 часа, није било лабораторијски потврђених новооболелих.

Стигло 20 резултата за Јабланички округ, сви негативни

У последња 24 сата на територији Јабланичког округа није било нових случајева заразе коронавирусом.

У Заводу за јавно здравље Лесковац наводе да је из лабораторије "Ватрено око" и са Медицинског факултета у Нишу у последња 24 сата стигло 20 резултата, од чега за град Лесковац 18, и да су сви са негативним налазом.

Тренутно се из лабораторије "Ватрено око" чека још 36 резултата са Јабланичког округа за лица која су узоркована у Заводу за јавно здравље Лесковац, Општој болници Лесковац и домовима здравља Јабланичког округа у претходним данима.

У Врању хоспитализовано 30 пацијената

У ковид амбуланти у Врању током јучерашњег дана обављено је 77 прегледа, а укупан број првих прегледа је 37. Узоркована је крв код 50 пацијената и сачињен 41 РТГ плућа.

Такође, урађена су 43 брза и 11 пи-си-ар тестова и дијагностикована бронхопнеумонија код 12 пацијената.

У ковид болници Здравственог центра Врање хоспитализовано је 30 пацијената, од којих је 13 позитивно на коронавирус.

Са бронхопнеумонијом је 20 пацијената, на кисеонику 10.

Тренутан број слободних постеља је 150, наводи се на градском сајту.

Кон: Коронавирус повећава свој потенцијал

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон рекао је за РТС да коронавирус показује да повећава свој потенцијал, али да се број нових случајева заравњује на вишем нивоу.

Истакао је да је незахвално лицитирати са бројем нових случајева, као и да је важно успорити ширење заразе како би здравствени систем опстао.

У "Јури" заражено више од 60 радника

Фабрика "Јура" у Нишу поново је жариште коронавируса, пошто је у тој фирми заражено више од 60 радника.

"Ја бих рекао да то није ново жариште, последњих месец дана je oко 65 заражених, градоначелница је заказала ванредну седницу Штаба, да се донесу мере и мислим да ће 'Јура' као жариште убрзо бити санирана", рекао је за РТС директор Дома здравља у Нишу Милорад Јеркан.

Наводи да "специфичност постоји чим се ради у таквим колективима" те додаје да никада не можемо да будемо сигурни да ли неко може бити преносилац вируса.

"Ниш је стабилан град, сигуран град, радници 'Јуре' могу да раде свој посао уз све мере, трудићемо се да све раднике тестирамо, трудићемо се да радници буду безбедни, неће се сигурно затварати фабрика, такав је став. Јесте било алармантно у једном тренутку", напомиње Јеркан.

У КБЦ "Бежанијска коса" 90 пацијената, троје на респиратору

Последњих 20 дана у KБЦ "Бежанијска коса" било је затишје, тако кажу лекари. Дневно су примали од три до четири пацијента. Међутим, почетак недеље донео је и већи број пацијената. У понедељак су имали 17 пријема.

Директорка болнице Марија Здравковић каже да је ситуација тренутно стабилна и да је у КБЦ збринут око 90 пацијената. То је, каже, повећање у односу на пре седам или десет дана, али додаје да је још увек мање него у прва два наврата короне.

"Клиничка слика је обострана пнеумонија, која најчешће пролази за недељу дана, међутим код пацијената који имају слаб имунитет и друге болести, долази до компликација. Тренутно имамо три пацијента на респиратору, то су пацијенти који су животно угрожени", наводи Здравковићева.

Додаје да је у КБЦ "Бежанијска коса" у једном тренутку током епидемије било и 302 пацијента, што је највећи број.

У првом таласу највише је било старије популације, док је у другом клиничка слика била тежа.

"У овом тренутку не можемо рећи коју старосну категорију обухвата, најмлађи пацијент нам има 19 година, а најстарији 93. Највећи број људи не зна тачно где се заразио, али има податак да је одлазио на скупове и да није држао дистанцу", истакла је директорка болнице.

Набоди да КБЦ "Бежанијска коса" има довољно опреме и кадра да збрине и већи број пацијената.

"Надамо се да неће бити потребе за то. Свако мора да мисли на себе и људе око себе", истакла је др Марија Здравковић.

Изјава Марије Здравковић, директорке КБЦ "Бежанијска коса"

Спахић: Стабилна ситуација не сме да нас завара

Епидемилошка ситуација у Новом Пазару је нестабилна због великог броја заражених у земљама окружења. Охрабрује податак да је велики број грађана примио вакцине против грипа, наводи дописница РТС-а из тог града.

Шефадил Спахић, директор завода за јавно здравље, наводи да је домовима здравља дистрибуирано 2.100 вакцина, које су све искоришћене.

"До сада нисмо могли да поделимо ни 500, а сада за седам радних дана 2.100. Стабилна ситуација не сме да нас завара јер имамо мали број тестираних, око 50-60 дневно, а раније више од 100. Имамо по једног или два новооткривена случаја", напомиње Спахић.

Из штаба за ванредне ситуације у Новом Пазару наводе да се предузимају све мере ради спречавања ширења коронавируса. Апелује се на грађане да се придржавају свих мера заштите.

Извештај Лидије Дестановић

На респираторима 22 пацијента

Према последњим информацијама, хоспитализовано је 329 особа, а на респираторима су 22 пацијента.

Према последњем пресеку, коронавирусом су у Србији заражене још 152 особе, а преминуло је још двоје пацијената.

Иако је више од половине новозаражених у Београду, заменик градоначелника Горан Весић каже да Кризни штаб неће пооштравати мере, јер је довољно да сви поштујемо већ прописане. Истакао је да је повећан број санитарних инспектора у Београду, као и да је део инспектора повучен из унутрашњости.

Заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић рекла је да је питање рада школа и факултета у условима епидемије коронавируса нешто о чему се стално говори и истакла да се ситуација прати, као и да се одлуке могу доносити на дневном нивоу уколико то буде било потребно.

Затварање школа и прелазак на онлајн наставу је крајња мера, ако се покаже да ништа друго не може да спречи нагли пораст броја заражених ученика и наставника, поручио је помоћник министра просвете Александар Јовић.

Члан Кризног штаба, епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је да међу оболелима у овом тренутку највише има младих људи од 20 до 40 година, који спадају у оне "који се баш не придржавају препоручених мера".

"Довољна је једна журка, једна музичка манифестација и да букне. Цех неће можда платити онај ко се заразио, али онај из његовог окружења ко спада у ризичну групу – да", поручио је Тиодоровић.