Читај ми!

Кон: Ванредно стање није опција, не разматра се затварање Београда

У Србији се погоршава епидемиолошка ситуација, посебно у Београду, каже епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон и упозорава да се због повећања броја заражених у престоници из несигурне ситуације прелази у неповољну.

Наводи да се очекује и ширење броја заражених и у осталим деловима Србије. "Неће то доћи одједном, али у наредним недељама се може очекивати", навео је Кон за Танјуг.

Увођење ванредног стања, међутим, није опција, каже Кон.

Највећи број заражених је у Београду, а Кон каже да се ниједном на седницама Кризног штаба није помињало затварање престонице, као и да "за сада нема видљивог разлога за тако нешто".

"Што се тиче рестриктивних мера, оне су могуће само у случају да дође до наглог погоршања, које превазилази све што смо до сада видели. То не очекујемо, уколико се будемо придржавали мера", рекао је епидемиолог.

Посебно је важно, како је навео, спроводити мере заштите и у великим предузећима, те се ту може десити да дође до појачаних мера надзора.

Кон напомиње да се морају примењивати превентивне епидемиолошке мере, да се маске морају носити у затвореном, али да је препорука да се носе и на отвореном простору, уколико не може да се обезбеди дистанца од два метра.

"Мислим да сада нико не носи маску улици, тамо где не можете контролисати и одржавати дистанцу. Рецимо, у Кнез Михајловој улици не можете контролисати да ли ћете бити на удаљености од два метра у сваком тренутку. Прошао сам туда и осим мене још двоје људи је носило маске, остали не", рекао је Кон.

Напомиње да се препоруке не схватају као нешто значајно, да је непоштовање препорука довело у јуну до експлозивног ширења вируса.

Заштитне мере које се примењују у школи, пре свега ношење маски, довеле су до смањења акутних респираторних инфекција, каже Кон и додаје да је дупло мање респираторних инфекција сада него у истом периоду прошле године.