Читај ми!

Преминуле још две особе, коронавирусом заражено још 67

Према најновијим подацима, коронавирус је у Србији потврђен код још 67 особа, а преминула су два пацијента. Тестирана су 5.263 узорка. На респиратору 20 пацијената.

Кон: Очекује се повећање активности вируса

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон рекао је за РТС да се у наредном периоду очекује повећање активности вируса.

Истакао је да поновно увођење ванредног стања није опција, као и да вирус јесте у циркулацији у становништву, али да се надзире добро.

Због непоштовања мера затворена два угоститељска објекта у Београду

Градоначелник Београда Зоран Радојичић каже да је за викенд било је 246 контрола и установљен 41 прекршај, 24 у угоститељским објектима и 17 у трговинским ланцима.

Према последњим информацијама, два објекта у Београду су затворена због непоштовања мера.

У градском превозу кажњено је тринаест правних и 15 физичких лица.

Данас је више од 85 одсто позитивних у Србији из Београда

Од укупног броја новозаражених коронавирусом у Србији, данас их је само 15 одсто ван Београда. Од 67 новооболелих у последања 24 сата, у Београду је чак 57 случајева, што је нешто више од 85 одсто.

У осталим деловима Србије позитивно је укупно 10 нових пацијената, од тога највише у Бору - четворо, у Крушевцу двоје и по један из још четири града.

Шарчевић: За сада без затварања школа и факултета

Школе и факултети се за сада неће затварати због повећања броја новооболелих од ковида-19, каже министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Истиче да су образовне установе спремне уколико дође до погоршања епидемиолошке ситуације.

Шарчевић је рекао Танјугу да је од летос припремљена онлајн настава, како би ученици и студенти могли неометано да прате предавања и навео да је снимљен материјал за месец дана унапред.

На КиМ преминула једна особа, 68 новоинфицираних

На Косову и Метохији, у срединама под надзором здравственог система косовске владе, у последња 24 часа преминула је једна особа од ковида 19.

Од избијања епидемије преминуло је 648 особа са, према наводима лекара, другим пратећим болестима.

Институт за јавно здравље у Приштини регистровао је 68 нових случајева инфекције на основу тестирања 702 узорка. 

Укупно је 16. 247 особа инфицирано на КиМ од избијања епидемије. Излечено је 14.368 а активан је 1.231  случај.

Ванредно стање није опција, не разматра се затварање Београда

У Србији се погоршава епидемиолошка ситуација, посебно у Београду, каже епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон и упозорава да се због повећања броја заражених у престоници из несигурне ситуације прелази у неповољну.

Наводи да се очекује да ће доћи до преноса и ширења броја заражених и на остале делове Србије.

"Неће то доћи одједном, али у наредним недељама се може очекивати", навео је Кон за Танјуг.

У установама социјалне заштите и домовима за старе заражено 7 корисника и 7 запослених

Закључно са данашњим даном, у установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих, потврђено је присуство вируса ковид 19 код 7 корисника и 7 запослених, саопштило је Министарство рада, запошљавања, борачке и социјалне заштите.

Укупан број излечених корисника установа социјалне заштите износи 1.077, а број излечених особа које су запослене у установама социјалне заштите износи 427.

Корисници у установама социјалне заштите за које постоји процена да могу бити потенцијални преносиоци вируса смештени су у изолацију, док запослени у установама социјалне заштите, код којих постоји оваква опасност, не долазе на посао и налазе се у кућној изолацији, наводи се у саопштењу.

Тестиране 5.263 особе

Коронавирус у Србији потврђен је код још 67 особа, а преминула су још 2 пацијента.

Тестирана су 5.263 узорка. На респираторима је 20 пацијената.

Хоспитализоване су 32, а отпуштено 10 особа.

Трећи талас коронавируса је у току. Недеља пред нама биће велики тест када ће се видети да ли апели имају успеха, поручују епидемиолози. 

"Ако се не буду поштовале противепидемијске мере, за две недеље биће више од 500 оболелих дневно, а кад се пређе тај број, могуће је да ће бити одлучено да више не буде наставе у школама и на факултетима већ ће настава бити искључиво онлајн", рекао је епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић каже за РТС да је 50 одсто заражених из Београда, али да је и у свим великим градовима у региону тако.

"Наше бројке су још под контролом, али повећава се број респираторних инфекција у амбулантама и прошле недеље је било око 7.000 прегледа, што говори да у ове хладне дане имамо тај велики ризик", рекао је Радојичић.

Истакао је да врло важно да се контролише рад пре свега угоститељских објеката. 

Лек "ремдесивир" у борби пртов ковида од данас је доступан и у Србији. 

Клинички фармаколог, професор доктор Срђан Пешић, каже за РТС да "ремдесивир" није чаробни лек који ће излечити пацијенте са најтежим облицима ковида, али је драстичан напредак у односу на оно што смо имали пре неког времена.

У Крагујевцу је отворен центар за прикупљање ковид плазме, четврти у Србији, саопштио је Републички фонд за здравствено осигурање.

До сада су центри за прикупљање ковид плазме радили у Београду, Новом Саду и Нишу.