Читај ми!

"Ремдесивир" од данас доступан и у Србији – како делује и ко ће га добијати

Клинички фармаколог, професор доктор Срђан Пешић, каже за РТС да лек "ремдесивир", који је од данас доступан и у Србији, није чаробан лек који ће излечити пацијенте који су болесни од најтежих облика ковида, али је драстичан напредак у односу на то што смо имали пре неког времена. Објаснио је и код којих пацијената је најбоља примена овог лека.

Срђан Пешић је истакао да су се истраживачки тимови од почетка пандемије трудили да пронађу могућу терапију за лечење ковида 19.

"Наравно да смо у почетку знали јако мало, сада не знамо много више, али се ипак доста напредовало. Већ тамо у марту се овај лек почео спомињати као могућа терапија ковида 19 пре свега збго тога што постоје нека искуства с њим у току лечења епидемије еболе од пре неколико година у западној Африци", рекао је Пешић.

Указао је да се претпоставило да сличан механизам дејства може имати и код овог вируса и да онако како је деловао код вируса еболе би могао да делује и код коронавируса.

"Ми данас немамо чаробни штапић, овај лек није чаробни лек који ће излечити пацијенте који су болесни од најтежих облика ковида, али то је драстичан напредак у односу на то што смо имали пре неког времена", додао је Пешић.

Објаснио је да он делује слично као остали антивирусни лекови.

"Он се уплиће у један сложени механизам како се вирус размножава у нашим ћелијама, у ћелијама домаћина. Вирус тражи домаћина, људске ћелије, не би ли се у њима размножавао и као нека врста паразита, он их користи и користи неке ензиме и ти ензими су кључни у његовом размножавању. Ми то зовемо репликација вируса", навео је Пешић.

"Овај лек управо спречава те ензиме који су неопходни да би се вирус размножавао, дакле он утиче на један битан механизам, а то је механизам како се унутар наших ћелија вирус размножава", додао је он.

Указао је да је дата привремена дозвола за овај лек, јер је он по хитном поступку уведен не би ли се пацијенти што пре подвргли терапији.

Нагласио је да за сада нема података да овај лек смањује смртност, али да су досадашња искуства показала да скраћује дужину трајања болести и да скраћује период опоравка, као и да спречава да средњетешки пацијенти дођу у најтежу фазу.

"Најбољи резултати са овим леком су показани код пацијената који су на кисеонику, а не код оних који су на механичкој вентилацији тј. респиратору", нагласио је Пешић.

Истакао је да се користи само у болничким условима, даје се интравенски и неће бити могуће да га грађани сами набављају, већ ће стручне комисије одређивати коме ће се дати.

"Један од разлога је што је јако скуп, терапија овим леком је неколико хиљада долара по пацијенту и управо због тога ће стручне комисије одређивати ко га добити. Добиће најугроженији пацијенти, али врло се прецизно мора одредити која је то фаза болести – не она која је прекасна, значи када су на кисеонику", закључио је Пешић.