Читај ми!

Опасност од заразе у великим колективима, ношење маски на отвореном ретко упркос препорукама

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 34.787 особа, а забележена су 763 смртна случаја, показују подаци са сајта covid19.rs.

Хоспитализовано 6 пацијената у Чачку

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализовано је 6 пацијената.

У протекла 24 часа није било пријема и отпуста пацијента. Један пацијент пребачен је за Крагујевац.

За последња 24 часа у пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције није било прегледа пацијената.

Тиодоровић: Могуће нове мере ако се пређе број од 500 оболелих дневно

Трећи талас короне је у току и ако се не буду поштовале противепидемијске мере, за две недеље биће више од 500 оболелих дневно, а кад се пређе тај број, могуће је да ће бити одлучено да више не буде наставе у школама и на факултетима, већ ће настава бити искључиво онлајн, рекао је епидемилог Бранислав Тиодоровић.

Тиодоровић је рекао да ће ова недеља бити велики тест и да ће се видети да ли апели имају успеха.

"За мене је пријатно изненађење што се у Нишу у претходна два-три дана, као и у неким другим градовима угоститељи придржавају радног времена до 23 сата. Ако и у Београду буде како ваља, онда нећемо прећи 100-150 нових позитивних дневно", рекао је Тиодоровић за Курир.

У Расинском округу коронавирус потврђен код још шест особа

Према подацима од недеље крушевачког Завода за јавно здравље, у Расинском округу коронавирус је потврђен код још 6 особа - са подручја града Крушевца код две, у трстеничкој општини код још 4 особе.

У остале четири општине Брус, Ћићевац, Варварин и Александровац нема новооболелих.

Због пораста инфицираних, у трстеничкој општини је од 30. септембра проглашена ванредна ситуација, док је у протеклих 7 дана, коронавирус активнији и на територији града Крушевца.

Од почетка пандемије у Расинском округу вирус је потврђен код 1.533 особе, 1.430 се води као излечено, на инфективном одељењу Опште болнице у Крушевцу тренутно се лечи један пацијент.

Отворен четврти центар за ковид плазму у Србији

У Крагујевцу је отворен центар за прикупљање ковид плазме, четврти у Србији, саопштио је Републички фонд за здравствено осигурање.

До сада су центри за прикупљање ковид плазме радили у Београду, Новом Саду и Нишу.

"Први центар отворен је у Београду 11. априла, а прикупљање ковид плазме у Србији је почело и пре него у другим земљама, као на пример у Америци", наводи се у саопштењу РФЗО.

Радојичић: Током викенда контролисано 246 угоститељских објеката

Градоначелник Београда Зоран Радојичић каже за РТС да је 50 одсто заражених из Београда, али да је и у свим великим градовима у региону тако.

"Наше бројке су још под контролом, али повећава се број респираторних инфекција у амбулантама и прошле недеље је било око 7.000 прегледа, што говори да у ове хладне дане имамо тај велики ризик", рекао је Радојичић.

Навео је да је 4,2 одсто позитивних на коронавирус било од тих 7.000 прегледаних.

Истакао је да врло важно да се контролише рад пре свега угоститељских објеката.

"Последњи подаци за викенд – 246 контрола је било, 12 екипа је било на терену, 41 прекршај је установљен – 24 у угоститељаским објектима и 17 у трговинским ланцима", додао је Радојичић.

Што се тиче контроле у градском превозу, у претходној недељи 172 прегледа су била на шест линија. "Тринаест правних лица је кажњено, али и 15 физичких лица", додао је Радојичић.

Када је реч о увођењу нових мера, каже да их нема већ је важна доследност и истрајност у спровођењу постојећих.

Разговор Ане Стаменковић са Зораном Радојичићем

"Ремдесивир није чаробан лек, али је драстичан наредак"

Клинички фармаколог, професор доктор Срђан Пешић, каже за РТС да лек "ремдесивир", који је од данас доступан и у Србији, није чаробан лек који ће излечити пацијенте који су болесни од најтежих облика ковида, али је драстичан напредак у односу на то што смо имали пре неког времена.

Нагласио је да за сада нема података да овај лек смањује смртност, али да су досадашња искуства показала да скраћује дужину трајања болести и да скраћује период опоравка, као и да спречава да средњетешки пацијенти дођу у најтежу фазу.

"Најбољи резултати са овим леком су показани код пацијената који су на кисеонику, а не код оних који су на механичкој вентилацији тј. респиратору", нагласио је Пешић.

Држављани Србије од данас могу у Северну Македонију без пи-си-ар теста, одлука на преиспитивању

Од поноћи, како је потврђено РТС-у, наши држављани могу да уђу у Северну Македонију безусловно.

Та одлука, међутим, преиспитиваће се у наредним данима због погоршане епидемијске ситуације у региону.

Они који су у транзиту, а путују из Северне Македоније кроз Србију, могу да прођу без теста, а они који улазе у земљу, морају да имају негативан тест не старији од 48 сати.

Епидемијска ситуација у Северној Македонији је нестабилна. Претходних дана се повећава број новооболелих од коронавируса у тој земљи. За 24 сата инфицирано је готово 400 особа, а четири су преминуле. Влада Северне Македоније контролише спровођење мера у угоститељским објектима. 

Извештај Данице Мирић

Од данас доступан лек "ремдесивир"

Лек "ремдесивир", који се показао ефикасним у борби против коронавируса, биће од данас доступан грађанима Србије, најавили су надлежни. Даваће се искључиво уз конзилијарну одлуку и у одређеној фази болести.

У Србији 315 хоспитализованих

У земљи је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 315 хоспитализованих, док се 20 особа налази на респиратору.

Према последњем пресеку, још један пацијент преминуо је од ковида 19 у Србији, а коронавирус је регистрован код још 102 особе.

Професор Бранислав Тиодоровић рекао је за РТС да је трећи талас епидемије у току и да то потврђује повећање броја оболелих.

Нагласио је да сви морају да ураде много да се у великим колективима не рашири инфекција.

Истакао је да се неке приватне прославе морају одвијати, али да га забрињавају журке на сплавовима и у неким кафићима.

Ношење маски на отвореном простору екстремно је ретко, упркос препорукама да се то чини како би се смањила циркулација и потенцијал коронавируса, написао је на Фејсбуку епидемиолог Предраг Кон.

Истакао да немали број људи сматра да препоруке против ковида 19 треба исмевати, а да чак и неки стручњаци "подучавају" да маске не треба носити.