Читај ми!

Очекује се пораст броја новозаражених у наредном периоду, "ремдесивир" од понедељка у болницама

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 34.517 особа, а забележен је 761 смртни случај, показују подаци са сајта covid19.rs.

У српским срединама троје новозаражених

У општинама са већински српским становништвом на Косову и Метохији, према последњем пресеку, регистровано је троје новооболелих, од укупно 46 тестираних, саопштено је из Кризног штаба у Северној Митровици.

Две новозаражене особе су из Гњилана, а једна из Северне Митровице.

Ђерлек: "Ремдесивир" од понедељка у болницама

Министарство здравља Србије не подржава одлуку о укидању ванредног стања у Новом Пазару, као ни министар Златибор Лончар лично, и позива градски штаб да још једном преиспита ту одлуку, изјавио је за Танјуг државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђрлек. 

Лек "ремдесивир" који се користи у лечењу ковида-19 биће од понедељка у свим болницама, рекао је Ђерлек.

Он је истакао да су за тај лек преговоре са фармацеутским компанијама још крајем марта почели министар Златибор Лончар и инфектолог др Горан Стевановић, наводећи да су проблеми са затварањем граница, али и бирократске баријере спречили да "ремдесивир" стигне када је највише био потребан.

Каже и да већина људи преноси дезинформације да је избачен лек "хлорокин" због неких тешких нуспојава које су можда утицале на крајњи исход.

То, према речима Ђерлека, најбоље зна струка и др Горан Стевановић, али "хлорокин" је, напомиње, једноставно замењен бољим и скупљим леком, а не избачен због тога што не ваља. 

У Шумадији 44 нова случаја

У протеклих шест дана у Шумадијском округу регистрована су 44 нова случаја заразе коронавирусом.  Данас је у лабораторији Института за јавно здравље Крагујевац (ИЗЈЗ) обрађено 177 узорака, међу којима је било осам позитивних - шест из Крагујевца и по један из Тополе и Раче.

У Шумадијском округу од почетка епидемије до данас тестирано је 28.435 особа, међу којима је било 2.617 позитивних.

У кућној изолацији данас се налазе 122 особе, у Крагујевцу 100, Рачи девет, Книћу шест, Аранђеловцу четири и Баточини три. У општинама Топола и Лапово нема излованих.

У Клиничком центру Крагујевац хоспитализовано је 13 особа оболелих од ковида-19, а пет пацијената је на респиратору.

Ђерлек: Министарство преко Вајбера примило 140 пријава

Државни секретар Министарства здравља Србије Мирсад Ђерлек изјавио је да је то министарство преко апликације Вајбер у претходна два дана примило укупно 140 пријава о непоштовању мера уведених против ширења епидемије коронавируса, од којих је 40 било неосновано.

Ђерлек је подсетио да је апликација инсталирана на број 064 881 1405 пре два дана, 8. октобра 2020. године.

"Од укупног броја основаних пријава 80 се односи на град Београд, 10 пријава се односи на АП Војводину и 10 на остали део Србије, а по пријавама поступају надлежни санитарни инспектори", рекао је Ђерлек за Танјуг.

Он је истакао да је јуче извршено 12 инспекцијских надзора угоститељских објеката и да су донета два решења о забрани коришћења простора због кршења антиепидемијских мера.

Додао је да је за вечерас поново у плану заједничка акција са МУП-ом у којој ће на објектима који се не придржавају решења бити залепљене налепнице о забрани употребе.

У српским срединама на КиМ три новооболеле особе

У српским срединама на КиМ регистрована су три нова случаја инфекције корона вирусом, саопштено је из Кризног штаба у Косовској Митровици.

Инфициране особе су из Косовске Митровице и Гњилана.

Од почетка епидемије средином марта, тестирано је 5.438 особа, међу којима је код 1.030 потврђено присуство вируса.

Активна су 44 случаја, док је 948 особа излечено.

У српским срединама на КиМ преминуло је 37 особа оболелих од ковида 19.

Санитарни инспектори обавили 4.633 контроле, 294 пријаве

Санитарна инспекција је у септембру и првој недељи октобра обавила 4.633 инспекцијска надзора примене превентивних мера у спречавању ширења коронавируса, а судији за прекршаје поднете су 294 пријаве, наводи се у извештају Одељења санитарне инспекције Министарства здравља.

Највише инспекцијских надзор обављено је у угоститељским објектима - 2.991, и у 243 утврђење су неправилности у проимени противепидемијских мера (недостатак дезобаријера, лична заштитна опрема запослених, лична заштитна опрема корисника, физичка дистанце).

У продавницама је било 585 инспекцијских надзора, а неправилности су уочене у 13 објеката.

Мера превенције не придржавају се ни поједини тржни центри, од 45 контролисаних објеката неправилности је било у шест објеката.

Било је и 209 инспекцијских надзора у средствима јавног саобраћаја и у 15 случајева било је неправилности да путници не носе маске, а било је и случајева где возачи нису имали заштитну опрему.

Мере заштите се највише поштују у школама, и од 585 контролисаних објеката није било неправилности у предузимању противепидемијских мера.

Кисић: Нису разматране ригорозне мере

Заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић изјавила је да до сада није разматрана могућност увођења ригорозних мера у Србији у борби против коронавируса.

Она је, на питање ТВ Прва да ли је искључена могућност увођења полицијског часа и ограничавања кретања, одговорила да се све мере "врте" око ношења маски и физичке дистанце које су довољно ефикасне, али у случају да их сви примењују.

"Све друге мере, скраћивање радног времена објеката, забрањивању окупљања за одређени број људи мере су које подржавају ове основне. Видећемо каква ће ситуација бити и какве ће се мере доносити, али у овом тренутку нисмо разматрали могућност, нити смо о томе размишљали да дође до затварања и ригорозних мера", рекла је Кисићева.

Додала је да неке земље поново томе прибегавају, наводећи да је то крајња мера.

Врање – један преминули, десет новозаражених

У ковид-амбуланти у Врању током јучерашњег дана обављено је 86 прегледа, а укупан број првих прегледа је 45. Узоркована је крв код 51 пацијента и сачињена су 44 РТГ плућа.

Такође, урађена су 54 брза теста и 21 пи-си-ар, а дијагностификована је бронхопнеумонија код седам пацијената. У ковид-болници Здравственог центра Врање хоспитализована су 22 пацијента, од којих је осам позитивно на коронавирус. Међу хоспитализованима нема деце.

Примљена су два пацијента, а тренутан број слободних постеља је 158. Три пацијента су отпуштена, с тим што је један транспортован у Клинички центар Ниш.

Забележен је и један смртни исход, саопштава градски Кризни штаб. Пристигли резултати 55 послатих узорака показују да је 10 позитивно на коронавирус. Од тог броја седам особа је из Врања, док су три из Бујановца.

У Србији 301 хоспитализован

У земљи је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 301 хоспитализован пацијент, док се 21 особа налази на респираторима.

Према последњем пресеку, још један пацијент преминуо је од ковида-19 у Србији, а коронавирус је регистрован код још 173 особе.

Србија је набавила "ремдесивир", нови лек против ковида-19, а од понедељка почиње његова дистрибуција, рекла је за РТС директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић.

У Новом Пазару је укинута ванредна ситуација, уз апел надлежних грађанима да се у потпуности придржавају мера и препорука Кризног штаба.

Заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић рекла је на конференцији за новинаре Кризног штаба да се види тренд раста броја заражених, али да га не прати значајан пораст хоспитализација и броја људи на респираторима.

Упозорава да предстоји зимски период кад је сезона и других респираторних инфекција.

"Свако од нас треба активно да преузме своју улогу, заиста можемо утицати на ток и исход ове епидемије. У ово доба године се очекује пораст, али знамо како можемо и треба да делујемо", истиче Кисићева.

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић најавио је пуштање у рад наредне недеље новог интегрисаног електронског система државних органа, који ће и држави и грађанима помоћи у борби против пандемије.