Читај ми!

Кризни штаб донео нову меру – сви угоститељски објекти раде до 23 сата

Од почетка епидемије у Србији су коронавирусом заражене 34.072 особе, а 757 је преминуло. Тестирана су укупно 1.166.882 узорка.

Два нова случаја ковида 19 у Лозници

У Мачванском округу два нова случаја ковида 19 у Лозници. Према подацима Завода за јавно здравље Шабац, активно оболелих у Округу је 11.

Шест дана је без новооболелих у Шапцу. На Инфективном одељењу Опште болнице у том граду смештено је шест пацијената, један је примљен у последња 24 часа.

У прошлом месецу, у Мачванском округу је коронавирус потврђен код 49 особа, 24 у Шапцу.

Нова мера кризног штаба

Кризни штаб донео је нову меру у борби против коронавируса. Сви угоститељски објекти и на отвореном и у затвореном, од сутра ће радити до 23 часа.

У Чачку хоспитализовано осам пацијената

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализовано је осам пацијената, наводи се у извештају Радног тима за праћење ширења коронавируса на територији тог града, за 6. октобар 2020. године.

У протекла 24 часа примљен је један пацијент.

За последња 24 часа у пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције било је десет прегледа, од којих је пет првих.

Смањује се број пацијента у ужичкој болници

У ужичкој Општој болници хоспитализовано је петоро пацијената позитивних али и оних који имају симптоме ковида 19, од којих је троје на интензивној нези, речено је Танјугу у тој здравственој установи.

У току претходног дана у ужичкој болници било је хоспитализовано седморо пацијената.

ПР Здравственог центра Ужице навела је да је у привременој ковид болници у Крчагову смештено 25 пацијената, што је за шест мање него јуче.

У Ужицу је од почетка епидемије, закључно са 6. октобром, од коронавируса је оболело 846 грађана, подаци су ужичког Завода за јавно здравље.

У ковид болници Здравственог центра Врање хоспитализована 23 пацијента

У ковид амбуланти у Врању током јучерашњег дана обављен је 71 преглед, а укупан број првих прегледа је 45. Узоркована је крв код 40 пацијената и сачињена 34 РТГ плућа.

Такође, урађена су 42 брза теста и 12 пи-си-ар тестова, а дијагностификована је бронхопнеумонија код шест пацијената.

У ковид болници Здравственог центра Врање хоспитализована су 23 пацијента, од којих осам позитивних на коронавирус. Примљено је пет пацијената, а тренутан број слободних постеља је 157.

У ковид болници у Сурдулици тренутно нема хоспитализованих пацијената.

У српским срединама на КиМ осморо новооболелих

У српским срединама на КиМ регистровано је осам нових случајева инфекције коронавирусом, саопштено је из Кризног штаба у Косовској Митровици.

Инфициране особе су из Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића, Штрпца, Грачанице, Косовске Каменице и Гњилана.

Од почетка епидемије средином марта, тестиране су 5.392 особе, међу којима је код 1.027 потврђено присуство вируса.

Активно је 50 случајева, док је 939 особа излечено.

У српским срединама на КиМ преминуло је 37 особа оболелих од ковида 19.

Јанковић: Клинички центар "Ниш" спреман за трећи талас

Помоћник директора Клиничког центра "Ниш" Радмило Јанковић изјавио је данас да је у тој установи тренутно хоспитализовано 30 пацијената, а да се шест пацијената налази у јединици интензивне неге, од којих је троје на инвазивној механичкој вентилацији.

"Ситуација је стабилна уколико бисмо је упоредили с неким тренуцима које смо имали ранијих месеци. Међутим, очигледно је да ситуација почиње да се компликује. Јуче смо имали двоцифрен број прегледа. Повећава нам се и пријем пацијената из Ниша", наводи др Јанковић.

Додаје да од јуче у пуном капацитету ради Инфективна клиника и стационар интензивне неге.

"Два пацијента смо већ примили у стационар на Инфективној клиници", навео је Јанковић и додао да трећи талас очекују потпуно спремни.

"Имамо 160 одвојених кисеоничних места која су потпуно спремна за пријем ковид пацијената без икаквог ремећења рада Клиничког центра. Ти капацитети ће првенствено бити на Инфективној клиници, која сада има капацитет од 52 места у стационару и интензивној нези и још отприлике 120 места у новој згради Клиничког центра", објаснио је др Јанковић.

Додаје да ће се чути са директорима болница у Врању, Лесковцу, Пироту и Зајачару, које су биле ковид болнице, да види каква је ситуација тамо.

"Било би добро да се систем, који је добро функционисао у јулу и августу, настави, да они примају лакше пацијенте како би Клиничком центру 'Ниш' дали могућност да се усредсреди на лечење најтежих пацијената", закључио је др Јанковић.

Радојичић: Могуће строже мере у наредном периоду

Градоначелник Београда Зоран Радојичић најавио је могућност увођења строжих мера у сузбијању епидемије коронавируса у наредном периоду, те да ће оне у граду зависити од одлука Републичког кризног штаба.

"Данас заседа Републички штаб, а ми у Београду ћемо поштовати све донете одлуке и у складу с њима ћемо се понашати. Евентуално погоршање епидемијске ситуације изискује већу пажњу и одговорније поступање", казао је Радојичић у укључењу за ТВ Прва из Женеве, где је боравио на Форуму градоначелника.

У 11 сати седница Кризног штаба

За 11 сати заказана је седница Кризног штаба за борбу против коронавируса.

Разговараће се о ситуацији у Београду и повећању броја оболелих, о спортским манифестацијама, о предстојећем трећем таласу епидемије коронавируса, као и о томе да ли ће бити попуштања или пооштравања мера.

На респиратору 19 пацијента

Према последњим информацијама, у Србији је хоспитализовано 286 особа, а на респиратору је 19 пацијената.

Према последњем пресеку, у Србији је у последња 24 сата од последица ковида 19 преминуо један пацијент, а заражено је још 120 особа. У Београду је 57 новозаражених.

У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих, коронавирус је потврђен код 36 корисника и 11 запослених, саопштило је Министарство за рад и запошљавање. 

Епидемиолог Предраг Кон је рекао да ће на састанку Кризног штаба главна тема бити епидемијска ситуација, првенствено на територији Београда.

Национални саветник за здравље Драгослав Поповић рекао је за РТС да нам маска помаже да се одбранимо од вируса, али и да заштитимо друге ако смо потенцијални носиоци вируса.

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек апеловао је на све институције у Новом Пазару да буду у приправности јер корона "неприметно" долази у тај град, као и да се пацијенти са симптомима који указују на коронавирус правовремено јаве у ковид амбуланте.

Влада Северне Македоније одлучила је да од 12. октобра дозволи улазак без негативног пи-си-ар теста за грађане Републике Србије.