Читај ми!

Преминула још једна особа, 120 нових случајева заразе коронавирусом

Према најновијим подацима, у Србији је у последња 24 сата од последица ковида-19 преминуо један пацијент, а заражено је још 120 особа. У Београду је 57 новозаражених (47 одсто од укупног броја).

Кон: Мислим да ванредно стање не може да се понови

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да мисли да ванредно стање не може да се понови, осим у случају неке изненађујуће ситуације.

"Кажем мислим, јер мора да се остави простор за неку изненађујућу ситуацију. На почетку епидемије то је било изнуђено", рекао је Кон за Курир ТВ.

Говорећи о састанку Кризног штаба, Кон је навео да ће главна тема бити епидемиолошка ситуација, првенствено на територији Београда.

"У Београду се уочава благи пораст броја заражених и хоспитализације. Разговараћемо и о неким утакмицама од већег друштвеног значаја", рекао је Кон.

На питање колико таласа пандемије је до сада било, епидемиолог је рекао да "суштински то није важно".

"Свима је јасно о чему причамо када говоримо о повећањима, ударима, пиковима", казао је Кон.

У Шумадији пет новозаражених особа

Од 168 обрађених узорака, у лабораторији Института за јавно здравље у Крагујевцу, коронавирус потврђен је код пет особа.

Четворо новозаражених је из Крагујевца, а једна особа из Раче. 

У крагујевачком Клиничком центру, од 14 пацијената који се налазе на лечењу, 4 су на респиратору.

На КиМ три особе преминуле од ковида-19, заражене још 34 особе

На Косову и Метохији, у срединама под надзором здравственог система косовске владе, у последња 24 часа преминуле су три особе од ковида-19.

Од избијања епидемије- преминуло је 635 особа са, према наводима лекара, другим пратећим болестима.

Институт за јавно здравље у Приштини регистровао је 34 нова случаја инфекције коронавирусом на основу тестирања 483 узорка.

Од избијања епидемије на КиМ је заражено укупно 15.889 особа. Излечен је 14.051 оболели а активна су 1.203 случаја.

Установе социјалне заштите: Заражено 36 корисника и 11 запослених

Закључно са данашњим даном, у установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих, коронавирус је потврђен код 36 корисника и 11 запослених, саопштило је Министарство за рад и запошљавање.

Укупан број излечених корисника установа социјалне заштите је 1.044, а број излечених особа које су запослене у тим установама - 422.

Корисници у установама социјалне заштите за које постоји процена да могу бити потенцијални преносиоци вируса смештени су у изолацију, док запослени у тим установама код којих постоји таква опасност, не долазе на посао и налазе се у кућној изолацији, додаје се у саопштењу.

Заражено 1,70 одсто тестираних

У последња 24 сата тестирано је 7.076 узорака, од којих је 120 позитивно на коронавирус.

Преминуо један пацијент. На респиратору 19 пацијената. 

У Београду је 57 новозаражених (47% укупног броја), у Врању, Нишу и Крагујевацу по 7, у Новом Саду 4, у Пријепољу, Крушевцу и Сремској Митровици по 3, у Мерошини и Трстенику по 2, остали 1 или ниједан. 

Од почетка пандемије у Србији су од коронавируса оболеле укупно 34.072 особе.  

Због ситуације са коронавирусом, лекари позивају на поштовање свих прописаних мера. 

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек апеловао је да све институције у Новом Пазару буду у приправности јер корона "неприметно" долази у тај град, као и да се пацијенти са симптомима који указују на коронавирус правовремено јаве у ковид амбуланте.

Мирсад Ђерлек је рекао да је примећено да се "пацијенти са температуром и респираторним проблемима јављају изабраном лекару, а да се претходно не јаве ковид амбуланти".

Директор Института "Бањица" проф. др Зоран Башчаревић каже за РТС да би "Бањица" наставила да ради као ортопедија мора да буде ван ковид система. Зато позива грађане да се придржавају свих епидемиолошких мера.

"То не зависи од кризних штабова него од тога како се грађани буду понашали. Апелујем, молим све мере превенције морају да се спроводе, помозите нам да останемо ортопедија", рекао је Башчаревић.