У пет градова расте број заражених, Кисић: Ово дуго траје, не смемо да изгубимо стрпљење

Од почетка епидемије у Србији је коронавирус потврђен код 33.735 људи, а од последица заразе преминула је 751 особа. Укупно је тестирано 1.147.039 узорака.

Троје у чачанској болници

На свим одељењима Опште болнице Чачак која су претворена у ковид одељења, хоспитализована су три пацијента.

У протекла 24 часа отпуштена су два пацијента.

За последња 24 часа у пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције прегледано је пет пацијената, од којих су четири прва прегледа.

Кисић: Изузетно повољна ситуација, морамо тако да је задржимо

Заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић рекла је за РТС да је "Батут" кровна институција за јавно дравље у земљи, у који долазе сви подаци прикупљени од стране регионалних института.

"Ми о томе редовно пишемо извештаје, тако је било и претходних деценија о заразним болестима. Сада је веће интересовање за такве активности кад је у питању ковид. Потребно је време за прикупљање података, када је редовно стање, они се објављују до средине године за претходну годину", напомиње епидемиолог и члан Кризног штаба.

Када је реч о епидемијског ситуацији и бројкама које пристужу свакодневно, Кисићева указује да је најважније да ли је било преминулих у последња 24 сата као и колики је број особа на респиратору, са најтежом клиничком сликом.

Такође, додаје, битно је и колика је оптерећеност здравствених установа, број хоспитализованих и расположиви капацитет како би се реаговало на време.

Истиче да је епидемијска ситуација у Србији изузетно повољна у поређењу са другим земљама региона и Европе. Наводи да предстоји зимски период кад је сезона и других респираторних инфекција.

"Морамо да учинимо све да задржимо ову повољну ситуацију. Колико ће се јавити случајева, зависи од нас. Најбољи пример је Кина где већ неколико десетина дана немају локалну трансмисију вируса. Овај епидемијски период је дужи него што се мислило, многи су изгубили стрпљење, али не смемо да дозволимо да се дозволи зараза и ширење инфекције", истакла је Дарија Кисић.

Разговор Ане Стаменковић са Даријом Кисић

На респираторима 23 пацијента

Према последњим подацима, хоспитализована је 281 особа, а на респираторима су 23 пацијента.

Према последњем пресеку, у Србији су коронавирусом заражене још 73 особе, а још један пацијент изгубио је борбу са ковидом 19.

Министар здравља Златибор Лончар истакао је да постоје неки градови где се повећава број заражених – у Београду, Нишу, Краљеву, Трстенику и Врању.

Београд је и даље доминантан са близу 40 одсто свих регистрованих случајева, па је појачана приправност.

Ситуација у Трстенику није алармантна, али јесте упозоравајућа због чега су увођењем ванредне ситуације пооштрене мере.

Декан Медицинског факултета у Београду Небојша Лалић рекао је за РТС да усред лепог времена преовлађује утисак да је превазиђен ковид 19 и да је са њим завршено, али да није тако.

На порталу еУправа омогућено је електронско заказивање пи-си-ар тестирања на лични захтев. Електронско заказивање термина у једној од 25 лабораторија у 22 града и општине могу да закажу сви грађани, страни држављани са боравком у Србији и туристи.