Преминула још једна особа, коронавирусом заражене још 73

Према последњем пресеку, у Србији је за 24 сата од ковида 19 преминула једна особа. Од тестираног 6.661, потврђена су 73 нова случаја заразе коронавирусом.

Ситуација у Трстенику није алармантна, али јесте упозоравајућа

Према последњм подацима Завода за јавно здравље у Крушевцу коронавирус потврђен је код још две особе у Трстенику, чиме је укупан број од почетка епидемије достигао 107 оболелих.

Да ситуација није алармантна, али јесте упозоравајућа показују и подаци из ковид амбуланте. Иако им се најчешће јављају пацијенти са лакшом клиничком сликом од 88 урађених пи-си-ар тестова у септембру, 24 су била позитивна.

Одлука о увођењу ванредне ситуације на територији oпштине донета је након што је инфекција потврђена код једног радника предшколске установе и троје ученика, двоје основаца и једног средњошколца, код којих је доказано да је до преношења болести дошло у кафићима.

Новим, пооштреним мерама, које су у среду ступиле на снагу, забрањено је организовање свечаности, спортских и других забавних манифестација, окупљање у затвореном и отвореном простору више од пет особа, уколико није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мере личне заштите.

Прави ефекти наложених превентивних мера могу се очекивати тек за десетак дана, када ће се након периода инкубације вируса сагледати и права епидемиолошка слика у трстеничкој општини.

Извештај Весне Кезовић Миљковић

У установама социјалне заштитe заражено 36 корисника и 11 запослених

Закључно са данашњим даном, у установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих потврђено је присуство коронавируса код 36 корисника и 11 запослених.

Јанковић: Неке ствари не могу да се утврде на дневном нивоу

Доктор Срђа Јанковић објаснио је да се разликује праћање на дневном нивоу и сабирање тих бројева и оно што може да се истраживањем утврди касније.

"Те разлике варирају и имамо примере из Кине, Италије и Немачке и других земаља да је касније научним истраживањима нађено да је број негде и оболелих и преминулих, а негде преминулих био већи. То није неочекивано с обзиром на то да је за неке стваре потребно време", рекао је Јанковић.

"Неке ствари не могу да се утврде на дневном нивоу него се утврђују тако што се периодично раде анализе", додао је Јанковић.

Кон: Никада ништа од података није прикривано

Доктор Предраг Кон каже да се подаци који се саопштавају на конференцијама добијају из "Батута" и да су меродавни.

"Никада ништа од података није прикривано, то је јако важно нагласити, посебно због тога што се спекулише у јавности нешто што је везано за потпуно одвојене начине праћења. У актуелној ситуацији, све оно што је објављивано било је све оно што је било доступно", рекао је Кон.

Кон: Повећана приправност у Београду

Епидемиолог Предраг Кон каже да је Београд и даље најдоминантнији по броју новооболелих, а од 73 случаја потврђена у последња 24 сата – 23 су из престонице.

"У сваком случају врло је озбиљно на реду размишање када и којом приликом применити оштрије мере, данас је заседао Кризни штаб у Београду ја још не знам да је нешто донето као одлука, али је повећана будност и приправност", додао је Кон.

Лончар: Постоје градови где се повећава број заражених

Министар здравља Златибор Лончар рекао је на конференцији за штампу Кризног штаба да постоје неке средине тј. градови где се повећава број заражених.

"То нама задаје проблем, јер желимо да то решимо у старту", рекао је Лончар и апеловао на локалне кризне штабове да у истом моменту заседају и доносе одговарајуће мере.

Указао је да се ради о Нишу, Краљеву, Трстенику и Врању.

Тестирана 6.661 особа

У последња 24 сата у Србији је тестирана 6.661 особа, а код њих 73 је потврђен коронавирус.

Борбу са ковидом 19 изгубила је једна особа.

Хоспитализована је 281 особа, а на респираторима су 23 пацијента.

Кризни штаб поручује да нема тих епидемијских мера, нити казни које ће довести до резултата ако нисмо свесни проблема и ако не сарађујемо. 

Градоначелник Београда и члан Кризног штаба Зоран Радојичић рекао је за РТС да се епидемија која тиња "мало разбуктава" у Београду и истакао да ће Град појачати контролу поштовања мера.

"У односу на уторак, кад су била 23, у четвртак су била 43 позитивна у Београду. Такође, 15 људи више је хоспитализовано, што говори о томе да се епидемија која тиња мало разбуктава", рекао је Радојичић.

Навео је да примену мера контролише комунална полиција са инспекцијским градским службама и санитарном инспекцијом.

Синоћ су контролисана 83 угоститељска објекта и два трговинска и пронађено је пет прекршаја. У просеку, како додаје, дневно се контролише око 100 објеката.

На порталу е-Управа од данас је омогућено електронско заказивање пи-си-ар тестирања на лични захтев