Предстоје тешка јесен и зима, ковид болница у Батајници брзо напредује

У Батајници ће бити изграђен модеран мултифункционални здравствени објекат, који ће, осим што ће бити ковид болница, моћи да се користи за разне намене, рекао је председник Александар Вучић, који је обишао радове на изградњи нове ковид болнице у Војном комплексу "Земун економија" на Батајничком друму у Београду. Најавио је да ће Србија у наредном периоду урадити комплетну ревизију за сваку смрт од почетка епидемије, како би се проверило да ли се број поклапа са бројем из система.

Александар Вучић је указао да Србији, као и Европи и целом свету предстоје тешка јесен и зима, а да је држава могла да издвоји четири милијарде динара за болницу у Београду и око две милијарде за ону у Крушевцу.

"Уз још две милијарде за опрему, то је око 70 милиона евра на које нико није могао да рачуна, за које нико није знао да ће бити потребе", рекао је Вучић током обиласка.

Констатовао је да се болница гради "невероватном брзином", подсећајући да пре два месеца на месту градње није било ничега.

Вучић је пренео да у истом темпу теку радови у Крушевцу, на два пута мањој ковид болници, која ће бити од великог значаја за Расински, Шумадијски, Рашки, па и део Топличког, Нишавског и Моравичког округа.

Каже да је питао људе у здравству да ли ће Србија бацити новац ако више не буде ковида док не буде изграђена ковид болница у Батајници и да су му рекли да то свакако није бацање новца, пошто је ковид још ту, али и зато што ће то бити мултифункионална болница.

Вучић додаје да ће ту бити разних капацитета и много лежајева интензивне неге, као и да ће објекат моћи веома брзо да се прилагоди за сваку потребу у здравству.

Министар за здравство Златибор Лончар рекао је да ће ту бити два скенера, ангио-сала, дијализа, порођајна сала...

Изразио је задовољство што на изградњи болнице раде домаћи извођачи, свакодневно око 400 људи. Вучић истиче да држава улаже у здравствене капацитете око 170 милиона евра, не рачунајући улагање у клиничке центре, инфективну клинику и ковид болнице.

Тако се улаже, додаје Вучић, у здравствене објекте у Врању, Пироту, Кикинди, Лесковцу, Прокупљу и Аранђеловцу, Горњем Милановцу, Смедеревској Паланци, Врбасу, Пожаревцу...

Додао је да се улаже, на пример, у Инфективну болницу у Београду први пут после 90 година.

"Урадићемо ревизију за сваку смрт током ковида"

Председник је најавио да ће Србија у наредном периоду урадити комплетну ревизију за сваку смрт од почетка епидемије, како би се проверило да ли се број поклапа са бројем из система.

Вучић је истакао да је држава од почетка све податке приказивала транспарентно и уверен је да неће бити неких већих разлика у односу на ону бројку из система.

Одговарајући на питање новинара о изјави епидемиолога Предрага Кона да је од марта до јуна било више преминулих него што је систем показао, Вучић каже да Кона није тако разумео, већ да је говорио о општој стопи морталитета.

Истиче да ревизија смрти није у Србији земљи рађена деценијама, чак ни 2011. године, за време "птичјег грипа".

Наводи да се тренутно, на пример, "ревизијом смрти" у Европи баве Шпанци, због чега им се број преминулих од ковида повећава.

Истакао је да је свако од лекара имао право да каже шта мисли, и да нико од руководства државе није говорио лекарима шта да кажу.

"Замислите да кажем Пелемишу: 'Је л' можете да кажете ову једну или другу реченицу?' То је немогуће. То су људи од интегритета, а нападани су у медијима најгорим могућим речником само зато што су говорили да је држава урадила добар посао", навео је Вучић.

Оценио је и да је Горан Стевановић урадио одличан посао, и да је то доктор којег "зове цео град" да прегледа некога или провери стање неког пацијента.

Посебно истиче да податке не треба везивати за лекаре, јер је њихов посао био да лече и спасавају људе. "Говорите о политичарима шта хоћете, наше је да демантујемо, али немојте да говорите да су лекари, који су се херојски борили против короне, нешто крили", поручио је Вучић. 

"Радови морају да буду готови до 1. децембра"

Вучић је рекао да је важно да се пожури са радовима и да мора да буде готово до 1. децембра пошто би ковид могао поново да се врати код нас због ситуације у Европи, која је сада лоша.

Истакао је да је ситуација са ковидом 19 у Србији тренутно повољна, али да нас чекају тешке јесен и зима. "Имамо огроман страх и важно је да будемо дисциплиновани и да покушамо да спречимо тешке последице на јесен и на зиму", рекао је Вучић.

Обиласку присуствују и министар одбране Александар Вулин, директор Инфективне клинике КЦС Горан Стевановић, као и представници извођача.

Градња једне од две планиране ковид болнице, уз ону у Крушевцу, почела је пре два месеца, 1. августа, а план је да буде готова до 1. децембра.

Болница на Батајничком друму имаће најмодерније уређаје и капацитет од 200 јединица интензивне и 804 полуинтензивне неге, као и порођајну и ангио-салу.