Благи пораст нових случајева заразе подсећа на опрез, поштовање мера кључно

У Србији је од почетка епидемије коронавируса забележен 33.551 случај заразе, а од последица заразе преминуло је 749 људи. Укупно је тестирано 1.134.239 особа.

Ученица Гимназије у Новом Пазару заражена коронавирусом

Како је за је за РТС потврђено из Опште болнице у Новом Пазару, ученица Гимназије у том граду заражена је коронавирусом.

Према подацима Завода за јавно здравље у Новом Пазару, девојчица има благу клиничку слику болести и налази се на кућном лечењу.

Девојчица је са родитељима недавно боравила на летовању у Црној Гори.

Група ученика којој припада и заражена ученица тестирани су на ковид 19 и прате наставу онлајн од куће из предострожности.

У ужичкој болници хоспитализовано још троје

У ужичкој болници хоспитализовано је деветоро пацијената позитивних и суспектних на ковид-19, четворо је на интезивној нези, од којих је двоје на респираторима, саопштила је ПР Здравственог центра Ужице Данијела Васиљевић.

Јучерашњи извештај је показао да је у болници шесторо хоспитализованих, што указује да је у току последња 24 сата примљено још троје пацијената.

Васиљевић је навела и да је у привременој ковид болници у Крчагову смештено 19 пацијената.

Хоспитализована 22 пацијента у Врању, од њих је троје позитивно

У врањској ковид болници хоспитализована су 22 пацијента, од којих су три позитивна на коронавирус. Од три отпуштена пацијента, један је транспортован у Клинички центар Ниш.

Примљено је седам болесника, а тренутан број слободних болесничких постеља је 158. Међу хоспитализованима нема деце, саопштава градски штаб.

У ковид амбуланти АТД током јучерашњег дана обављено је укупно 86 прегледа. Од тог броја 30 је првих, а 56 контролних прегледа. Узоркована је крв код 41 пацијента и сачињено је 38 РТГ плућа.

Такође, урађена су 44 брза теста и 9 пи-си-ар тестова. Дијагностификована је бронхопнеумонија код четири пацијента.

Лончар: Није тачно да је умрло три пута више људи

Министар здравља Златибор Лончар одбацио је као нетачне информације које су се појавиле да је од ковида умрло три пута више људи него што је забележено у систему.

"Информација да је умрло три пута више људи није тачна. Стојим иза тога", рекао је Лончар новинарима.

Министар је рекао да такве информације нису утемељене ни на једном доказу и замолио све да буду опрезни када износе такве податке.

Напредују радови на изградњи ковид болнице у Београду

Радови на изградњи нове ковид болнице у Војном комплексу "Земун економија" на Батајничком друму у Београду увелико напредују, а јутрос их је изненадно обишао и председник Александар Вучић.

Председник је указао да нам, као Европи и целом свету предстоји тешка јесен и зима, а да је држава могла да издвоји четири милијарде динара за болницу у Београду и око две милијарде за ону у Крушевцу.

"Уз још две милијарде за опрему, то је око 70 милиона евра на које нико није могао да рачуна, за које нико није знао да ће бити потребе", рекао је Вучић током обиласка.

На респираторима 21 пацијент

Према последњим подацима, у Србији је хоспитализовано 269 људи, а на респираторима је 21 пацијент.

Према последњем пресеку, у Србији су забележена 72 случаја заразе коронавирусом, а у дану за нама није забележен ниједан смртни случај. Тестирана је 6.561 особа.

Општина Трстеник је поново увела ванредну ситуацију због погоршане епидемијске ситуације и наглог пораста оболелих од коронавируса. 

У Трстенику је Штаб за ванредне ситуације донео и нове мере, којима се поред осталог забрањује окупљање у затвореном и отвореном простору више од пет особа, ако није могуће обезбедити растојање од два метра. 

У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих, потврђено је присуство коронавируса код 52 корисника и 15 запослених, саопштено је из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Министар здравља Златибор Лончар апеловао је на све здравствене установе да уколико се повећа број прегледа или позитивних пацијената на коронавирус о томе обавесте локалне кризне штабове који ће да донесу додатне мере.

"Не смемо да се успавамо. Нећу толерисати да негде расте број, а да се не доносе додатне мере за то подручје. Мислим да једино тако можемо да држимо ситуацију под контролом", рекао је Лончар.