Ђерлек: Плашим се и осећам последице короне, апелујем на одговорност

Државни секретар Министарства здравља доктор Мирсад Ђерлек током пандемије изгубио је мајку и ујака, а и сам је прележао коронавирус. Након свега поручује да се и даље плаши. Пробудите се, будите одговорни, морамо учествовати сви заједно у овој борби. Далеко смо од неког тријумфа или победе над короном, истиче Ђерлек.

Од 30 случајева коронавируса колико је потврђено у последња 24 часа, 21 случај је из Београда, а доктор Мирсад Ђерлек каже да је потпуно нормално да Београд у односу на број становника увек буде видљив преко бројки заражених људи.

"У овом тренутку на укупан број тестираних и укупан број становноштва тридесетак људи није за забрињавање, међутим не можемо се понашати као да вирус не постоји. Ипак, ово данас показује да имамо 30 позитивних, од тога 21 у Београду и Београд јесте увек и био град где смо имали навећи број и позитивних и хоспитализованих пацијената", додао је Ђерлек гостујући у "Београдској хроници".

Истакао је да треба увек да смо опрезни да се придржавамо епидемиолшких мера.

Указао је да "имамо најбољи резултат у Европи по статистичким подацима" и истиче да је у то резултат тимског рада.

"И други се придржавају мера, али не толико довољно чим имају овако катастрофалну ситуацију. Укупан број заражених људи је директно пропорционалан поштовању мера и зато апелујем на грађане Србије да без обзира на овако добар резултат, који се мора одржати како знамо и умемо, није сигурност да ћемо и у наредном периоду имати овако добар резултат, све зависи од нас", додао је Ђерлек.

"Ако будемо овако одговорни према себи, према својим породицама и осталима, можемо се надати некој мирнијој јесени. Међутим, ако и мала ситница се деси у непридржавању мера онда ће нас чекати изузетно тешка јесен и зима", наглашава Ђерлек.

Нови Пазар као српски Вухан 

Нови Пазар је проглашаван српским Вуханом. Доктор Ђерлек је објаснио како се у том граду ситуација отргла контроли.

"У првом пику, у марту, заобишао нас је вирус у односу на друге делове Србије, није било толико пацијената и то што смо имали углавном смо слали у терцијарне здравствене установе и то је одмах знак да се људи опусте", рекао је Ђерлек.

"И онда је 12. јуна наишао велики број пацијента одједном, где здравствени систем у Новом Пазару није могао да издржи тај притисак. Још једна ствар је да су се пацијенти углавном лечили код куће и долазили углавном у некој терцијарној фази где није могло да се помогне", објаснио је Ђерлек.

Јуче је био у посети Сјеници, Тутину и Новом Пазару, јер је хтео да своју прву посету посвети том крају.

"Тамо сам водио изузетно тешку борбу коју никада у животу нећу заборавити, посебно тај 12. јул када смо имали за једно вече 100 пацијената за пријем за тако малу болницу и тако мали град 100 пацијената збринути од којих је 70 са сатурацијом од 40 до 50 је било изузетно тешко", нагласио је Ђерлек.

Удружење "Уједињени против ковида" тражи хитну смену в. д. директора Опште болнице Нови Пазар Меха Махмутовића. Ђерлек каже да није на њему да то коментарише и да ће друге институције и органи то утврђивати.

"Ја сам се у том периоду концентрисао и борбу усмерио на спасавање живота, на побољшање организације целог система и тражио помоћ државе од које сам добио све што сам тражио и успели смо да зауставимо корону", рекао је Ђерлек.

Што се тиче удружења "Уједињени против ковида", Ђерлек каже да је Министарство здравља спремно да са свима разговара.

"Ми морамо још да водимо заједничку борбу са короном, тако да нам је сваки савет сваког удружења, па чак у удружења 'Уједињени против ковида' које је потписало петицију због Кризног штаба, реваншизма према неким лекарима, тражили су реформу здравственог система. У овом тренутку смо их позвали људски да заједно радимо, а у ходу ћемо разговарати и о стварима којима они нису задовољни и они су пристали", навео је Ђерлек.

Када почиње вакцинација против грипа 

У Србију су стигле прве дозе вакцина против грипа, а на питање када почиње вакцинација Ђерлек каже да ће Министарство здравља обавестити грађане када ће почети вакцинација против грипа, јер ће то струка одредити.

"Желимо да погодимо право време да се не укрсте корона и сезонски грип, желимо да погодимо право време да сезонски грип да неку заштиту и да те циљне рањиве групе не буду толико угрожене", закључио је Ђерлек.