Преминула још једна особа, новозаражених 30

Према последњем пресеку, у Србији је за 24 сата од ковида 19 преминулa још једна особа. Потврђено је 30 нових случајева заразе коронавирусом. Тестирано је 5.268 грађана.

Ђерлек: Далеко смо од тријумфа или победе над короном

Државни секретар Министарства здравља доктор Мирсад Ђерлек каже за РТС да су добри епидемиолошки подаци директно пропорционални поштовању мера и апелује на грађане да буду одговорни према себи, својим породицама и осталима, јер се једино тако можемо надати некој мирнијој јесени.

"Пробудите се, молим вас будите одговорни, јер морамо учествовати сви заједно у овој борби. Далеко смо од неког тријумфа или победе над короном", истакао је Ђерлек.

У установама социјалне заштитe заражена 53 корисника и 15 запослених

Закључно са данашњим даном, у установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих потврђено је присуство коронавируса код 53 корисника и 15 запослених.

На КиМ још троје преминулих, 48 новооболелих

На Косову и Метохији, у срединама под надзором здравственог система косовске владе, у последња 24 часа преминуле су три особе оболеле од ковида 19.

Од избијања епидемије преминуло је 625 особа, са према наводима лекара другим пратећим болестима.

Институт за јавно здравље у Приштини регистровао је 48 нових случајева инфекције коронавирусом на основу тестирања 645 узорака.

Укупно је 15.520 особа инфицирано на КиМ од избијања епидемије. Излечено је 13.420, а активно 1.475 случајева.

Од почетка епидемије 33.414 случајева

Од почетка епидемије, у Србији су укупно тестиране 1.120.363 особе, а вирус је потврђен код 33.414 људи.

Од последица заразе преминуло је укупно 748 људи.

На респиратору 20 пацијента

У последња 24 сата у Србији је тестирано 5.268 људи, а коронавирус је потврђен код њих 30.

Борбу са коронавирусом изгубила је још једна особа.

Хоспитализовано је 279 људи, а на респиратору је 20 пацијената.

У Србији је тренутно епидемијска ситуација стабилна али несигурна, јер се сваки дан бележи одређени број новозаражених и умрлих, указују епидемиолози.

Кризни штаб је донео одлуку о ублажавању мера - рад кафића и ресторана у затвореним просторима продужава се до 23 сата, уз поштовање свих прописаних мера.

Заменица директора Института "Батут" др Дарија Кисић је рекла да ће се поштовање те мере посебно пратити, јер је ризик за оболевање много већи у затовреном простору.

Укупан број људи у затовреном простору лимитиран је квадратуром просторије, а да удаљеност између гостију мора били најмање 1,5 метара.

"Сада улазимо у период респираторних инфекција, зато морамо да будемо савесни и одговорни", поручила је Дарија Кисић.