Нове мере Кризног штаба, још без одржавања сајамских и других манифестација

Рад кафића и ресторана у затвореним просторима продужен је до 23 сата, уз поштовање свих прописаних мера, изјавила је заменица директора Института "Батут" др Дарија Кисић. Кризни штаб сматра да одржавање сајмова и других манифестација не треба дозволити.

Дарија Кисић је навела да ће се поштовање те мере посебно пратити, јер је ризик за оболевање много већи у затвореном простору. Подсетила је да је укупан број људи у затвореном простору лимитиран квадратуром просторије, а да удаљеност између гостију мора били најмање 1,5 метара.

Кисићева је рекла да је у Србији тренутно епидемиолошка ситуација стабилна али несигурна, јер се сваки дан бележи одређени број новозаражених и умрлих.

"Ако изузмемо Гренланд и Ватикан, где није било оболевања, Србија је земља са најнижим бројем оболелих у Европи. Црна Гора је имала 100 пута више оболелих, а Хрватска 10 пута више", рекла је она након седнице Кризног штаба.

То је, истиче, резултат одговорног и савесног понашања грађана.

Напоменула је да епидемиолошка ситуација може брзо да се промени и као пример навела Чешку, у којој се у року од недељу дана ситуација драстично променила.

"Сада улазимо у период респираторних инфекција, зато морамо бити савесни и одговорни", поручила је Дарија Кисић.

Навела је да је од почетка школске године ситуација стабилна, а да је за четири недеље забележен само један случај локалне трансмисије у школској средини.

Кисићева је апеловала и на академску заједницу да поштују мере, будући да кроз који дан почиње школска година на факултетима.

Упитана да ли је било речи о попуштању мера, по питању одржавања сајмова и других манифестација, она је рекла да без обзира на то што је повољна епидемиолошка ситуација, Кризни штаб сматра да одржавање манифестација не треба дозволити.