Кризни штаб ублажио мере: Продужен рад кафића и ресторана у затвореном до 23 часа

Кризни штаб донео је одлуку о ублажавању мера због стабилне епидемијске ситуације. Рад кафића и ресторана у затвореном простору продужава се до 23 часа уз поштовање свих прописаних мера. Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 33.384 особе, а забележенo је 747 смртних случајева, показују подаци са сајта covid19.rs.

Установе социјалне заштите: Заражено 53 корисника и 15 запослених

Закључно са данашњим даном, у установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих, потврђено је присуство вируса ковид 19 код 53 корисника и 15 запослених, саопштило је Министарство рада.

Како се наводи, укупан број излечених корисника установа социјалне заштите је 1.027, а број излечених особа које су запослене у установама социјалне заштите 416.

Корисници у установама социјалне заштите за које постоји процена да могу бити потенцијални преносиоци вируса смештени су у изолацију, док запослени код којих постоји оваква опасност, не долазе на посао и налазе се у кућној изолацији, додаје се у саопштењу.

Више од 100 жалби на доступност информација током епидемије

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић каже да је од почетка епидемије коронавируса у Србији тој институцији стигло више од 100 жалби које су се односиле на доступност информација о епидемији и да је њихов број порастао после укидања ванредног стања.

Мариновић је навео да су се жалбе највише односиле на информације о респираторима, заштитним маскама и другој опреми, број кревета у болницама, броју заражених и преминули од ковида 19.

"У протеклом периоду, који је обележила пандемија, модификовано је право јавности да зна, појавили су се нови захтеви и жалбе у неким новим областима... Наш редован рад није стао ни током ванредног стања, само је модификован, комуницирали путем мејла,телефона",  рекао је Мариновић новинарима пре почетка онлајн скупа поводом Међународног дана права јавности да зна. 

У Чачку осам хоспитализованих

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализовано је осам пацијената.

У протекла 24 часа није било пријема и отпуста пацијената.

За последња 24 часа у пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције прегледана су два пацијента, оба прегледа су први прегледи.

Продужен рад кафића и ресторана у затвореном простору до 23 часа

Епидемиолог Дарија Кисић рекла је после седнице Кризног штаба да је епидемијска ситуација изузетно стабилна али несигурна, са неколико десетина новозаражених особа дневно.

Донета је одлука да се рад кафића и ресторана у затвореном простору продужава до 23 часа уз поштовање свих прописаних мера. 

Укупан број људи у затвореном простору треба да буде лимитиран квадратуром просторије, удаљеност између гостију најмање један и по метар. 

"Ову меру ћемо са великим опрезом да пратимо јер знамо да је боравак у затвореном простору много већи фактор ризика за преношење инфекције него у отовреном и уколико се примети и најмање повећање учесталости оболевања, доћи ће до корекције ове мере", рекла је она.  

Проф. Дарија Кисић је истакла да је од почетка школске године изузетно стабилна ситуација – за четири недеље само један случај локлане трансмисије у школској средини. 

Изјава Дарије Кисић

У ковид болници у Врању 15 пацијената, 4 позитивна

У ковид болници Здравственог центра смештено је 15 пацијената, четири су позитивна на коронавирус, три на кисеонику. Са бронхопнеумонијом је њих 12.

Отпуштена су три пацијента, док је шест примљено на лечење, саопштава градски штаб.

У ковид амбуланти АТД јуче је обављено 49 прегледа, од чега је број првих прегледа – 17.

Узоркована је крв код 19 пацијената и сачињено 15 РТГ плућа. Такође, урађено је 17 пи-си-ар и 16 брзих тестова. Дијагностиковано је шест бронхопнеумонија.

Тиодоровић: Од организатора сваке манифестације ће зависити да ли ћемо нешто моћи да спроведемо

Данас заседа Кризни штаб на којем ће се одлучивати о евентуалном ублажавању мера, као што су дозволе за одржавање разних манифестација, које су због коронавируса протеклих месеци морале да помере термин одржавања, па чак и неколико пута.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је за РТС, уочи седнице Кризног штаба, да имамо стабилну ситуацију, указујући да је и Словенија подигла рампу за наше грађане.

Према његовим речима, ситуација је несигурна, јер је вирус ту и то треба имати на уму. 

"Имали смо пуно примера као у Чешкој, на Исланду, у Немачкој где се ситуација погоршала са попуштањем мера. Морамо на туђем искуству да учимо. Морају да се поштују три мере: маска у затвореном простору, одстојање од најмање два метра на отвореном и дезинфекција руку и предмета", истакао је Тиодоровић.

Са културним и музичким манифестацијама, спортским активностима, то ће бити нека врста награде, јер успех који имамо по стопи на 100.000 становника, а то је око 7, јесте заслуга огромног дела становништа које се понашало у складу са поштовањем мера, каже епидемиолог.

У октобру ће бити михољско лето, људи ће бити на отвореном простору, што је сигурније, али крајем октобра ћемо морати у затворене просторе. У затвореном простору морају бити ригорозне мере ако желимо да сачувамо добро стање које имамо, упозорава Тиодоровић.

Говорећи о спортским активностима на које су грађани чекали месецима, и Београдском маратону, Тиодоровић каже да ће бити тешко да се сачува дистанца и да се сачува добар резултат.

"Од организатора сваке манифестације ће зависти да ли ћемо стварно моћи да нешто спроведемо, да не дођемо у ситуацију повећаног ризика", каже он.

Говорећи о грипу, Тиодоровић каже да с обзиром на податаке са јужне полулопте, где грип није био са тежим клиничким сликама, може се рећи да неће бити велике појаве оболевања од група код нас, а вакцинација почиње од 1. октобра, тако да ће се обезбедити сигурност.

Септембар је завршен, очекује нас академска година. "Било би добро да академска заједница уради оно што су урадили просветни радници у основним и средњим школама, да би студенти схватили да су важни у ширењу и опстајању болести", истиче Тиодоровић.

Према његовим речима, потребно је да се академска заједница понаша одговорно да бисмо имали контролисану ситуацију.

Разговор Николине Ракић са Браниславом Тиодоровићем

У Србији 274 хоспитализована

У земљи су због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 274 особе хоспитализоване, док се 21 пацијент налази на респиратору.

Према последњем пресеку, још један пацијент је преминуо од ковида 19 у Србији, а коронавирус је регистрован код још 72 особе.

Због повољније епидемијске ситуације, Кризни штаб данас одлучује о евентуалном ублажавању неких мера.

Међутим, како су нагласили, вирус је и даље присутан, а опрез је неопходан.

Бруцоши се до данас усељавају у домове, а старији студенти већ добијају распореде предавања путем интернета.

Иванка Поповић, ректор Универзитета у Београду истакла је за РТС да је комбинована настава избор за све универзитете у Србији и да нема много могућности да буде другачија.

Додала је да ће се у зависности од епидемијских услова настава прилагођавати.