Борба против ковида – ситуација стабилна али неопходан опрез

Број хоспитализација у ковид болницама у Србији је смањен али је број прегледа у ковид амбулантама несмањен и то су подаци коју охрабрују, наводе стручњаци уз упозорење да ситуација може у кратком року да се преокрене.

У Јабланичком округу без новозаражених

На територији Јабланичког округа у последња 24 сата није било нових случајева заразе коронавирусом.

Завод за јавно здравље Лесковац је саопштио да су из лабораторије "Ватрено око" и Института за јавно здравље у Нишу у последња 24 сата стигла 23 резултата, од чега за град Лесковац 14.

Како се истиче, сви резултати су са негативним налазом.

У Општој болници у Чачку без пријема и отпуста пацијената

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализовано је 8 пацијената.

У протекла 24 часа није било пријема и отпуста пацијената.

За последња 24 часа у пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције прегледано су 3 пацијента, од којих је један први преглед.

Комбинована настава на факултетима једини избор

Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић рекла је да је комбинована настава избор за све универзитете у Србији и да ће се прилагођавати у зависности од епидемиолошких услова.

Она је рекла да су спремни да сагледају све повратне информације и унапреде рад на настави на даљину, као и да отклоне неке примедбе које су студенти имали. 

Од почетка епидемије у Србији је забележено укупно 33.312 случајева коронавируса. Преминуло је 746 особа, а проценат смртности је 2,24. Укупан број тестираних је 1.111.957.

Према подацима од последњег пресека када је у Србији тестирано 5.513 људи, коронавирус је регистрован код 74 особе.

Иако епидемиолошки подаци у Србији охрабрују јер нема жаришта већ спорадичних случајева, стручњаци упозоравају да они брзо могу да се промене пре свега због неповољне ситуације у земљама окружења. Због тога је веома важно поштовање свих мера заштите.