Нема жаришта, али има спорадичних случајева – стабилно у школској средини

Епидемиолог Дарија Кисић рекла је да спадамо у земље са најмањим ризиком оболевања у Европи што се тиче коронавируса. У основним школама је 39, а у средњим 16 случајева заразе, рекла је она. Пријавило се 32.000 повратника, 45 упућено у амбуланту. Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић каже да је ситуација стабилна али несигурна јер имамо активност вируса у свим управним окрузима.

Према последњем пресеку, у Србији су за 24 сата од ковида 19 преминулa je још једна особа. Потврђено је 75 нових случајева заразе коронавирусом. Укупно преминулих је 746.

Епидемиолог Дарија Кисић рекла је на конференцији за новинаре Кризног штаба да од укупног броја свих пријављених случајева, у последња 24 сата, у Београду је 36 одсто лабораторијски потврђених позитивних особа.

На недељеном нивоу је мањи број хоспитализација.

Према њеним речима, спадамо у земље са најмањим ризиком оболевања у Европи, од 14 на 100.000 – то се није десило случајно, успели смо да ситуацију држимо стабилном. Неке земље су са вредношћу од преко 500, додала је др Кисић.

Указује да се ради надзор над школском децом. Прошло је четири недеље од почетка школске године. Како је рекла, до сада су забележени спорадични случајеви оболевања. Укупно је у основним школама регистровано 39, а у средњим школама 16 случајева.

"Осим у једном случају, ради се о спорадичном оболевању. Деца нису ишла у школе и сва деца имала су благу клиничку форму испољавања инфекције", истакла је др Кисић.

Стабилна је ситуација у школској средини, деца се понашају одговорно и савесно, надамо се да ће се овако наставити и у наредном периоду, истакла је заменица директора "Батута".

Пријавило се 32.000 грађана, 45 упућено у амбуланту 

Говорећи о надзору над путницима, за седам дана, проф. Дарија Кисић каже да се пријавило 32.000 грађана, код 45 грађана који су се вратили из иностранства након попуњавања теста добијен је скор који је указивао на могућу инфекцију. 

Сви наши грађани су у обавези да се пријаве након уласка у земљу у наредна 24 сата на портал е-Здравље. Након пријаве могу да испуне тест самопроцене да ли имају знакове инфекције и у обавези су да у року од десет дана понове процедуру, односно да се одјаве са система, указала је Дарија Кисић.

Нема жаришта, са потврђеним трансмисијама, али има спорадичних случајева, што показује да и даље постоје потенцијални извори заразе, каже она. Код 47 корисника и 14 запослених у установама социјане заштите потврђена је корона.  

"Примарни циљ да немамо експанзију броја заражених" 

Члан Кризног штаба и покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић рекао је да је епидемијска ситуација у Војводини стабила али несигурна, на Инфективној клиници су три пацијента на респиратору.

"Ситуација је стабилна али несигурна јер имамо активност вируса у свим управним окрузима", истакао је он.

"Ми дневно имамо испод 50 хоспитализованих у КЦВ и свих девет општих болница. Тренутно имамо 14 пацијената на инфективној клиници, три на респиратору. Такође, дневно имамо једноцифрен број новозаражених по градовима", рекао је Гојковић.  

Према његовим речима, "здравствени систем је ресетован и враћен у нон ковид", и потребно је да се што више надокнади пропуштено.

"Максимално се ради на смањењу листе чекања", рекао је Гојковић. 

"Примарни циљ нам је да немамо експанзију броја заражених, од нас зависи како ћемо се и на који начин борити са овим, то је изузетно важно за наш здравствени систем и за наше грађане", навео је Гојковић.