Још 1 особа преминула од ковида, нових 75 случајева заразе

Према последњем пресеку, у Србији је за 24 сата од ковида 19 преминулa још једна особа. Потврђено је 75 нових случајева заразе коронавирусом.

Ђерлек: Резултати добри, треба их одржати – поштовати мере

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек указао је да је борба са коронавирусом далеко од завршетка, да су сада резултати задовољавајући, али да их треба одржати и апеловао на грађане да се придржавају мера.

Тек нас, каже, чекају бурна јесен и зима, а држава се препрема за могућа изненађења која може донети вирус.

Ђерлек је за Танјуг рекао да, док не буде пронађена вакцина против ковида 19, сви морају бити опрезни, а да се једино можемо одбранити од вируса поштовањем прописаних мера.

Србија се, каже он, налази у "пакленом" окружењу, јер се у земљама региона вирус шири, па је, подсећа, само у Црној Гори јуче било 589 позитивних од 780 тестираних, што је забрињавајуће.

"Да ли ће се корона из региона проширити код нас – хоће", упозорава Ђерлек.

Троје новооболелих у Трстенику

Према подацима крушевачког Завода за јавно здравље, у протекла 24 часа, на подручју Расинског округа ковидом 19 инфицирано је још троје пацијената, сви из Трстеника.

Тиме је број укупно оболелих у тој општини достигао 96, а на подручју округа 1.481 особа од почетка епидемије.

На инфективном одељењу Опште болнице у Крушевцу хоспитализовано је четворо пацијената, број излечених у шест општина Расинског округа достигао је 1.396, а преминула су 53.

У установама социјалне заштите укупно заражена 61 особа

Укупно 61 особа заражена је у установама социјалне заштите у Србији, рекла је на конференцији за штампу Кризног штаба докторка Дарија Кисић Тепавчевић.

"Када су у питању установе социјалне заштите и домови за смештај одраслих, имамо 47 заражених корисника и 14 запослених. Појединачно, у питању су Геронтолошки центар у Књажевцу, Суботици, Новом Саду, затим Дом за лица ометена у развоју Панчево, Установа за децу и младе Сремчица, Дом за старе у Келебији и Прибоју", прецизирала је докторка Кисић.

Гојковић: Примарни циљ је да немамо експанзију броја заражених

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић рекао је да је епидемијска ситуација и у Војводини стабилна, као и у целој Србији. 

"Примарни циљ нам је да немамо експанзију броја заражених, од нас зависи како ћемо се и на који начин борити са овим, то је изузетно важно за наш здравствени систем и за наше грађане", навео је Гојковић.

Да бисмо одржали овакву ситуацију, потребна је помоћ грађана, рекао је Гојковић. 

У основним школама 39, а у средњим 16 случајева заразе

Докторка Кисић Тепавчевић је рекла да се нада да ће се и у наредном периоду одржати повољна ситуација с обзиром на то да се улази у период респираторних инфекција, када је ризик од оболевања већи.

"Прошле су четири недеље од почетка школске године. Како је рекла, до сада су забележени спорадични случајеви оболевања. Укупно је у основним школама регистровано 39, а у средњим школама 16 случајева."

Кисић Тепавчевић: Епидемијска ситуација стабилна

Заменица Института "Батут", Дарија Кисић Тепавчевић рекла је на конференцији за новинаре да је епидемијска ситуација стабилна и да је Србија са најмањим степеном оболевања од ковида 19 у Европи.

"То нам се није десило случајно, то је заслуга свих нас, придржавањем мера успели смо да држимо стабилну епидемиолошку ситуацију", каже докторка Кисић.

У протекла 24 сата у Србији тестиране су 7.422 особе, од којих је 75 било позитивно. Преминула је једна особа. На респираторима су 22 пацијента.  

Епидемиолошки подаци у Србији су слични из дана у дан, а епидемиолог Предраг Кон каже да је активност коронавируса на ниском нивоу, али да постоји ризик његовог уласка у земљу.

Прошла је цела недеља од када је Србија почела да примењује мере посебног надзора за оне који су летовали у иностранству, тачније у Црној Гори, Хрватској, Албанији и Босни и Херцеговини.

Систем који се први пут примењује у Србији добро функционише, рекао је за РТС Предраг Kон.

Према речима доктора Кона, није било тешких епидемиолошких слика код особа код којих су регистровани симтоми ковида по повратку из иностранства.