Читај ми!

Мање новооболелих, али то не значи да смемо да се опуштамо

Добри бројеви са коронавирусом у Србији. Бележи се мање новооболелих и мање пацијената на респиратору. Ипак, то не значи да смемо да се опуштамо, јер је вирус и даље међу нама.

У чачанској болници хоспитализовано пет пацијената

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак која су претворена у ковид одељења хоспитализовано је пет пацијената.

У протекла 24 часа примљена су два пацијента, а отпуштена три пацијента.

За последња 24 часа у пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице Чачак са симптомима и знацима ковид инфекције прегледана су 33 пацијената, од којих је 28 првих прегледа.

Укинута ванредна ситуација у Пријепољу

Због смиривања епидемиолошке ситуације укинута је ванредна ситуација у Пријепољу.

Ванредна ситуација у Пријепољу уведена је 7. јула. 

У ковид болници у Врању 17 пацијената

У ковид болници Здравственог центра у Врању смештено је 17 пацијената, од којих пет позитивних на коронавирус. Примљен је један нови пацијент, а укупан број слободних места је 163, саопштава градски Кризни штаб.

Током јучерашњег дана, у ковид амбуланти у Врању обављена су 103 прегледа, а од тог броја 39 првих.

У ковид болници у Сурдулици лечи се 11 пацијената, а десеторо је позитивно на коронавирус.

Студенти се усељавају у домове, али не тестирају се сви на ковид

Директорка Завода за здравствену заштиту студената, докторка Марија Обрадовић каже да није неопходно да се сви студенти који се усељавају у домове тестирају на ковид.

"На основу анамнестичких података и детаљне епидемиолошке анкете, доноси се одлука да ли је потребно да се неки студент серолошки тестира", објашњава докторка Обрадовић.

Смиривање ситуације у Пчињском округу, поштoвање мера уродило плодом

Јуче није било нових случајева коронавируса у Пчињском округу. Епидемиолог Слађан Станковић је рекао за РТС да су и претходних дана бележени појединачни случајеви и да је сада приметно смиривање ситуаиције и у Прешеву.

"Сада је дошло до смиривања ситуаиције, али је она идаље несигурна", навео је Станковић за РТС и додао да је поштовање мера уродило плодом.

Према последњем пресеку, у Србији је тестирано 5. 278 особа, од који је 30 било позитивно на коронавирус. Две особе су преминуле, а на респираторима су 23 пацијента.

Иако се бележи мање новооболелих и мање пацијената на респираторима, то не значи да смемо да се опуштамо, јер је вирус и даље међу нама.

"Ми имамо једну стабилну ситуацију, када говоримо о активности вируса, која је сада ниска, али је вирус и даље присутан и упорно нас упозорава на то да користи сваку ситуацију да се поново прошири. Због тога је ситуација и даље несигурна", рекао је епидемиолог Предраг Кон.

Због раста броја новооболелих у окружењу, расте и брига наших епидемиолога.

Под надзором се тренутно налази око 15.000 људи, који су се вратили са летовања из земаља које су означене као ковид ризичне. Потврђен је један случај из Новог Пазара.

Да не би дошло до преношења вируса, важно је да се новооболели што пре открију, изолују и лече. То су најважније мере у борби са коронавирусом, поручују епидемиолози.