Још две особе преминуле, 30 новозаражених коронавирусом

У Србији је у последња 24 сата регистровано 30 нових случајева коронавируса, а преминуле су још две особе.

Италија увела олакшице за улазак из Србије

Амбасада Италије у Београду саопштила је да се од данас примењује нови режим за улазак из Србије и да су уведене одређене олакшице.

Уредбом Министарства здравља Републике Италије Србија је уврштена на листу Е, тако да је из Србије сада могуће ући у Италију само уколико постоје следећи разлози, а то су: рад, здравствени разлози, студирање, апсолутна хитна потреба, повратак на место боравишта, становања или пребивалишта, саопштила је Амбасада.

Такође, могу ући лица која су у доказаној и стабилној емотивној вези (иако не живе заједно) са држављанима Италије/ЕУ/Шенгена, или са физичким лицима која имају стални боравак у Италији (особе са дугим боравком), која су се упутила у место боравишта/становања/пребивалишта свог партнера (у Италији).

Како се прецизира, ови наведени разлози не односе се на туристичка путовања.

При уласку је неопходно показати на увид личну изјаву.

За оне који улазе у Италију свакако остаје на снази обавеза карантина за боравке који су дужи од 120 сати, заједно са другим изузецима, указује се у саопштењу.

"Ово је важан помак, који је начињен захваљујући значајним резултатима које је Србија постигла у борби против коронавируса", изјавио је амбасадор Карло Ло Кашо.

У Зајечару регистровани нови случајеви коронавируса

После два дана без новорегистрованих случајева коронавируса, у Зајечару је од 17 обрађених тестова у последња 24 сата утврђено да су четири особе позитивне на присуство овог вируса.

Реч је о три особе женског и једној мушког пола у старосној доби од 8 до 64 године, наводи се сајту града Зајечара.

На Инфективном одељењу Здравственог центра Зајечар на лечењу је 12 пацијената инфицираних коронавирусом, док су остали у кућној изолацији и под лекарским надзором. 

На КиМ још двоје преминулих, 79 новозаражених

На Косову и Метохији, у срединама под надзором здравственог система косовске владе, у последња 24 часа преминуле су две особе оболеле од ковида 19.

Од избијања епидемије преминуло је 615 особа, са према наводима лекара другим пратећим болестима.

Институт за јавно здравље у Приштини регистровао је 79 нових случајева инфекције коронавирусом на основу тестирања 596 узорака.

Укупно су 15.142 особе инфициране на КиМ од избијања епидемије. Излечена су 12.674, а активна 1.853 случаја.

У установама социјалне заштитe заражено 55 корисника и 19 запослених

Закључно са данашњим даном, у установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих потврђено је присуство коронавируса код 55 корисника и 19 запослених.

На респиратору 23 пацијента

Према последњем пресеку, у Србији је у последња 24 сата регистровано 30 нових случајева коронавируса, а преминуле су још две особе. Тестирано је 5.278 особа. На респираторима се налазе 23 пацијента. 

Тренутно се под надзором налази 15.000 људи који су се вратили с летовања из земаља које су означене као ризичне због епидемије коронавируса.

Међу њима су пронађене особе позитивне на коронавирус, рекао је раније данас епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон.

Када је реч о евентуалном пооштравању мера, Кон је за ТВ Прва рекао да не зна шта би више могло да се уради "јер више од овога не може".

Епидемиолози упозоравају да је важно да људи имају свест о томе колико је важно поштовање мера.

Претходних дана чланови Републичког кризног штаба говорили су о Прешеву као о могућем жаришту.