Читај ми!

Морална обавеза сваког појединца је да чува здравље, али и здравље осталих

Епидемијску ситуацију стручњаци оцењују као стабилну, али и даље поручују - носите маске, држите дистанцу, редовно перите руке.

У Крагујевацу 7 новоинфицираних коронавирусом

Од 182 узорка, који су обрађени у лабораторији "Крагуј" - Института за јавно здравље у Крагујевцу, коронавирус потврђен је код 7 особа.

У осталим општинама Шумадијског округа нема новозаражених.

У Клиничком центру на лечењу је 13 пацијената, од којих је двоје на респиратору.

У ковид болници Здравственог центра у Врању шeст позитивних пацијената

Током јучерашњег дана, у ковид амбуланти у Врању обављен је 31 преглед, а од тог броја 18 првих. Узоркована је крв код 18 пацијената и сачињено 19 РТГ снимака плућа.

Такође, урађено је девет брзих тестова. У ковид болници Здравственог центра у Врању смештено је 18 пацијената, од чега ковид позитивних шест.

Примљена су два нова пацијента, а укупан број слободних места је 162, саопштава градски Кризни штаб.

У Јабланичком округу три особе позитивне на корону

У последња 24 сата стигло је 57 резултата из лабораторије "Ватрено око Ниш" од чега су три резултата са позитивним налазом, саопштио је ЗЗЈЗ Лесковац.

Од почетка епидемије укупан број оболелих на нивоу Јабланичког округа је 1.608, а по општинама је: град Лесковац - 1.272, Власотинце - 174, Бојник - 33, Лебане - 79, Медвеђа - 44 и шест особа са територије општине Црна Трава.

Тренутно се чека из лабораторије "Ватрено око" Ниш још један резултат за лице које је узорковано у ДЗ Лесковац.

Десет хиљада грађана пријавило се за здравствени надзор

Од петка у 18.00, када је на снагу ступила мера здравственог надзора за путнике који се враћају из иностранства, до јутрос, на портал Е-здравље пријавило се око 10.000 грађана, рекла је за РТС директорка Института "Батут" Верица Јовановић.

Међу онима који су се пријавили било је сумњи на ковид-19 и у том случају треба отићи у ковид амбуланту, како би се била отклоњена свака сумња, додаје Јовановићева.

Уколико сумње нема, стање треба пратити наредних десет дана и одјавити се са надзора уколико ситуација буде у реду.

Сви они који не могу електронски да се пријаве на одговарајући портал, а детаљи се добијају при уласку у Србију, требало би да оду код свог изабраног лекара. Мера важи за све, без обзира да ли имају симпоме ковида или не.

Јовановићева додаје да се повећава ризик у целој ЕУ, а повољнија ситуација у Србији резултат је колективне одговорности и примене мера.  

Одложене спортске и забавне манифестације у Ваљеву

У Ваљеву је у последњих десетак дана само једна особа била позитивна на коронавирус.

Да град поново не би био жариште коронавируса као на почетку епидемије, градски Штаб за ванредне ситуације донео је закључак да се до повољније епидемијске ситуације одложе спортске и забавне манифестације.

Бранка Михољчић, шеф Стрчно-оперативног тима и члан Кризног штаба, каже за РТС да је од 7. јула у том граду на снази ванредна ситуација. С обзиром на актуелну ситуацију и висок број прегледа у ковид амбуланти, почетак школе и повратак туриста, ванредна ситуација се одржава.

Додаје да се спроводи интензивна испекцијска контрола примене свих мера у привреди. Контроле су свакодневне, а викендом су акције здружене.

"Све мере које су донете и које повремено појачавамо, без контроле не би имале ефекта. Тек када је дошло до контрола, број оболелих се сманио. У овом тренутку би већа окупљања створила додатни проблем с обзиром на то да нисмо ушли у миран период", истиче Бранка Михољчић.

Извештај Радована Лазаревића

Неповољна епидемијска ситуација у Новом Пазару

Епидемијска ситуација у Новом Пазару је неповољна, процене су Завода за јавно здравље у том граду.

Регистрован је благи пораст броја заражених и то су углавном грађани који су се вратили са летовања у Црној Гори и Албанији.

На Инфективној клиници хоспитализована су три ковид позитивна пацијента.

Директор завода за јавно здравље Шефадил Спахић каже да је, у циљу подизања свести о постојању ризика, припремљена брошура која ће бити штампана у 10.000 примерака и дистрибуирана наредне седмице.

У четвртак и петак извршен је хигијенски надзор у школама. Спахић каже да се мере добро спроводе у основним школама где се ученици придржавају, док је у средњим школама то шаролико.

Према последњим информацијама, у Србији су од коронавируса оболеле још 83 особеПреминула је једна особа. Тестирано је 5.959. На респираторима су 23 пацијента.

У Кризном штабу кажу да уведени надзор на границама Србије добро функционише. 

Нова одлука која се примењује од петка у 18 сати, односи се на то да држављани Србије који се враћају из земаља где је велики број заражених коронавирусом морају да се пријаве у систем, а уколико имају неке од симптома, у обавези су да оду у ковид амбуланту.

Имунолог и члан Кризног штаба, доктор Срђа Јанковић очекује да се грађани који се враћају поступе одговорно и савесно, као и да није суштина ове мере да полиција било кога контролише, већ да свако има личну одговорност.

"Чак иако је неко очекивао да ће полиција некога контролисати - то није суштина ове мере. Ово није принудна мера, али јесте обавезна у смислу моралне обавезе сваког појединца да чува своје здравље и здравље свих нас осталих", рекао је Јанковић.

Иако стручњаци епидемијску ситуација оцењују као стабилну, и даље поручују – носите маске, држите дистанцу, редовно перите руке.