Јанковић за РТС: Није суштина мере надзора да полиција некога контролише, већ лична одговорност

Почела је примена мере здравственог надзора за све грађане који се враћају из држава са неповољном епидемиолошком ситуацијом. Имунолог и члан Кризног штаба, доктор Срђа Јанковић, каже за РТС да се очекује да грађани који се враћају поступе одговорно и савесно, као и да није суштина ове мере да полиција било кога контролише, већ да свако има личну одговорност.

Срђа Јанковић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, навео да сви грађани при повратку у земљу у року од 24 сата треба да се eлектронски пријаве, а да сви детаље о томе добијају на информатору при уласку у земљу.

Додао је да они који имају симптоме или сумњу да су заражени треба да се као и до сада јаве у ковид амбуланту.

"Суштина је само да постоји праћење уласка у земљу свих људи који су дошли са потенцијално заражених подручја", рекао је Јанковић.

Указао је да се ти грађани прате 10 дана и да је то препорука европских инсититуација.

"Овај надзор не подразумева ограничење слободе кретања нити било коју врсту принуде и присиле, али наравно да онај ко је дошао са подручја где има коронавируса да се очекује да одговорно и савесно води рачуна да што више смањи вероватноћу да пренесе вирус уколико га је случајно добио", додао је Јанковић.

Указао је да иако нисмо дошли са подручја где је висока активност вируса, не можемо знати да ли смо дошли у контакт са вирусом, па је важно да се све мере које су на снази треба још доследније спроводити.

На питање како ће се контролисати спорвођење мера, доктор Јанковић каже да је превелики број људи који се вараћају са ковид подручја да би свако био лично праћен, али да се рачуна на личну одговорност.

"Важно је да су подаци у систему и да надлежни епидемиолог територијално може да реагује у случају да се појави опасност или појачани ризик негде. Тако да ти подаци у сваком случају нас чувају, чак иако је неко очекивао да полиција некога контролисати – то није суштина ове мере", објаснио је Јанковић.

Додао је да ова мера јесте обавезна у смислу моралне обавезе сваког појединца да чува своје здравље и здравље свих нас осталих.

Указао је да већина људи има свест о томе колико је важно поштовање мера, али да један део нема.

"Што већи број нас буде поступао савесно и одговорно то ће ризици бити мањи и то ће бити лакше да се изборимо са овом пандемијом која је изазов за цео свет", закључио је Јанковић.