Кон: Ко се бахато понаша, не може да избегне оно што пише у закону

Од сутра у 18 часова ступа на снагу одлука да држављани Србије који се враћају из земаља где је велики број заражених коронавирусом морају електронски да се пријаве у систем, и ако имају симптоме, да се јаве у ковид амбуланте, рекао је за РТС епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон.

Предраг Кон је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, навео да грађани који се враћају у земљу имају обавезу да се електронски пријаве здравственом систему, јер не би било добро да сви одмах појуре у ковид амбуланте.

Истакао је да се очекује да у земљу уђе више од 50.000 људи недељно и да ниједна инспекција ни контрола самоизолације то не би могла да издржи.

Како је објаснио, пријава је нешто што већ постоји као тест самопроцене на порталу е-Здравље и прилично је једноставна, јер се убацују лични подаци.

Каже да, чим се пријава изврши преко тог система, особа је решила своју грађанску обавезу, а ако добије неке тегобе као што су повишена температура, губитак чула укуса и мириса и остале рeспираторне тегобе, онда се јавља у ковид амбуланту.

Како је навео, када особа дође у амбуланту, тамо већ постоје повратне информације.

Од података које је потребно унети, то су гранични прелаз и датум преласка, уз остале личне податке.

Кон каже да је то мера где казна није главни начин борбе, већ је потребно схватити да онај ко се бахато понаша, не пријави се, а доведе до последица и заражавања, поготово ако дође до трагичних последица, не може да избегне оно што пише у закону.

"Ја обично кажем да нико није у конфликту ни са ким, него је само у сукобу са законом", поручио је Кон.

Закон се примењује ако су последице озбиљне 

Кон објашњава да се све ради у ходу и да се три недеље мислило да ту баш ништа не може да се уради, али ће се систем за кратко време оспособити да функционише, и не очекује се да ће сви без проблема уносити податке.

"Ово је само подсећање сваког грађанина да није више његова лична ствар да ли ће се јавити у амбуланту или не, значи мора да се јави ако има тегобе", истиче Кон.

Додаје и да завршетак надзора подразумева одјаву после десет дана.

Истиче да закон може да се примени само у случају да су последице озбиљне и да се утврди да је то због бахатог понашања, одбијања грађанске обавезе.

Кон наводи да је систем направљен тако да се све завршава за тридесетак секунди. Ако неко не зна да се пријави, може да му помогне неко, а и ако нема помоћ, може да је затражи од изабраног лекара.

Донета стратешка одлука 

Кон поручује да је успостављање система стратешка одлука која је донета на састанку Кризног штаба и да је процењено да ће све моћи да се изведе.

Оцењује и да почиње озбиљно да се прича да није више реч само о личној одговорности појединца, већ о нечему што је много шире и држава је заинтересована да заштити грађане од заражавања.

Каже да су друга места ризика школе, славе, празници, и додаје да ће тај исти систем највероватније бити примењиван и касније, укључујући и дочек Нове године.

Сматра да је друга варијанта ванредно стање.

Кон истиче да самоизолација није могла да се спроведе и да исто то важи и за пи-си-ар тестирање, јер ако долази 50.000 људи, онда се загушавају лабораторије.

"Ризик дефинитивно постоји. Сигуран сам да су се грађани чували где год да су боравили, али имамо више опуштања у самој земљи. То је чињеница и само би чудо било да немамо поновно повећање, а то чудо би подразумевало само да поштујемо мере које су прописане", указао је Кон.