Повећава се број заражених – маске, дистанца и хигијена морају прећи у навику

Коронавирус је у Србији до сада регистрован код 32.613 особа, а од последица заразе преминуло је 736 људи. Укупно је тестирано 1.049.379 људи.

У болници у Чачку 7 пацијената

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализовано је седам пацијената.

У протекла 24 часа примљен је један пацијент, а отпуштенa су четири пацијента.

За последња 24 часа у пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције прегледано је 25 пацијената, од којих је 14 првих прегледа.

Ивануша: Искористити добру епидемиолошку ситуацију да деца иду у школу

Број заражене деце у школама у Србији није забрињавајући, изјавио је шеф канцеларије СЗО у Србији Марјан Ивануша и додаје да треба искористити добру епидемиолошку ситуацију да деца иду у школу и друже се с вршњацима.

"Мислим да у овом тренутку у Србији нема разлога да се школе затварају и да се деца изолују, већ супротно, треба искористити ову добру епидемиолошку ситуацију и омогућити деци да похађају школу и да се друже са својим вршњацима", рекао је Ивануша за Танјуг.

Он је навео да је препорука СЗО, али и осталих организација, као што је Уницеф, да деца иду у школу уколико то дозвољава епидемиолошка ситуација.

Амбасада Изреала о путовањима за грађане Србије

Путници из Србије који долазе у Израел неће бити упућивани у двонедељни карантин, а за улазак у ту земљу није им неопходан ни негативан пи-си-ар тест, одлука је израелског Министарства здравља којом се Србија од 16. септембра налази на "зеленој листи".

Како преноси Амбасада Израела у Србији, важно је да се зна да су туристичке посете Израелу и даље обустављене.

"Улазак у Израел могућ је искључиво уз дозволу коју је неопходно обезбедити у Конзуларном одељењу Амбасаде Израела пре путовања, а то се односи на носиоце посебних виза као што су студентске, радне...", наводи амбасада.

У Израелу ће у петак 18. септембра 2020. године на снагу ступити национални карантин који ће трајати до 10. октобра.

Кон: Ко се бахато понаша, не може да избегне оно што пише у закону

Од сутра у 18 часова ступа на снагу одлука да држављани Србије који се враћају из земаља где је велики број заражених коронавирусом морају електронски да се пријаве у систем, и ако имају симптоме да се јаве у ковид амбуланте, рекао је за РТС епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон.

Како је објаснио, пријаве је нешто што већ постоји као тест самопроцене на порталу е-Здравље и прилично је једноставна, јер се убацују лични подаци. 

Кон каже да је то мера где казна није главни начин борбе, већ је потребно схватити да онај ко се бахато понаша, не пријави се, а доведе до последица и заражавања, поготово ако дође до трагичних последица, не може да избегне оно што пише у закону. 

Јовановић: Благи пораст заражавања у Београду, Крагујевцу, Зајечару

Директорка Института "Батут" Верица Јовановић рекла је за РТС да епидемијска ситуација у Србији указује на присуство коронавируса.

Према њеним речима, у појединим градовима, у Београду, Крагујевцу, Зајечару, долази до благог пораста броја заражених и ту се посебно спроводе мере надзора.

Навела је да је прошле недеље у основним школама забележено 17 случајева заразе ученика, а у средњим троје. То су, како каже, појединачни случајеви са лакшом клиничком сликом, који су изоловани и налазе се код своје куће. 

Докторка Јовановић наводи да се тренутно региструје пад броја пацијената са механичком терапијом, али упозорава да је неопходно да се спроводе мере заштите и на време се јавити лекару јер се сваки случај може завршити са тежом клиничком сликом.

Гостовање Верице Јовановић у Дневнику РТС-а

У ковид болници врањског здравственог центра 17 пацијената

Током јучерашњег дана, у ковид амбуланти у Врању обављено је 77 прегледа, а од тог броја 39 првих. Узоркована је крв код 48 пацијената и сачињено 40 рендген снимака плућа. Такође, урађено је 13 пи-си-ар и 37 брзих тестова.

У ковид болници врањског Здравственог центра смештено је 17 пацијената, од којих шест позитивних на коронавирус.

Укупан број слободних места је 163. Отпуштена су два пацијента, а забележен је и исти број пријема, подаци су Градског штаба за ванредне ситуације.

На респираторима 23 пацијента

Према последњим информацијама, хоспитализована је 341 особа, а на респираторима су 23 пацијента.

У последња 24 сата, у Србији су забележена 102 нова случаја коронавируса, а преминуо је један пацијент.

У прве две недеље наставе у основним и средњим школама коронавирусом заражено је укупно 52 ђака и 20 запослених, рекао је министар просвете Младен Шарчевић. 

Од почетка школске године у 13 београдских основних школа пријављено је 16 случајева заразе коронавирусом, а епидемиолог Предраг Кон каже да ситуација није забрињавајућа, да се све држи под контролом и да у овом тренутку нема ниједног разлога да се школе затварају.

Мера појачаног надзора за све грађане Србије који се враћају из иностранства ступа на снагу у петак, 18. септембра, у 18 сати. 

Појачан надзор за грађане Србије који се враћају из иностранства подразумева пријављивање здравственој установи и обавезу уколико имају било какве тегобе да се јаве у ковид амбуланте домова здравља, указују епидемиолози.   

Доктор Кон је рекао да грађани који се враћају из иностранства у Србију могу нормално да се врате на посао уз придржавање епидемиолошких мера – да избегавају блиске контакте, да држе дистанцу и да носе маску.