Радојичић: Појачаћемо контролу рада угоститељских објеката у Београду

Kонтрола рада угоститељских објеката у Београду биће појачана у наредном периоду, а тимови санитарних инспекцијских служби и комуналне полиције биће дуплирани, договорено је данас на седници Градског кризног штаба и изнет податак да је у последњих месец дана викендом изречено између седам и десет казни због неспровођења прописаних мера.

Градоначелник Зоран Радојичић каже да се викендом надзире око 100 угоститељских објеката на територији Београда, али да ће у наредном периоду број инспекцијских тимова који контролишу рад угоститељских објеката и трговинских ланаца бити двоструко већи.

Радојичић је за Танјуг рекао да се казне углавном прописују јер је у баштама кафића и ресторана већа група људи на недовољној удаљености.

"Углавном је објашњење да је то једна породица. Али, постоји ризик да се прекрши правило. Одговорност је и на власницима објеката да воде рачуна и не пуштају у баште и ресторане више гостију од предвиђеног броја", казао је Радојичић после седнице Kризног штаба.

Додао је да је циљ да се појачаним надзором угоститељских и трговинских објеката још једном скрене пажња на то колико је важно да се одржи тренутна ситуација постигнута применом свих прописаних мера.

"Нема опуштања, и даље је потребна максимална пажња, понашати се у складу са епидемиолошким условима", рекао је Радојичић.

"Ситуација у Београду све боља" 

Он је казао да је епидемиолошка ситуација у Београду све боља и да пада број новооболелих од коронавируса наводећи да се од 31. августа до 9. септембра због респираторних инфекција у ковид амбуланте јавило 9.300 пацијената.

У истом периоду, како је рекао, на територији Београда регистрована су 192 случаја инфекције коронавирусом.

Од почетка епидемије у Београду је регистровано 7.997 оболелих од коронавируса.

"Сви подаци говоре да је ситуација боља него што је била,али и даље морамо да поштујемо мере, да будемо савесни, носимо маске, прудржавамо се дистанце. Епидемија има своју динамику, али важно је да ми дамо свој допринос и да је максимално успоримо", закључио је Радојичић.

Седници Градског кризног штаба су присуствовали представници Секретаријата за комуналне послове, Секретаријата за инспекцијске послове, Секретаријат за јавни превоз, Секретаријат за образовање и дечију заштиту и Градског завода за јавно здравље.