Србија међу земљама у којима ће се изводити клиничка испитивања кинеских вакцина

Србија се налази међу још четири земље које су пристале да учествују у трећој фази клиничких испитивања вакцина против коронавируса, које су произвеле Kинеска национална биотехничка групација (ЦНБГ) и "Синовак Бајотек", саопштено је из ових компанија.

Србија и Пакистан се налазе међу земљама које су пристале да учествују у трећој фази клиничких испитивања вакцина против коронавируса, преноси агенција Ројтерс.

Kинеске компаније укључују више земаља у процес тестирања вакцина како би добиле коначна одобрења за њихову употребу, с обзиром на то да је све мањи број нових случајева заразе у Kини чини ту државу незадовољавајућим местом за таква испитивања.

Kако би добиле дозволу за масовну употребу вакцина, каже се у саопштењу, фармацеутске компаније морају да докажу да су оне безбедне и довољно ефикасне, и то на основу података прикупљених у обимној трећој фази клиничких испитивања.

Kина је већ дозволила да две потенцијалне вакцине против коронавируса коју је произвела Kинеска национална биотехничка групација и једну коју је произвела компанија "Синовак Бајотек" буду испитане међу мањим групама људи који су под великим ризиком од заразе, као што су медицински радници.

У саопштењу се наводи да ће Србија учествовати у клиничким испитивањима обе вакцине коју је произвела Kинеска национална биотехничка групација, док ће у Пакистану бити тестирана вакцина коју је развила подружница те компаније из Пекинга, потврдио је њен потпредседник Јунтао Жанг.

Трећом фазом клиничких испитивања биће обухваћено преко 50.000 људи у преко 10 земаља, рекао је Жанг.

Тестирања вакцина већ су почела у Уједињеним Арапским Емиратима, Бахреину, Перуу, Мароку, Аргентини и Јордану.