Ивануша за РТС: У свету се развија више од 200 вакцина против ковида 19

У Србији се смирује епидемијска ситуација, оценио је др Маријан Ивануша, директор Канцеларије СЗО у Србији. Навео је да је у борби против коронавируса у Србији много тога урађено добро. Ивануша је истакао да је у току испитивање више од 25 вакцина широм света.

Директор Канцеларије СЗО у Србији је рекао за РТС да је, када је реч о ситуацији са коронавирусом у Европи, најбоље погледати колико има новооболелих на 100.000 становника у последњих 14 дана. 

"Ситуација је тренутно најозбиљнија у Израелу, Молдавији и Шпанији, а ако погледамо мало шире, онда у ту групу улазе и земље из комшилука – Црна Гора, Босна и Херцеговина, Хрватска, Румунија и Северна Македонија, а међу њима је и Француска", рекао је др Маријан Ивануша, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а.

Истакао је да се епидемијска ситуација у Србији смирује.

"У Србији је сада релативно мирно раздобље, смирује се ситуација, али и даље је озбиљно, наравно", нагласио је Ивануша. 

Подсетио је на превентивне мере – физичка дистанца, коришћење маски, хигијена руку и респираторна хигијена, а истакао је да је потребно и да се оболели пронађу, изолују и лече, као и да се контакти ставе у карантин. 

"То су личне мере и здравствене мере, а онда су и опште мере спречавања масовних окупљања. Видели смо у Хрватској. Жаришта су била у Далмацији, где су млади људи излазили на забаве", истакао је директор Канцеларије СЗО у Србији.

"Мере су биле пооштрене, брзо се реаговало" 

Говорећи о борби против коронавируса у Србији, Маријан Ивануша је оценио да је много тога јако добро урађено. 

"Рецимо, здравствени систем је јако брзо пребачен из нормалног рада на ковид рад и сви оболели од ковида имали су приступ лечењу. Пребачени су у болнице где је било места. Видели смо у време тог другог пика, мере су биле пооштрене, брзо се реаговало и тиме је епидемија стављена под контролу", казао је Ивануша.

Навео је да се у свету развија више од 200 вакцина, а да се преко 25 вакцина налази на клиничким испитивањима на људима, док је више од пет цепива у последњој фази клиничких испитивања.

"Развијају се у различитим земљама. Ми треба да знамо да рецимо Кина, Индија, Русија имају изузетно добру традицију производње и развоја врхунских вакцина. Ми се надамо да ће више вакцина бити на располагању што пре", истакао је Ивануша.

"СЗО није проверавала руску вакцину" 

Додао је да СЗО није проверавала руску вакцину, пошто то није мандат те организације и нагласио да вакцине одобравају националне регулаторне агенције. 

Маријан Ивануша је рекао да је Светска здравствена организација иницирала глобалну иницијативу "Ковакс".

"Путем те иницијативе желимо обезбедити две милијарде доза вакцине које би се поделиле равноправно у различите земље, да не купе најбогатије земље све вакцине, а да их за остале не буде", казао је Ивануша.

Истакао је да је 150 земаља већ изразило интересовање да учествује у иницијативи, а међу њима је и Србија, али и Јапан и ЕУ. Додао је да ће, за све вакцине које буду укључене у тај програм, СЗО проверити да ли су прихватљиве.

"Знатно је лакше да деца уче у школи него путем телевизије" 

Када је реч о повратку деце у школе, Ивануша је рекао да је знатно лакше да деца уче у школи, него путем телевизије и интернета. 

"Човек је друштвено биће. Нама је за нормалан развој и функционисање потребан социјални контакт, нарочито деци. То могу да добију у школи, наравно уз мере предострожности. Физичка дистанца да, али не социјална дистанца. Уз физичку дистанцу, хигијену руку, респираторну хигијену, драго ми је што су деца поново у школама", навео је Ивануша.

Србија ће председавати предстојећој конференцији о имунизацији, а Ивануша је навео да је идеја о таквом састанку започела пре него што се ковид појавио.

"Наш директор за Европу, др Ханс Клуге, говорио је са министром Лончаром и предложио да се први састанак те јако битне групе на високом нивоу, која ће расправљати о имунизацији у Европи до 2030. године, буде у Србији", истакао је Ивануша.

Како је рекао, Србија има велико искуство у имунизацији, а у последње време је одлично реаговала на епидемију малих богиња.