Кисић Тепавчевић за РТС: Мањи бројеви не значе да је вирус мање присутан

Заменица директора Института "Батут", Дарија Кисић Тепавчевић каже за РТС да је, без обзира што бројеви охрабрују, вирус још присутан. Упозорава да је и сада итекако могуће добити инфекцију са најтежим компликацијама.

Дарија Кисић Тепавчевић говорила је у Дневнику РТС-а о епидемиолошкој ситуацији у Србији, смањењу броја заражених, али и повећању броја пацијената на респираторима.

Рекла је да бројеви сведоче да је сваки дан мање лабораторијски потврђених случајева.

"Међутим, то апсолутно не значи да вирус није присутан у циркулацији, не значи ни да је мање присутан ни да му је мањи степен активности, него је укупан број лабораторијски потврђених случајева директан одраз примене наших превентивних мера", истакла је Кисић Тепавчевићева.

Нагласила је да су се грађани показали, поготово претходних недеља, као изузетно одговорни и савесни.

Када је у питању пораст броја особа које се налазе на респиратору, Кисић Тепавчевићева указује да је и сада итекако могуће добити инфекцију са најтежим компликацијама.

"Без обзира што ови бројеви охрабрују, то треба да нам буде подстрек да опет апелујемо да користимо све превентивне мере како би што пре стали на крај овом вирусу", поручује Кисић Тепавчевићева.

Следи сезона респираторних инфекција 

Што се тиче првог септембра, који је означен као преломни тренутак у епидемији, Кисић Тепавчевић указује да је сваке године то период када је чешће окупљање у затвореним просторима и када је већи ризик преношења свих респираторних инфекција.

Понавља да поштовање свих превентивних мера смањује ризик преношења инфекције на минимум.

"Сада нам следи период и када је сезона свих респираторних инфекција, ковид 19 није показао неку специфичну правилност, сезоналност. Међутим, за очекивати је да се више преноси када више боравимо у затвореним просторима", наводи Кисић Тепавечевићева.

"Деци објашњавати да су мере рутина, а не казна" 

Истиче да деци треба објашњавати да су мере нешто што је неопходно и да се не схвата као нека казна, или нешто што се мора, већ нешто што је постало рутина и део свакодневице.

"Изузетно је значајна сарадња и наставника и родитеља. Оно што је јако битно јесте да и наставници и особље које ради у школама, као и родитељи, треба да обрате пажњу на децу, и да ако имају било који симптом и знак инфективне болести, не шаљу дете у школу", поручила је Дарија Кисић Тепавчевић.

Наводи да су школе, на основу извештаја које су послале, спремне за почетак школске године.