Нове мере и препоруке Кризног штаба

Кризни штаб препоручио десет дана карантина за децу која се враћају из иностранства. Донета одлука да се рад угоститељских објеката који имају башту продужава до један сат после поноћи, док се рад трговинских објеката продужава до 23 часа. Максималан број особа у затвореном простору и на јавним окупљањима на отвореном повећава се са 10 на 30.

Заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић рекла је, после седнице Кризног штаба, да је препорука родитељима чија су деца путовала ван земље да 10 дана проведу у самоизолацији.

Према њеним речима, уколико се тај период поклопи са поласком у школу, та деца ће наставу пратити онлајн.

"Ово је додатна врста предострожности којом апелујемо на родитеље да своју децу задрже код куће, не само да их не шаљу у школу него да деца не излазе из куће у том временском периоду јер су потенцијални носиоци инфекције", појаснила је Кисић Тепавчевићева. 

Кисић Тепавчевићева каже да нема никаквог разлога за страх имајући у виду да почиње школска година и да смо спремни за све облике наставе – од потпуно онлајн приступа до наставе у школским клупама.

"Најбоље решење је сигурно настава у школским клупама, све остало су компромисна решења у зависности од епидемиолошке ситуације, а знамо колико је важна и социјализација. Ово је један специфичан полазак у школу и пратиће се ситуација на дневном нивоу, као и изостанци", рекла је она. 

За школе су, додала је, донесене препоруке које треба да се поштују, а које ће вероватноћу преношења вируса свести на минимум. 

Кризни штаб је одлучио да се макисмалан дозвољени број особа на јавним окупљањима  у отвореном и затвореном простору повећава са 10 на 30 особа.

Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да су те одлуке донете због све повољније епидемиолошке ситуације у земљи.

Упозорила је да је вирус и даље циркулише у нашој популацији и да морамо да наставимо да се придржавамо свих превентивних мера како бисмо спречили његово даље преношење.

Истиче да релаксација мера које ће уследити не треба никакако да значи да можемо да се опустимо.

"Не уводи се изолација за оне који се враћају из иностранства"

Србија је у рангу земаља са повољнијом епидемилошком ситуацијом у поређењу са земљама из окружења и увођење обавезног пи-си-ар теста показало се као добра мера, изјавила је др Дарија Кисић Тепавчевић и додала да још није донет предлог мере изолације за оне који се враћају из иностранства, али да се и то може променити.

Она је након седнице Кризног штаба, где су донете нове мере, рекла да није ревидирана листа земаља што се пи-си-ар тестирања тиче.

"Када смо анализирали ранг земаља по учесталости оболевања у претходне две недеље наша земља је у доњој половини када је у питању учесталост и налази се у домену земаља са повољном епидемиолошком ситуацијом", рекла је Кисић Тепавчевићева.

Истиче да за све земље за које је уведен обавезан пи-си-ар тест у претходном временском периоду то показало као исправна мера јер већина тих земаља има двоструко већу учесталост оболевања од короне у односу на Србију.

Наводи да још није донет предлог мера изолације за оне који се враћају из тих земаља, али да се и то може променити.

О томе разговарамо свакодневно и у сваком случају јавност ће бити благовремено обавештена, поручила је Кисић Тепавчевићева.