Од понедељка раде биоскопи и позоришта

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 30.209 особa, а забележено је 689 смртних случајева, показују подаци са сајта covid19.rs.

У Златиборком округу 11 новооболелих

У Златиборском округу је 11 новооболелих од ковида 19, укупно од почетка епидемије 2.466.

У Ужичкој болници смештена су 42 пацијента, 6 на интензивној нези, 5 на респираторима док је у новој ковид болници 30 пацијената.

Дозвољена посете старачким домовима, али уз строге протоколе

Осим почетка рада биоскопа и позоришта, Кризни штаб је донео одлуку да се дозволе посете старачким домовима и установама социјаллне заштите уз најстроже поштовање протокола.

 

Градским хотелијерима 350 евра за сваки лежај

Градски хотелијери ће добити од државе директну субвенцију од 350 евра за сваки лежај и 150 евра за сваку собу, што је нова и прва секторска мера за ублажавање последица коронавируса који је та криза оставила на угоститељство, изјавио је министар финансија Синиша Мали.

Министар је након састанка са представницима градских хотелијера у Привредној комори Србије рекао да је једини услов за коришћење те помоћи државе да хотелијери до краја године не отпусте више од 10 одсто радника.

У понедељак отварање биоскопа и позоришта уз дистанцу и ношење маски

Кризни штаб је донео одлуку да у понедељак буду отворени биоскопи и позоришта. Заменица директорка института Батут Дарија Кисић Тепавчевић рекла је за РТС да ће те установе бити очишћене до понедељка, с обзиром да нису радиле дуже време.

Када су у питању превентивне мере, то су све оне мере пиликом борвака у затвореним просторима, навела је Дарија Кисић Тепавчевић.

Прецизирала је да је реч о физичкој дистанци и ношењу маски. Продаваће се дупло мање карата него што је максималан капацитет сала, а максимално ће у салама моћи да буде 500 особа, иако су неке сале веће.

Додала је да ће у свакој установи постојати редари, али да се полази од чињенице да је свако одговоран за сопствено здравље.

Како је рекла, показало се да мере спашавају животе и да су довеле до стабилизовања ситуација.

Два пацијента на респиратору у Чачку

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализовано је 27 пацијената.

У протекла 24 часа примљен је jeдан пацијент, а отпуштено је шест.

У респираторном центру, где су хоспитализовани пацијенти са тешком клиничком сликом, налазе се три пацијента, од којих су два прикључена на респираторе.

За последња 24 часа,  у пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције прегледана су 23 пацијента.

Једна болница у Врању изашла из ковид система

Због мањег пријема пацијената, ковид болница 3 у Врању враћена је у редован систем рада.

Укупан број пацијената у ковид болницама је 39, на кућно лечење отпуштено је шест пацијената, два су транспортована за Ниш, саопштава градски штаб.

Током јучерашњег дана, у врањској ковид амбуланти АТД обављено је 116 прегледа, од чега првих прегледа – 34, а контролних – 82.

Узоркована је крв код 51 пацијента и сачињена 63 РТГ плућа. Такође, урађено је 38 брисева.

Кон за РТС: Није време за нагло опуштање мера

"Епидемиолошка ситуација у Србији је и даље несигурна, јуче је број заражених био 161, и ово ни у ком случају није време за нагло опуштање мера", рекао је за РТС епидемиолог Предраг Кон. 

Наводи да је вирус и даље присутан, и даље ковид амбуланте раде свој посао и има пацијената.

"Смањује се број оних који се тестирају због сумње на ковид, повећава се број оних који се тестирају због путовања. Све то даје податке о процентима позитивности који нису потпуно адекватни, али јасно се види да је смиривање у току", каже Кон. 

Истиче да не би требало прерано попуштати мере, али да то не значи да о томе не би требало говорити.

Каже и да су апсолутни приоритет школски колективи и отварање школа, односно обезбеђење да у почетку наставе буде што је могуће боља епидемиолошка ситуација.

У Расинском округу 27 хоспитализованих

Према последњим подацима Завода за јавно здравље, у Расинскиом округу има 11 новозаражених коронавирусом. Девет у Крушевцу и двоје у Варварину.

У Расинском округу је, од почетка епидемије, регистровано укупно 1.415 заражених.

Тренутно је хоспитализовано 27 пацијената.

У Србији 1.245 хоспитализованих

У земљи је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 1.245 хоспитализованих, док се 52 пацијента налазе на респираторима.

Према последњем пресеку, још 5 пацијената преминуло је од ковида 19, а коронавирус је регистрован код још 161 особе.

Број пријема у ковид амбулантама се смањује, док се број излечених од ковида 19 повећава, рекао је министар здравља Златибор Лончар.

Позвао је грађане који су на одмору у иностранству да буду одговорни када се буду вратили у земљу и да се, уколико осете неке симптоме, јаве у ковид амбуланту.

Институт "Батут" донео је упутства о новим мерама заштите здравља у ученичким и студентским домовима, која важе од јуче.

Надлежни најављују почетак рада позоришта и биоскопа.

Градски секретар за културу Иван Карл очекује да ће Кризни штаб до краја недеље усвојити моделе мера које ће се примењивати за позоришта, биоскопе, концерте, фестивале.