Вучевић: Мере дају резултате, Нови Сад помаже привредницима

Епидемиолошка ситуација у Новом Саду је боља, мере дају резултате али и даље остају на снази. Градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић нагласио је за РТС да је нови пакет мера подршке привреди намењен да лакше превазиђу последице короне али и удар кризе на јесен. Што се тиче формирања Владе, Вучевић истиче да "не журимо, није то питање математике, већ како да дођете до најбоље владе".

"Сваки дан имамо новозаражене, тако да нисмо у могућности да те мере по инструкцијама "Института јавног здравља Војводине" укинемо или ублажимо, већ морамо да их задржимо у пакету како би максимално стабилизовали и ставили ситуацију под контролу", нагласио је у Јутарњем програму Милош Вучевић.

Пре свега, каже да би заштитили здравље грађана али и да би здравствени систем релаксирали максимално пред јесен, која је неизвесна, пре свега за цео свет.

Истакао је да мере дају резултате, наравно у погледу дисциплине грађана али и у погледу забрана одређених јавних скупова који су неспорно били озбиљно жариште.

Навео је да су у Новом Саду и базене затворили осим за спортске клубове да спортисти не би  одлазили у друге градове.

Вучевић је оценио да је највећи део грађана дисциплинован, али да је било и казни, пре свега санитарних инспекција али све у мери која је подношљива.

Додаје и да нема ескалације непоштовања мера, а да се то види и у погледу података о новозареженим. 

"Тренутно имамо 1.338 активних случајева, то су подаци за 14. август. Имали смо до пре десет дана преко 1.800, дакле опада број, и оних људи који одлазе на Инфективну клинику, а много је већи број оних који су излечени и то је добар тренд. Сад је то неки број који је подношљив, опада и број прегледа у ковид амбулантама", указује градоначелник Новог Сада.

Наводи и да је настављена дезинфекција јавних површина, као и да се припремају да помогну школама да све буде спремно за почетак наставе.

Нова помоћ привреди од 1.100.000 евра 

Што се тиче нове помоћи привреди Вучевић објашњава да су се надовезали на државни пакет, и да је сада помоћ 1.100.000 евра.

Пролетос је био пакет од два милиона евра, а сада, објашњава да су нешто смањени капацитети, али да су опет нашли начина да помогну привреди.

"Ми смо захватили нешто више од 5.800 привредника у Новом Саду, од предузетничких микро предузећа али великих, који су закупци пословног простора. Изашли смо са помоћи попуста 50 попуста на закупнину на "Спенсу" и на пијацама градским", истиче градоначелник Новог Сада.

Додао је да пакет обухвата и посебне мере за најугроженије, хотелијере, туристичке агенције, и да су их ослободили 100 посто плаћања фирмарине, а биоскоп у градском простору и 100 посто закупа до краја године.

Навео је да су ослобођени накнада баште, трафике, продавци кокица....

Сматра да никад није довољно помоћи, да су очекивања увек већа, али да је то једна велика и озбиљна подршка, јер су достигли до 17 милиона евра помоћи само у једном граду. 

"Ми имамо 5.500 више запослених у јулу него у истом периоду прошле године. Када сам први пут изабран за градоначелника 2012. године,  Нови Сад је имао 130.000 запослених с трендом пада, данас имамо 157.500 запослених. То је раст од 27.000 али немамо пад, и свесни смо великих изазова. Не мислимо да тече мед и млеко али је стање под контролом и морамо бити спремни да издржимо јесен", закључује Вучевић.

Шта је боље - један коалициони партнер или концентрациона влада

Коментаришући нова кадровска решења, Вучевић наглашава да је искључиво фокусиран на посао градоначелника. Истиче да их чека конституисање скупштине града и локалних самоуправа у новом сазиву, и да ће се видети о персоналним решењима, а да би да спекулише нешто што му нико није ни понудио било неозбиљно.

"Ја сам се два пута изнео свој став на консултацијама за коалицону владу. Има аргумената и за концентрациону владу јер нас чекају и изазови око преговора о Косову и Метохију. Можемо очекивати да ће расплет те ситуације добијати на интензитету, што нам не ствара ни мало лаку ситуацију. Борба против ковида 19 и наравно борба за економску санацију и јачање државе", оцењује Вучевић.

Сматра да када победите, имате и право да формирате владу онако како сматрате али како истиче "не журимо, није то питање математике, већ како да дођете до најбоље владе".

"Мислим да смо имали нешто што је добро функционисало с коалиционим партнерима али и нешто што није. Врло је лоша порука кад видите некога ко је осам година у коалицији с вама да њихови фукнкионери долази на протесте против вас", указао је Вучевић.

Навео је да је гласао за коалицију, али да то не мора да подразумева исти састав коалиције.

"СНС неће сам у Владу, понудиће бар једном партнеру. Сад је питање да ли је боље да буде један партнер или је боље да позовемо све странке да се направи концентрациона влада која би била временски орочена годину и по, две, да таква влада издржи у смислу за борбу Србије и њених грађана", закључио је Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада.