Шарчевић за РТС: Потребни одговорни потези да би образовање било безбедно

Почетком недеље Кризни штаб је објавио план по којем ће од септембра функционисати настава а који је изазвао бројна питања и недоумице. Министар просвете Младен Шарчевић је за РТС рекао да су у овој ситуацији потребни одговорни потези људи који раде у образовању да би било безбедно.

Према објављеном плану за почетак нове школске године, млађи основци ће у школу ићи сваки дан, а старији наизменично, упркос томе што 55 одсто школа нема довољно простора за нови начин рада. 

Министар просвете Младен Шарчевић је навео да ће се недостатак простора превазићи радом по блоковима.

"Млађи основци ће радити искључиво у школи, док ће старији основци радити наизменично, што значи да ће професори онај други део одељења упућују на ТВ програм, јер ми цело лето снимамо садржај", рекао је министар Шарчевић гостујући у Дневнику РТС-а.

Додао је да ће се настава на даљину емитовати на Трећем програму РТС-а и путем платформе РТС Планета, као и то да се снима и програм на осам језика националних мањина, као и за средње школе, гимназије и дуалне профиле.

"Обухваћено је много садржаја. Комплетна основна школа, комплетан општеобразовни садржај за средње школе и најважнији предмети везани за средње стручне школе", навео је Шарчевић.

У мањим школама нема дељења одељења 

Министар просвете је казао да у школама у планинским подручјима, сеоским школама, школана националних мањина и у српским школама у енклавама на Косову и Метохији неће бити дељења одељења и да оне, због мањег броја ђака, испуњавају епидемиолошке услове.

"Ми имамо намеру да у септембру дамо прилику родитељима да се определе и да постепено уђу у систем", истакао је Шарчевић.

Министар је додао да се у условима ванредне ситуације гледа да се извуче максимум из школских објеката уз поштовање норме рада наставника и савета епидемиолога о настави.

"Ова ситуација налаже да се предузму много већи одговорни потези људи који раде у образовању да би то било, пре свега, безбедно", нагласио је Младен Шарчевић.

Додао је да оцењивање ученика неће бити формативно, већ сумативно и то искључиво у школама.

Модификовани правилник за наставнике од понедељка 

Наставници ће, како је рекао Шарчевић, од понедељка добити модификиован правилник педагошке норме.

"Редукују се неке ствари, али ако идемо на то да буде 70 посто добро, у односу на нула, када немате уживо рад и социјализацију, онда је ово добар модел", оценио је Шарчевић.

Министар је нагласио да ће сваком наставнику у решењу стајати колико ради уживо, а колико ће морати да "доради онлајн".

Шарчевић је оценио да је настава на даљину током пролећа у Србији била спроведена боље него у региону и шире.

Министар просвете је навео и да ће током следеће недеље бити одржани састанци са ректоратима универзитета како би се нашло решење и за студенте.